hexman Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Jeszcze 2 lata temu mozna było nałowić fajnych leszczyków 40-50cm ale teraz kompletne 0 Zwłaszcza, że wszytskie zawody są rozgrywane na "zywej rybie" one po prostu same wskakują do siatek i wiader jak widzą kombajn i tyczke A drapieżniki to tez przez zawody zapewne... Z tego co zauważyłem po kilku łowieniach na Porębie: populacja małej płoci jest tak liczna, że nie dopuszcza większych leszczy do nęconego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 mith napisał/a:Jeszcze 2 lata temu mozna było nałowić fajnych leszczyków 40-50cm ale teraz kompletne 0 Zwłaszcza, że wszytskie zawody są rozgrywane na "zywej rybie" one po prostu same wskakują do siatek i wiader jak widzą kombajn i tyczke koledze moze chodzi o ilosci zanety lądującej w wodzie... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Ilość zanęty... uwierz mi że jaka ilość nie zostanie wrzucona to i tak ta drobna płotka wyłapie wszystko. A swoją drogą nie wielu jest zawodników, którzy na tym łowisku będą wrzucali 17litrów czystej zanęty (dla przypomnienia jest to nie więcej niż 2-3kg suchej mieszanki)z małym dodatkiem gliny/ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Jeszcze 2 lata temu mozna było nałowić fajnych leszczyków 40-50cm ale teraz kompletne 0 Zwłaszcza, że wszytskie zawody są rozgrywane na "zywej rybie" one po prostu same wskakują do siatek i wiader jak widzą kombajn i tyczke A drapieżniki to tez przez zawody zapewne... Z tego co zauważyłem po kilku łowieniach na Porębie: populacja małej płoci jest tak liczna, że nie dopuszcza większych leszczy do nęconego miejsca. a kolega łowił na porębie koło zawiercia czy koło pszczyny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 kolega łowił na porębie koło zawiercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal-prezes Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Jeszcze 2 lata temu mozna było nałowić fajnych leszczyków 40-50cm ale teraz kompletne 0 Zwłaszcza, że wszytskie zawody są rozgrywane na "zywej rybie" one po prostu same wskakują do siatek i wiader jak widzą kombajn i tyczke A drapieżniki to tez przez zawody zapewne... Z tego co zauważyłem po kilku łowieniach na Porębie: populacja małej płoci jest tak liczna, że nie dopuszcza większych leszczy do nęconego miejsca. Ja tam łapałem dość często, ale od jakiś 2-3 lat już tam nei byłem. Zawsze brały drobne leszcze w granicach 20-30 cm i nic większego. Jednego razu złapałem karasia w granicach 30 cm i to była moja największa ryba złowiona na tym zbiorniku. Zawsze tam woda kwitła i wtedy ryby nie brały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Święta racja, to zawody zniszczyły Porębe. Mam takie same doświadczenia: po prostu po zawodach ryby nie biorą, są ogłupiałe. Ale mam pewien pomysł, przypuszczenie, teorię. Narazie tajemnica Jak wypróbuję to wam powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 No to mówię: myślałem, że skoro dno jest zasyfione kilogramami zanęty, to ryby pływają nad nim, w toni lub nawet pod powierzchnią. Próbowałem łowić z opadu, potem normalnie, tylko na małym gruncie, kombinowałem kilka godzin i... uroczyście skreślam Porębę z listy łowisk, na które uczęszczam Ani jednego brania: żyłka głoówna 0,10, przypon 0,08, haczyk 20, jedna-dwie pinki, spławik 0,3-0,5g, bat 4m i 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 po prostu po zawodach ryby nie biorą Nie biorą, bo nie potrzebuja więcej pokarmu. Policzmy. W zawodach startuje 50 osób, każda z tych osób wrzuci do wody 2kg zanęty, dodatkowo po 0,5l ochotki. Wychodzi prosty rachunek: 100kg zanęty, oraz 25l ochotki. (nie mówię tutaj już o kosztach ) ale czy jeżeli sami mielibyście wyżerkę na weselu, czy innej imprezie, pyszne żarcie, to czy następnego dnia od razu bierzecie sie za jedzenie czegoś znacznie mniej smacznego, jeżeli czujecie się dalej nażarci?? Ot jest odpowiedź na nie biorące po zawodach ryby. myślałem, że skoro dno jest zasyfione kilogramami zanęty tych ryb(a raczej rybek) jest tyle, że zanęta raczej nie zalega za długo na dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 Ot jest odpowiedź na nie biorące po zawodach ryby. Z tym że one nie biorą nie tylko po zawodach, ale wogóle Byłem w piątek, to od poprzednich zawodów, które pewnie były w niedzielę, to jest 5 dni, a było ogłoszenie, że w sobotę znów są zawody. Niech sobie robią te zawody na tej swojej durnej Porębie I, o "swój" zbiornik dbają jak cholera a ten mają w ( l ). Dlatego na dłuuuższy czas rezygnuję z łowienia tam. Nieugiętym życzę powpdzenia w wyciąganiu 10cm płotek i okoników, no, jak się komuś poszczęści to może nawet 20cm leszcza wyciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 mają w ( l ) aż się zawstydziłem . Ja tam byłem kilkukrotnie, i 3 razy na brzegu lądował leszcz ponad 1,5kg. Wiadomo, że najpierw te płoteczki, aż do znudzenia ale wodą ładna więc to rekompensuje A powiedz mi jeszcze gdzie siedziałeś bo to więcej niż połowa sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelllll Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Bylem tam wczoraj i moze mialem tylko ze 3 brania ale niestety zle zacialem. A tak to nic. Wielka kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 13 Lipca 2009 Share Napisano 13 Lipca 2009 A powiedz mi jeszcze gdzie siedziałeś Chyba już wszędzie. Moja największa ryba na porębie (leszcz) miała "aż" 30cm i została wyciągnięta na tym brzegu porośniętym drzewami, przejeżdżasz mostek jedziesz kawałek i stajesz przed chałupą po lewej, schodzisz po takiej górce (lepiej, żeby nie padało) i już. Pewnie tam byłeś. Ale jakbys chciał tam póść na noc to weź strzelbę na dziki, bo nas już raz zaskoczyły (prawie zawału nie dostałem, śpie a tu chrum chrum i mały dzik mi wpieprza zanętę z wiaderka ). Przeniosłem się na przeczyce, już w pierwszym dniu zaciąłem ładnego leszcza +40cm, ale koszyczek zahaczył się o podbierak i się urwał (leszcz, wolałbym koszyczek ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 13 Lipca 2009 Share Napisano 13 Lipca 2009 na tym brzegu porośniętym drzewami, przejeżdżasz mostek jedziesz kawałek i stajesz przed chałupą po lewej Lepsze miejsca zdecydowanie są jak przechodzisz przez ten mostek i zaraz schodzisz tym brzegiem na zakręcie. Po drugiej stronie dobre są jeszcze stanowiska ktore są naprzeciwko tych ktore sa za zakrętem (stoi tam kilka drzew na krzyż). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Po drugiej stronie dobre są jeszcze stanowiska To tam są jakieś dobre stanowiska? Jak złowisz tam jakiegoś lechola +40 to pokaż koniecznie zdjęcie z miarką na i na tle zbiornika. Nie to, że cie podejrzewam o kłamstwo, napewno łowiłeś tam takie 1,5kg, ale chciałbym zobaczyć taki niecodzienny widok Bo ja tam nawet szczupaka na brzegu nie widziałem. No nie, był jeden taki 20cm na czerwonego, i chyba coś mi swita że nawet jakiś wymiarowy lin, 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mith Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Jeśli chodzi o łowienie z gruntu to obydwie strony stawu są tak samo rybne. Do łowienia batem/odległościówką nadaje się tylko strona od rzeki bo jest tam dosyć głębiej. Ja preferowałem feedera i zwykle siedziałem w miejscu pod tą górką o której mówił Krzycho. W tym roku bylem tylko 5 razy na tym zbiorniku ponieważ przerzuciłem się na ten drugi mniejszy staw, zdecydowanie bardziej rybny. Z większych ryb, które łowiłem w poprzednich sezonach można wymienić węgorza 70cm i kilka leszczy po 40-50cm. W tym roku na wszystkich pięciu wędkowaniach wyniki dosyć marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 taki niecodzienny widokTaki niecodzienny widok był normalnością na MO Juniorów i Kadetów. Na drugim brzegu kadet wyciągnął leszcza na 2,5kg. Na tym brzegu zaraz za mostkiem zawodnik odemnie z koła wyciągnął w drugim dniu leszcza na 1,5kg więc to o czymś świadczy?... może mi się przewidziało. A jeden z czołowych juniorów okr. Katowickiego do wagi przyniósł kilka leszczy które dały mu wynik ponad 4kg. mith, a ten mniejszy staw który jest obok tej poręby, jest ogólnodostępny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mith Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Nie jest, to wewnętrzny zbiornik koła z Poręby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quarion_Blass Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Był ktoś może ostatnio na Porębie 2? Były jakieś efekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelllll Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Ja bylem w piatek 28.08 od 19 do 24 i nic sie nie dizalo, zero bran, wiec ogolnie lipa. Jutro wybieram sie rano wiec moze bedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quarion_Blass Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Jak wrócisz to napisz czy coś się udało złowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelllll Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Nie bylo tak zle, ale rewelacji zadnych. Udalo mi sie zlowic kilka leszczy od 15 do 25 cm, kilka plotek ale przewaznie same male, ale zlapalem tez taka okolo 18 cm oraz kilka okoni. Woda jest tak zielona od glonow ze szok!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quarion_Blass Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Szkoda tylko że nic większego nie bierze. W Łazach z glonami było ostatnio podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quarion_Blass Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Słychać coś ciekawego na Porębie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisis Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 W sobote 1 maja był mój kuzyn na Porębie, złapał 4 szczupłe ale ani jeden nie przekraczał 40 cm na koniec złapał karpia (bo jedną miał wędeczke na grunt ustawioną) ale też nie rewelacja, bo miał niewiele ponad 30 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi