Skocz do zawartości
Dragon

Spining na Odrze

nocny_drwal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chcial bym poznać opinie wedkarzy łowiących na Odrze (w okolicach Wrocławia) na temat sposobu i rodzaju przynęt gumowych uzywanych na tej rzece oraz oczywiscie gdzie się wybrać zeby miec najwieksze szanse na sandała albo szczupca.

Jestem dosyc doświadczonym spiningista ale do teraz łowilem w 100% na woblery, pstragi w niewielkich rzeczkach. Teraz chce wyprobować równiez mozliwosci jakie daje Odra.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

jeżeli chodzi o szczupaka i sandała na odrze to u mnie królują gumy, przede wszystkim duże kopyta (7-10 cm) w kolorze seledynowym fluo. Zazwyczaj używam też ciężkich główek (w zależności od miejsca 10-20 g) i łowię agresywnie mocnym opukiwaniem dna.

Napisano
jeżeli chodzi o szczupaka i sandała na odrze to u mnie królują gumy, przede wszystkim duże kopyta (7-10 cm) w kolorze seledynowym fluo. Zazwyczaj używam też ciężkich główek (w zależności od miejsca 10-20 g) i łowię agresywnie mocnym opukiwaniem dna.

Heja,

Dzięki za odpowiedź, tak jak pisałem dotychczas skupiałem się na lowieniu pstrągów i zupełnie nie mam pojecia o gumach wiec pytanie bardzo proste ale nurtujace mnie jednoczesnie:

co to znaczy łowić z opadu? Czy ja to sobie dobrze wyobrażam tzn: wyrzut w odpowiednie miejsce po chwili główka opada ja lekko szarpie kijem (cormoran black star cw 5-25) i przyneta odrywa sie od dna ale... w tym momencie dopoki nie zaczne krecic korbka (shimano stradic przełozenie 5,1:1) zylka pozostaje luznia w zwiazku z czym chyba raczej nie wyczuje brania? A moze sie myle?

A moze lepiej jest po opadnieciu przynety zakrecic korbka 2 lub 3 razy i odczekac az znowu opadnie? wtedy chyba nie bedzie takiego luzu na zylce jak przy "szarpaniu" szczytówka?

aha i najwazniejsze : czy łówiac sandały dopuszczalne jest aby guma pozostala bez ruchu ? tzn czy mozna np przestac krecic krobą i poczekac az udezy w dno czy raczej razcej caly czas wolno podkrecac ?? Moje "woblerowe" wychwanie i doswiadczenie uczy ze niegdy nie nalezy przestawac skrecac zylki ale moze tutaj jest inaczej ??

pzdr

nocny_drwal

Napisano

Sposobów łowienia z opadu jest kilka. Niektóre z nich:

1. Gdy przynęta opadnie na dno kręcimy energicznie kołowrotkiem kilka razy (linka jest napięta) i czekamy aż przynęta ponownie opadnie. Następnie ponownie kręcimy kołowrotkiem, aby podnieść przynętę z dna. Linka musi być cały czas napięta.

2. Pojedyncze podbicie - Przynęta opada na dno, podbijamy ja wędziskiem, aby oderwać ja z dna, a następnie podczas opuszczania wędki zbieramy luz linki kołowrotkiem i czekamy aż przynęta opadnie ponownie na dno. Linka musi być cały czas napięta.

3. Podwójne podbicie - zasada jest taka sama ja w pkt. 2 z tym, że przynętę podbijamy wędziskiem dwukrotnie, po każdym podbiciu kasujemy luz linki kołowrotkiem i czekamy aż przynęta ponownie opadnie na dno.

Bardzo ważne jest to żeby linka była stale napięta. Większość brań następuje zazwyczaj w czasie opadania przynęty na dno. W momencie gdy mamy luz na lince brań możemy nie wyczuć.

• 1 month later...
Napisano

podstawa to $, minimum 5 przynet uzbrojonych, i duuuzo wyczucia, nie mowiac o sprzecie ktory nam to zagwarantuje..

to zalezy tez, czy chcesz lowic male szczupaki i przy okacji jakiegos sandacza trafic, czy polujesz na ponad wymiarowe sztuki i w wiekszosci szczupaki..

duzo by tu pisac, ale podstawa jest pierwsze zdanie ;)

Napisano

ja łowię technniką opisaną przez magnum666 w pkt 1, tj skoki wykonuję kołowrotkiem i robię to zazwyczaj dosyć energicznie. Jeżeli zaczynasz łowić na gumy to na pewno lepiej zacząć od ciężkich główek, dzięki czemu łatwiej będzie ci wyczuć uderzenia o dno i brania ryb. Oczywiście można też łowić techniką stałego ściągania przynęty bez przerw i wcale wyniki nie muszą być gorsze. Na pewno jednak łowiąc z opadu mamy większą gwarancję że przynęta porusza się w pobliżu dna tam gdzie większość zębatych drapieżników.

Napisano

ja wlasnie sciagam przynete jednostajnym manipulowanym, i swierdzam, ze szczupak wali na odrze nielucko, poprostu jeszcze nie mialem tak, ze codziennie lowie i codziennie minimum 3-4sztuki

• 2 weeks later...
Napisano

mam nadzieje ze codziennie tych 3-4 sztuk nie zabierasz ? Bo jak tak to długo tak nie połowisz i nie tylko Ty :/

Napisano

Witam w mojej okolicy na odrze dobrze bije boleń i okkoń szczpaki chyba zostały skutecznie

wytępione . Bolenie biorą na woblerki imitujące ukuleje i tylko tyle mogę powiedzieć bo łowi je znajomy ja niestety jeszcze sie ucze...

Okonki biorą na wszystkiego rodzaju paprochy metodą bocznego troku . Ostatnio gościu chwalił mi sie że zabrał do domu 150 OKONI złowionych koło uradu (miejscowość przy granicy polsko niemieckiej ) ! Wiec jak tak dalej pójdzie okoni też na odrze nie połapiemy.

• 3 weeks later...
Napisano

150 okoni !!! chyba przesadzasz po co mu tyle okoni żeby je zmarnować!!

Jezeli tak dalej to bedzie robione to wogule z ryba sie mozemy porzegnać !!:/:(

I nie tylko na odrze ale wszędzie !

Napisano
Ostatnio gościu chwalił mi sie że zabrał do domu 150 OKONI
Oj ja bym mu powiedział co o nim myślę :evil:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.