artech Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Ale po co kombinować http://www.allegro.pl/item452877999_linka_metalowa_do_przyponow_shakespeare_9kg_10m.html http://www.allegro.pl/item464976630_linka_american_fishing_wire_1x7_7kg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Chyba kupię i "jubilerską" i wędkarską, będę miał porównanie. Ta pierwsza jest o połowę tańsza więc jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Witam,szukalem na forum tematu o dobrych modelach/firmach produkujacych "stalki"ale nie znalazlem wiec tworze. Ja akurat musze jakąs kupic do mojej zylki 0,27/14. Jakie sa wg Was dobre przypony? Mialem duzo takich co agrafki wypadają itp.-szkoda pisac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 spinwal i dragon. No i można samemu też robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Najlepiej jak zaopatrzysz się w zaciskarkę, tulejki, linkę (wolfram, stalka w nylonie), krętliki i agrafki spinwala. Poskładasz sobie odpowiednie przypony, długości i wytrzymałości jakie chcesz.. poza tym bedziesz sam miał pewnośc że je dobrze zrobiłeś i cię nie zawiodą Bynajmniej ja jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Szczerze to wolę gotowe Np. ta wygłąda dobrze,zgadzacie się? http://www.allegro.pl/item478752475_przypony_dragon_sufix_12kg_30cm_surflon_przypon.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 patrz, drugi post w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Na serio wole gotowce.Pozatym rzadko spininguje,wiec strat duzych nie bd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Dragony są naprawdę niezłe lecz niestety drogie. Ale wole wydać te 2-3pln więcej i dłużej połowić niż kongerami za 2-3pln/op. które się szybko niszczą i pękają po jednej wyprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 zrobienie własnej stalki to czas ok 2 minuty ale można szybciej, jeśli dobrze dobierzesz produkty masz stalke jakości dragona a nawet lepszą za małe pieniądze, jeśli już się zdecydujesz na robienie stalek we własnym zakresie lepiej kup wszystko osobno a nie w jednym zestawie, zawsze brakuje tulejek albo agrafek Pozatym rzadko spininguje,wiec strat duzych nie bd. nawet jeśli rzadko łowisz możesz stracić rybę życia przez słabą agrafke lub krętlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DooLiN Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 nhandu, tez tak sądze nawet jeśli rzadko łowisz możesz stracić rybę życia przez słabą agrafke lub krętlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 z tych tańszych dobre produkuje StanMar, jeszcze mnie żaden nie zawiódł Kupiłem też kiedyś w jednym sklepie wolframy sprzedawane na sztuki. sprzedawca wypinał je z podobnych tablic jakie oferują na Allegro. w nazwie coś miało Assan ale niestety przewertowałem całe Allegro, sklepy internetowe i nic podobnego nie mogę namierzyć. W odróżnieniu od tych wcześniejszych nawet po kilkunastu wyprawach nic się nie skręca (zapinki i krętliki ok) Charakterystyczny jest też wygląd bo wolfram wygląda tak jak by był z wszystkich włókien gęsto spleciony. Napewno taka paleta była by bardzo tania ale niestety nie mogę tego zidentyfikować a ten sklep to 200 klocków od domu a sprzedawca teraz ma innych producentów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Moze Bass Assassin? Jest taka firma i mi sie akurat skojarzyla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big_tood Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Mam pytania do znawców spinningu odnośnie przyponów do różnego rodzaju przynęt: 1.Czy zawsze należy spinngując zakładac przypon (stalka)? 2.Jeśli tak to jakie długości i z czego wykonane? Głównie chodzi o to czy na przykład łowiąc okonie,klenie,pstrągi stosowac przypony (chodzi o małe przynęty spinningowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toddavid Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Witam, nie jestem znawca lecz ja osobiscie uzywam 0.18 zylke bez przyponu jak spinninguje na okonie moim pechem zawsze sie zaczepi kordupelkowaty szczupak i przetnie mi zylke, wiec jest ryzyko jest zabawa, w sklepie widzialem malutkie kawlarowe czy jakos tak przypony, mysle, ze to bedzie dobre rozwiazanie dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 tutaj akurat moge coś powiedzieć ja spinninguje d tylko i okoń to moja ryba numer jeden stosuje tez zabezpieczenie przypony kupowane po 2 szt w paczce długość 25 cm. 2,5 kg. gr. 0,07 jest to rozwiązanie na tyle dobre że wytrzyma jeden raz atak szczupaka nawet takiego 92 cm sprawdzone i pewne stalki są firmy Stan-Mar Stanisław Mućko e-mail biuro@stanmar.com.pl przy połowie typowo szczupaków łowię na wersje dł. 25 gr. 0,15 5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tondrom Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Ja zawsze używam przyponów zabezpieczających jeżeli łowię na łowisku gdzie są szczupaki. Jak wędkuje w rzekach głównie szukając pstrąga wtedy bez przyponu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Mazur Napisano 13 Stycznia 2010 Share Napisano 13 Stycznia 2010 Witam, od momentu kiedy straciłem drugiego dużego szczupaka właśnie łowiąc bez przyponu ( ucięte było jak nożyczkami ) teraz zawsze zakładam. Nie zakładałem bo zawsze ten przypon czy to stalowy czy wolframowy po jakimś czasie zniekształcał się i wyglądał paskudnie. Wyczytałem jednak że istnieje bardzo fajny przypon Dragona SURFLON Oto jak o nim piszą: "...Przypony spinningowe montowane na bazie linek firmy AMERICAN FISHING WIRE. Galwanizowana plecionka ze stali nierdzewnej, złożona z 49 supercienkich włókien. Najwyższej jakości krętlik i agrafka. Precyzyjnie zaciskane końcówki..." Spróbowałem i mówiąc szczerze to było to . Żadnych zagięć, 0 pamięci kształtu ale przede wszystkim mięciutki i nie krępuje ruchów przynęcie (cokolwiek to jest). Do tego świetna agrafka. Są to oczywiście moje subiektywne odczucia ale nic nie stoi na przeszkodzie spróbować. Niestety nie jest on tani (ok 7-10 zł za 2 szt) ale wart swojej ceny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Witam ma problem kupiłem przypony wolframowe robinsona wytrzymałość 12kg ale... Byłem porzucać na prubę i zaczep lekkie pociągnięcie z siłą max 3kg efekt rozgięta agrawka myślicie że można by w nich wymienić agrafki na mocniejsze? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo już w środę wyjezdzam do Norwegii a bez solidnych przyponów lipa na nowe nie ma co liczyć ostatnio zostawiłem w sklepie 400zł i jsiec by się wściekł ;p proszę o szybką odpowiedź dzięki i sory za błędy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Byłem porzucać na prubę i zaczep lekkie pociągnięcie z siłą max 3kg efekt rozgięta agrawka myślicie że można by w nich wymienić agrafki na mocniejszeNie zastanawiaj się tylko wymieniaj ,zresztą zrób próbę powieś na agrafce z 10kg i zobaczysz co się będzie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 kolek_93, agrafki i jeszcze raz agrafki. Od siebie mogę polecić Spinwale, używam jakiś czas i przekonała mnie do siebie ta firma. Cena możę ciut większa od jaxono podobnych ale jakość jest świetna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Deuuu, dzięki tez myślałem nad Spinwalami mam takie na dorsze i są świetne a co do Jaxona poza stoperami i wychaczarką nic innegoo tej firmy nie polecam i nie jestem przekonany co do tej firmy jeszcze raz dzięki jutro kupię i zmienię agrafki. P.S POLECAM PRZYPONY DRAGONA, NIESTETY NIE MIELI ICH NA STANIE ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salmiak Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Witam koledzy. Co używacie na przypon do sztucznej przynęty ? Wolfram czy plecionke. Ja używam plecionki i jak do tej pory (odpukać) nie została jeszcze przegryziona, zastanawiam się tylko czy to dobry w ogóle sposób, bo w końcu trafi się życiówka machnie raz głową i po plecionce, ale z drugiej strony jest tańsza niż wolframka. A Wy co stosujecie ??? Co polecacie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzechuce Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 ja osobiscie uzywam przyponow fluocarbonowych Dragon Invisible Fluorocarbon. ostatnio kupilem fluocarbony firmy Max 2 szt. ok 6.5 PLN sztywne jak cholera i po wyjeciu z opakowania pozawijane i trzeba troche sily by je wyprostowac. poza tym maja bardzo duza pamiec odksztalcen i przy wachadlowkach i woblerach niezle sie skrecaja. to chyba przypadlosc fluocarbonu Maxa bo mam tez szpule 20 m zakupiona by samemu robic przypony i tez to samo sztuwna i twarca do tego zawija sie jak sprzezyna. do duzych i bardzo duzych obciazen (trolling, casting, bardzo ciezkie jigowanie, duzy zywiec itd) moge spokojnie poradzic Dragon Titanium. gdy wiekszosc przyponow strzelala w locie 46 gramowego Slidera 10 to te spokojnie dawaly sobie rade. predzej plecionka 0.23 strzeli niz ten. troche kosztuja bo 6-8 pln za sztuke ale lepiej wydac te pare zloty na lepszy przypon niz co rzut tracic kolejne bardzo drogie z reszta przynety. ja wyznaje zasade ze jak kupuje przypony ktorych nie znam biore je w reke i sprawdzam czy sa miekkie i czy nie trworza sie odksztalcenia. co prawda nie da to zadnej informacji o wytrzymalosci bo nie tylko przypon strzela ale tez agrafki czy wezly przy kretliku ale przy kikuset rzutach wole miec ten komfort lowienia. fluocarbon ma te zalete ze jest praktycznie niewidoczny przewaznie stosuje przypony ok 25-30 cm. niby nie przeszkadzaja ale zauwazylem widocznie wieksza liczbe podbic gdy stosowalem fluo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.