konktenbit Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam wreszcie udało mi się ukończyć woblery oklejone tkaniną w drobne cekiny. Pisałem już o nich w Abc woblerstwa. Jak widać na pierwszym zdjęciu udało mi się pokonać problem z rozmywaniem barwnika z tkaniny i zamazywaniem cekinów. Po prostu zastosowałem świeży lakier wodny na podkład i problem znikną. Kolejne zdjęcie przedstawia woblerki z rozmytym barwnikiem z tkaniny, efekt też fajny... I trzecie zdjęcie - woblery klasycznie malowane. Może poza łamanym. który jest pomalowany pigmentem do barwienia farb, pędzelkiem tak aby zostały "mazaje". Woblery są różne. Tonące, pływające, o akcji od bardzo drobnej do mocnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalar 3 Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Woblerki fajne,widac ,że masz smykałkę,tylko jeszcze ,żeby poruszały się w wodzie tak jak wyglądają. Leszek --------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej 18 Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Oto kilka ostatnich wobków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Andrzej, świetnie się prezentują i na pewno są łowne, bo masz talent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczek Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Witam, Troszkę nieśmiało, lecz zdecydowałem pokazać moje samo-roby. Daleko mi do Was w dziedzinie wytwarzania przynęt lecz szybko się uczę . Jest to pierwsza, testowa seria woblerów powierzchniowych jak i tonących. Właściwie to testuję technologię i właściwości hydrodynamiczne przynęt, więc nieścisłości w obróbce jeszcze zachodzą. Wszystkie przynęty (te bez sterów wklejonych na stałe także) przetestowana w warunkach naturalnych. Powtarza się maksyma na forum:"złowiona ryba na wobler własnej roboty cieszy podwójnie" - moim skromnym zdaniem nawet potrójnie . Pierwszy testowy wypad na rzekę (drugi wyrzut woblerkiem Red Head pływającym) i okonek się zaczepił. Cieszyłem się jak dziecko (głównie z powodu pierwszego w życiu kontaktu ze spinningiem - 13 lat temu skończyło się na spławiku). Koniec ględzenia, oto moje pociechy Wspomniany pływajacy Red Head Seria wolno tonących Przygoda z Popperami (tutaj romansik ze śrubowcem i skaczącym woblerem) Testowy szybujący bezsterowiec (nie spodziewałem się po nim takiej pracy) Na koniec wisienka - maluch na Chodelkę W trakcie schnięcia kilka grzechotek i kilka świetlików (na nocki). Zdjęcia wkrótce. Serdecznie pozdrawiam Boczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fishfighter Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Świetne woblery , najbardziej te powierzchniowe przypadły mi do gustu , mam pytanie odnośnie własnie tych woblerów , jak robiłeś smigiełko , z czego i jak pracują , jak montowałeś obciążenie i jak pracuje ten twój szybowiec ? ? ........ Co masz na mysli mówiąc o : schnięciu grzechotek i świetlików ? z czego robisz grzechotke do woblerów ?? Pozdrawiam i życzę udanych połowów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczek Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Czołem, Przepraszam za zwłokę - już odpowiadam. "Śmigło" zrobione jest z talerza dysku twardego (z uszkodzonego twardziela). Metal ten (głównie związki niklu) jest dosyć miękki i miły w obróbce. Akurat ten materiał wpadł mi w oko (walał się w biurku). Ale ale... to nie ten topic... jutro skrobnę coś w ABC Woblerstwa. Co do pracy - całe życie zajmowałem się modelarstwem RC, więc śmigła nie są mi obce . Tutaj obcuje z trochę inną materią (inna gęstość środowiska pracy - śruba). Kształt "śmigła" (skok ogólny i skręcenie) dobrałem doświadczalnie - przy szybkim zbieraniu żyłki ostro chlupocze, przy wolnym delikatny chlupot co kilka metrów (coś jak Tiny Torpedo). Wobler skaczący (żabi) - tutaj nie sądziłem że się "uda" ale się udało . Przy zbieraniu woblera ślizga się po powierzchni zygzakując. Nie mamy tutaj chlupotu tylko serię "ćpulnięć", coś 'ala wrzucenie kulki niewielkich rozmiarów do wody. Glider - problem z wyregulowaniem diabelstwa (docelowo wobler czekał na ster). Przy szarpnięciach zygzakuje. Gdy odpuścimy, niekontrolowany opad ogonem w kierunku dna (z tego powodu dodałem niby chrust ze "Stokrotkowej" fluo sznurówki celem stabilizacji opadania). Pozdrawiam Boczek P.S.: O grzechotkach i świetlikach w dziale ABC Woblerstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej 18 Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Witam oto kilka moich wobków z myślą o kleniach i kropkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fishfighter Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Odświeżam trochę temat , moje pierwsze wobki wrzucane na forum Same praktycznie klenio-jazio-okoniowe , jak narazie owady kuszą tylko klenie Żabunia Owady to wersje tonące , dość ciężkie , ale da się nimi smużyc po powierzchni , przy normalnym prowadzeniu schodzą do około 0,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamQ Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Witam. Jestem nowy i nie zbyt wiem czy piszę w dobrym temacie jak nie to przepraszam ^^ Otóż ostatnio w wolnej chwili wpadłem na pomysł aby zrobić sobie kilka blaszek. Coś takiego robiłem 1 raz i chciałbym abyście ocenili jak to wykonałem. Oczywiście byłem jeszcze dziś na rybach wypróbować , ale nic nie złapałem ani na te wykonane przeze mnie i takie kupione ( blachy i gumy), także nie mam na razie porównania jak się sprawują lecz ładnie pływają w wodze x] Ta w paski jeszcze nie jest dokończona jak coś. http://img820.imageshack.us/img820/1372/p7310008c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazzap Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 jak się nie kręcą w kółko przy ściąganiu to próbuj dalej coś rzeźbic. I dopasuj sobie kółka łącznikowe bo te są za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamQ Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Kręcą się bardzo dobrze, a co do tych kółek to nie było innych w sklepie xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazzap Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 jak sie kręcą to źle. Wahadłówki mają pracować ruchem wahadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej 18 Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Jako,że sezon na kropki tuż tuż to odświeżę temat oto małe co nieco na nowy sezon a tu następna seria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 17 Grudnia 2010 Share Napisano 17 Grudnia 2010 Fajne te wobki Andrzeju i z pewnością będą łowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej 18 Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Oto kolejne parę sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Andrzej 18, jest kilka na które mam chętke musimy się spotkać nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerek Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Tu troszkę ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobio Gobio Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 moje pstrągowe woblery Tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stradic Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 moje pstrągowe woblery Tu To chyba nie sa zrobione przez ciebie wobki "Galeria przynęt spinningowych własnoręcznie wykonanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobio Gobio Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 ups ! chciałbym takie strugać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Pavlo, fajne te robale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej 18 Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Oto 1 moje wobki oklejone tkaniną dedykowane kropkowatym a tu kolejny jeszcze nie skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 Pierwsza seria prawie skończona pozostaje wklejenie sterów Kleniowy prototyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi