Skocz do zawartości
Dragon

Wędkowanie przez osoby nieletnie

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tzn no teraz idę do 1lo,tzn 93 rocznik ;D Mam 16 lat; D

No ale w regulaminie z tego co zrozumiałem,żeby łowić w nocy trzeba mieć opiekuna albo 18lat... Czy w tym wieku już można samemu?

A może być cos takiego że wezwą policję że nieletni po 22godzinie poza domem itd? Bo tego się obawiam tj, konfliktu z prawem/przypału dla rodziców..;/

Ok,doczytalem i racja,mam ukonczone 16,więc nie potrzebny mi opiekun ;D Gitara,to w piątek namiot i sandacz/szczupak. Dzięki Panowie i chłopaki :)

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 216
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A może być cos takiego że wezwą policję że nieletni po 22godzinie poza domem itd?

Jak się trafią jacyś nie do życia to myślę że mogą wezwać, pakujesz się i zmykasz w krzaki :grin:

Ale uważaj, bo szczególnie w naszym województwie nie ma żartów w dzień a co dopiero w nocy ;)

Napisano

Nie chciałbyś pojechać ze mną na noc ? ;D Bo trochę się boję,a nie mam nikogo komu by sie chciało dupe ruszyć ;p

Pytanie ogólne do Lubelaków ;p

Napisano
Ok,doczytalem i racja,mam ukonczone 16,więc nie potrzebny mi opiekun ;D Gitara,to w piątek namiot i sandacz/szczupak. Dzięki Panowie i chłopaki :)
a nie mam nikogo komu by sie chciało dupe ruszyć ;p
tylko uważaj trochę z kim na tą nockę idziesz chłopcze, bo się różne indywidualności trafiają :lol:
Napisano
tylko uważaj trochę z kim na tą nockę idziesz chłopcze, bo się różne indywidualności trafiają :lol:

to do mnie niby? :lol:

maciek1221 napisz na pw gdzie się wybierasz, ale ja generalnie preferuję rybki spokojnego żeru ;)

• 7 months later...
Napisano

Przeczytałem cały temat i dalej mam dylemat. Chodzi o to że chciałbym zabierać mojego sześcioletniego syna razem ze sobą na ryby. Obydwoje chcemy spiningować to znaczy ja swoim kijem on swoim kijem równocześnie. Czy w razie kontroli naraże sie na jakieś nieprzyjemności spiningując równocześnie z synem.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam.Mam takie pytanie.Wędkuję od 18 lat i ostatnio postanowiłem wyrobić synowi legitymację wędkarską.Jako że synek ma dopiero 4 lata i nie umie pisać mam pytanie jak złożyć podpis na legitymacji.Domyślam się że mam się podpisać za niego (jego imię i nazwisko) i obok w nawiasie dopisać ojciec,ale chciał bym się upewnić.Jeśli ktoś jest w temacie to proszę o pomoc.Z góry dziękuję. :cool:

• 2 months later...
Napisano

Ehh, jak widze te same pytania i te same odpowiedzi to mnie wykręca ;)

• Do 14 lat łowisz bez karty, pod opieką osoby dorosłej.
    Od 14 lat łowisz SAM z kartą wędkarską, i do godziny kiedy jest jasno, tzn 21-22.
    Do 14 lat łowisz na JEDNĄ wędkę.
    Od 14 lat z kartą łowisz na max 2 wędki, pod opieką osoby dorosłej.

Tyle wywnioskowałem z regulaminu.

@Edycja:

Witam.Mam takie pytanie.Wędkuję od 18 lat i ostatnio postanowiłem wyrobić synowi legitymację wędkarską.Jako że synek ma dopiero 4 lata i nie umie pisać mam pytanie jak złożyć podpis na legitymacji.Domyślam się że mam się podpisać za niego (jego imię i nazwisko) i obok w nawiasie dopisać ojciec,ale chciał bym się upewnić.Jeśli ktoś jest w temacie to proszę o pomoc.Z góry dziękuję. :cool:

Twój syn może łowić bez karty wędkarskiej, pod Twoim (lub rodzica / opiekuna) nadzorem, Ty oraz syn możecie mieć po jednej wędce, i może łowić jeżeli Ty posiadasz legitymację :)

Wywnioskowałem z regulaminu :P

Regulamin PZW

Paragraf 1 podpunkt 3, 5, 6.

Napisano

I opłacone składki.

Do 14 lat łowisz bez karty, pod opieką osoby dorosłej.

Nie trzeba mieć jescze opłaconej legitymacji członkowskiej PZW?

Od 14 lat z kartą łowisz na max 2 wędki, pod opieką osoby dorosłej.

Cóż to, do 18stki musi być jakiś opiekun :shock:

• 1 month later...
Napisano

Mam 14 lat,opłaconą kartę i jestem na odrze z moim ojcem,który nie ma karty i nie łowi.To mogę spiningowac i łowić na spławik ?W ogóle mogę spiningować?Czy tylko na 1 wędkę ze spławikiem ?

Napisano

witam:)

Mam kilka pytań, ale zanim o nie zapytam przedstwaie sytuacje... w 2007 roku zdałem na karte PZW, mialem wówczas 11 lat.Zdałem i otrzymałem tylko legitymacje członkostwa. Jest w tej białej prostokątnej ksiażeczce moje zdjecie, przynaleznosc do koła i opłaty. Od 2007 roku nie opłacałem składek bo nie miałem okazji wedkowac. W tym roku postanowiłem zaczac swoja przygode od nowa, ale czy:

1. legitymacja członkowska PZW i karta wedkarskaw moim przypadku stanowią jeden dokument jak ukończyłem juz 14 lat?

2. czy moja legitymacja jest nadal wazna?

3.Jeżeli w statucie pisze ze trzeba regularnie do 30 dnia kwietnia danego roku opłacać a ja nie opłacam juz 3 lata to co teraz będę musiał zrobić i czy grozi mi cos?

4.co muszę zrobic aby ewentualnie nadal wędkować?

prosze o pomoc pozdrawiam

Napisano

Legitimacja jest nadal ważna, na nią łowisz podajże do 13 roku życia. Po ukończeniu musisz wyrobić kartę wędkarską. To tak jakbyś po ukończeniu 13 lat łowił bez uprawnień, karta + legitymacja to obowiązek.

Nic się nie stało, poprostu płacisz i łowisz dalej. Jak zapłacisz w tym roku to nalicza wpisowe i tyle.

Napisano

Legitymacje miałem bez zdawania ciekawe jak teraz.Tak apropo aby łowić na wszystkich jeziorach PZW to trzeba wykupic w Składke okręgową-wody nizinne w moim przypadku za 20 zl i składke członkowską za 15 ?

• 1 month later...
Napisano

Mam 14lat .Mam karte wedkarska.. Mam oplacone składki

Wpisowe

Członkowska

i Nizine

Czy moge łowić na spinning ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.