Fiszeer Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Na chwile obecna mam tylko takie zdjecia, nie wiem czy bedzie cos widac. Pozniej postaram sie dodac zdjecia z roznych stron, zeby lepiej bylo widac ster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiszeer Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Jeszcze zdjęcia od przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 pierwsze co musisz zrobić to ściąć stery po bokach na prosto i wtedy przetestować. I możesz je delikatnie podgiąć do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Fiszeer-tak jak powiedział artech zdecydowanie za duże stery, obetnij wpierw z szerokości i próba a jeśli nie pomoże to i z wysokości też troszeczkę obetnij, powinny zadzialać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 aleś je umazał jak piszą specjaliści ster tutaj bedzie głównym problemem pracy tych wobków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiszeer Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Dzieki za porady. W wolnej chwili i jak sie troche pogoda poprawi dokonam zmian i przetestuje nad woda. Pochwale sie gdy uda mi sie skorygowac ich prace. Wobki sa niestety umazane Sa to moje pierwsze sztuki dlatego brak mi doswiadczenia. Wiem ze niektorzy wstawiaja stery na sam koniec pracy: po malowaniu i lakierowaniu. Ja wkleilem stery razem ze stelazem no i podczas malowania i lakierowania troche sie uciapraly. Nastepna serie wykonam obklejajac ster tasma na czas wykonczenia wobka wiec powinno wygladac lepiej. Na szczescie to ze sa umorusane bedzie chyba mialo najmniejszy wplyw na ich lownosc, oczywiscie gdy zostana odpowiednio ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Na szczescie to ze sa umorusane bedzie chyba mialo najmniejszy wplyw na ich lownosc, oczywiscie gdy zostana odpowiednio ustawione. Zgadza się w 100%. Wygląd jest dla wędkarzy, to oni mają się na niego złowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romansidlo Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 6 cm, lipa, folia alu, akryle pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Gdzie ta wiosna! Żeby nie było, że tylko chlebem klenie karmię, to czasami coś strugnę. Przeważnie są to podpatrzone wzory lub moje wariacje. Na przodzie "oczka" które bez sterów leciutko lusterkują. Większa woda zweryfikuje, czy drobne stery będą potrzebne. Dalej gąsienico-żuko-biedronki. Klenie mają wybór w co mogą walnąć. Na trzecim planie coś dla kleni z francuskim podniebieniem i z muzycznymi upodobaniami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Jacku masz talent! Tylko patrzeć, jak jakaś kluska coś latem z tych Twoich " żyjątek " wszamie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 romansidlo, fajny jaceen, człowiek renesansu Tak myślałem, że nie tylko łowisz i zbierasz ale coś sobie domowym zaciszu też wystrugasz albo ukręcisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Dokładnie artech. Czasami też coś i ukręcę. Część tego co przygotowałem na ciężarach do 5g. A że brakuje mi dokładności i są to wyroby do mojego użytku, to nie są takie wypieszczone np. jak Twoje. Więc czasami w sklepie leżą takie sobie cudeńka i wołają...weź mnie, kup mnie. I tak oto stałem się między innymi posiadaczem Twoich kilerów i od poprzedniego sezonu pb okonia mam 34cm. Już mnie opuszki trochę bolą od strugania. Na koniec dzisiejszej pracy, wystrugałem (roboczo nazwałem) Jasia i Małgosię. Co dalej z tego może wyjść? Strugacze chyba się domyślą . Może gdzieś to było, ale ten temat przeglądałem b. dawno temu, odświeżyć nie zaszkodzi. Proste wykorzystanie tego, co pod ręką mamy a efekty przy wprawie są więcej niż dobre. http://www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1546&mode=&order=0&thold=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 A że brakuje mi dokładności i są to wyroby do mojego użytku Pozwól, że zacytuję samego siebie Wygląd jest dla wędkarzy, to oni mają się na niego złowić I tak oto stałem się między innymi posiadaczem Twoich kilerów i od poprzedniego sezonu pb okonia mam 34cm. Cieszę się, że coś łowią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorxix Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Jako że większość skupia się na wobkach, dla odmiany coś bardziej klasycznego i nieco (niesłusznie) zapomnianego. Wahadełka testowane w zeszłym tygodniu. Mają 3-4 cm, ważą 3-4g. Pobicia miałem na wszystkie, ale jedyny miarowy pstrąg siadł na najmniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romansidlo Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 25 Marca 2013 Autor Share Napisano 25 Marca 2013 romansidlo wow super,bardzo ciekawe kolorki, pewnie nie jeden z nich to przyszły kiler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Świetne woblery, ten czerwony strażak jak dla mnie najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romansidlo Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Dzięki, panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romansidlo Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 8 cm, lipa, pływający, akryle pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 gregorxix, fajnie, że ktoś "klepiący" do strugaczy dołączył. Fajne blaszki. romansidlo, świetne woblery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romansidlo Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Dzięki, artech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorxix Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Ja również dziękuję. Dość długo obchodziłem wahadłówki szerokim łukiem. Miałem jak chyba każdy kilka większych - szczupakowych, ale nawet na nie rzadko łowiłem. Przełom nastąpił 5-6 lat temu po rozmowie z pewnym starszym wędkarzem od którego dostałem kilka samoróbek średniej wielkości, zachwalał je na pstrąga. Nie połowiłem, pewnie dlatego że na pstrągowych rzeczkach jakie mam pod nosem 40-tak to powód do dumy a nie ryba średniej wielkości. Ale że były ładne nosiłem je ze sobą, aż w końcu tak mi się opatrzyły że postanowiłem zakupić kolejne, ino jeszcze mniejsze. Padło na wahadełka Kaczmarka. Dopiero one a zwłaszcza najmniejsze Radunie otworzyły mi oczy na potencjał tej przynęty. Nie tylko pstrąg ale też kleń czy okoń. To już trzeci sezon jak klepie je samodzielnie i dziś używam ich częściej niż obrotówek. Mają kilka zalet, są lotne i schodzą głęboko. Są też mniej pracochłonne niż wobki, które notabene też strugam. Natomiast mają jedną dość istotną (dla leniwych) wadę. Wymagają większego niż inne przynęty zaangażowania od wędkarza. No ale dość wstępu, kolejna partia, jeszcze nie uzbrojona. Tak jak poprzednio 3-4 cm i tyle samo gramów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romansidlo Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 7 i 8 cm. Dłuższy oklejany wyciskaną samoprzylepną folią alu, profilowane skrzela. Taka jakby molwa wyszła. Mniejszy- profilowane skrzela i płetwy. Akryle pędzlem, kolejne warstwy przeplatane kąpielą w lakierze. Wyszło z 8 warstw lakieru, więc nie przecieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadziul Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Kilka moich brzydactw, na chorobowym się nudziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiszeer Napisano 12 Kwietnia 2013 Share Napisano 12 Kwietnia 2013 Szukam pomocy w sprawie ustawienia smuzakow. Wykonalem kilka sztuk smuzakow (sa to moje pierwsze wyroby) i podczas testowania w warunkach naturalnych (nie wanna), na rzece, zaobserwowalem ze przy szybszym prowadzeniu z pradem lub przy prowadzeniu srednia predkoscia ale pod prad moje smuzaki maja tendencje do wyskakiwania nad wode. tzn przod smuzaka jak gdyby stawia na tyle silny opor ze jego tyl (ogon) zaczyna wychodzic nad powierzchnie wody co powoduje ze wobler slizga sie, skacze po powierzchni. pierwsze co musisz zrobić to ściąć stery po bokach na prosto i wtedy przetestować.I możesz je delikatnie podgiąć do przodu Fiszeer-tak jak powiedział artech zdecydowanie za duże stery, obetnij wpierw z szerokości i próba a jeśli nie pomoże to i z wysokości też troszeczkę obetnij, powinny zadzialać. Hej, W koncu mialem troche czasu na wprowadzenie zmian w moich smuzakach. Zrobilem jak radziliscie i udalo sie w 100%. Smuzaki pieknie pracuja zmuzac powierzchnie wody i nie wyskakuja z niej. Wychodzi na to ze ster byl zdecydowanie za duzy (za szeroki i za dlugi) w stosunku do wielkosci robakow. Dzieki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi