Screamer Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Witam tak jak w tamacie chce sobie kupic swoja pierwsza plecionke.Najpierw kupie sobie jakas tansza. Oto kilka ktorych znalazlem i doradzcię ktora mam wybrac: KONGER TIGREX SUFIX Gyro CAMO MIKADO Trython Line JAXON HEXAN BRX JAXON NEW CONCEPT LINE KONGER KEVLON DRAGON SPECTRA Nie wiem zabardzo na temat tych plecionkach (praktycznie nic oprocz tego co czytalem w innych posatch) i dlatego prosze was o pomoc w wyborze.Ktora plecionka z w/w byla by najlepsza Plecionka kupuje do spinningu.Wiem ze te plecionki to nie rewelacjia ale chyba lepsza plecionka np. 0,20 niz taka sama zyłka
Tomaszek Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Bekley Fireline (jeśli wolisz sztywniejszą) Power Pro (jeśli wolisz bardziej "śliską") Moim faworytem jest Berkley - z tych co wymieniasz nie zaryzykował bym zadnej.
Screamer Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Tomaszek, Ja wiem ze te berkley i power pro sa jednymi z najlepszych tylko ze ja jestem młodym wędkarzem i do tego to będzie moja 1 plecionka wolałbym kupić jakąś tańszą Czy żadnej z tych plecionek co wymieniłem wyżej nie opłaca sie kupować ??? Wiem ze te co wymieniłem nie sa rewelacjami ale która z nich byłaby najlepsza???
Tomaszek Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Nie miałem żadnej z nich. Oceniając wyłącznie po marce napewno odpadają Jaxony (wiadomo dlaczego). O kevlonie słyszałem co nie co dobrego. Wybierał bym między sufix-em a spectrą - ale jak mówię, to tylko na podstawie marki, miejmy nadzieję że odezwie się tu ktoś kto uzywał którejs z nich i będzie mógł doradzić coś bardziej namacalnego. A tak swoją drogą, czy one są az tyle tańsze od power-prosiaka, czy fire-linki? Zawsze warto dołożyć kilka zeta i kupić sobie coś lepszego, niż potem płakać
Screamer Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Tomaszek, No troche rożnicy jest bo power pro kosztuje coś około 100zł a berkley coś około 65 a sufix około 30 spectra około 35 a reszta okolo 30
Tomaszek Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Poważnie to tym bardziej polecam Berkley-a. W moim odczuciu jest znacznie lepszy od PowerPro.
Screamer Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Tomaszek, no przynajmniej po tyle sa na allegro.Tylko teraz czy to sa orginalne Sa tez u fishing-mart na metry po 0,55 za metr biezacy(tylko co to oznacza)
Tomaszek Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Odradzam zakupy na allegro. Jest na forum o tym osobny temat. Ja za Berkleya w zeszłym roku dałem 280zł a za PP (w kwietniu tego roku jak byłem w PL) 198zł - niestety nie pamiętam za ile metrów.
Screamer Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Tomaszek, no ale fishing mart chyba jest ok on ma na metry po 0,55 za metr biezacy(tylko co to oznacza)
tomek1 Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 za metr biezacy(tylko co to oznacza) Zależy jaki wzrost ma sprzedawca. Biegnie po sklepie np. 100 kroków (czyli około 100m) wzdłuż rozwiniętej plecionki, odcina pakuje do paczki i masz. Im wyższy sprzedawca tym lepiej dla ciebie, ale napisz maila żeby Andrzej mierzył on jest najwyższy
keri Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 tomek1, no i wyszło ze metr bieżący to metr biegnący. Metr to metr-krotko mówiąc 100cm
tomek1 Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 tomek1, :lol: Nie mogłem się oprzeć Screamer- metr bieżący- pojęcia używa się zwykle przy kupowaniu materiału "z rolki", czyli kupowanie mniejszych odcinków z jednego dużego opakowania
Screamer Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 ok no ale moglibyście mi doradzić która z tych plecionek w/w jest najlepsza
maniek Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Witam Też odradzam allegro,żeby ci doradzić która jest najlepsza to by trza było wszystkie używać ,a malo prawdopodobne choć nie wykluczone aby ktoś taki był,na forum .Radze kupić taniszą nawt "tygryska"bo nie wiadomo czy ci plecionka przypasuje nie pisałeś ile wędkujesz.Co do tych droszszych to zakupiłem berkleyke i jestem nie zadowolony,strzępi się są silne przetarcia i ogulnie do d.Może dla nie których to herezja ale taka jest prawda ,nie ma połowy sezonu a już jdzie w śmietni .Teraz czeka power pro na swoją kolej.
Screamer Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Na spinning łapię prawie 3 sezon ostatnio zrywam czesto sprzet dzisaj np poszlo 10zł w wode chcialbym troche te straty zmiejszyc bo na 3 wyprawy na 1 cos zerwe .A takze troche rybek tez sie spina (lapie na zyłce 0,18 ).Plecionki uzywalbym do polowu szczupaków, okoni,sandaczy maniek, mi chodzi o to ze moze ktos lapal na ktoras z tych plecionek i jezeli tak to zeby doradzil czy oplaca sie ja kupic czy nie
marewel Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Ostatnio zakupiłem Spiderwire STEALTH green,droga ale polecam,żadnej taniochy po 40zl bo to strata pieniędzy.
keri Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 SUFIX Gyro CAMO Kupiłem i nigdy więcej płaska, sztywna i bardzo szorstka.KONGER KEVLON Mialem w poprzednich sezonach i ta znowu jak nitka- strzępi sie i plącze.Moze drogą eliminacji do czegoś dojdziesz,
maniek Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Na spinning łapię prawie 3 sezon ostatnio zrywam czesto sprzet dzisaj np poszlo 10zł w wode chcialbym troche te straty zmiejszyc bo na 3 wyprawy na 1 cos zerwe To powiem że mie zaszokowałeś ,tak niską stratą przynęt No oczywiście żartuje ,przy plecionce moze "obniżysz koszty "ale napewno nie wyeliminujesz,mimo że czasami spininguje i to z plecionką to nie ma wyprawy aby nie zostawić w wodzie 30-50pln,oczywiście rzeka ma swoje prawa.Pozatym co zrobisz jak każdy będzie ci doradzał co innego.Moje zdanie już znasz.
jaross Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Screamer, napisz do artecha on ci dobrze doradzi jaka plecionke wziasc i gdzie terz miałem dylemat i mi go rozwiazał
artech Napisano 9 Czerwca 2007 Napisano 9 Czerwca 2007 Próbowałem już różnych plecionek. Jak dla mnie nie ma nic lepszego od PowerPro. A 56 PLN za 135 m to nie jest chyba wygórowana cena. A co się tyczy zakupów na allegro to właśnie tam kupuję PP ale od jednego sprawdzonego, nie tylko przeze mnie, sprzedawcy i wiem że jest to produkt orginalny z USA.
pandros Napisano 13 Czerwca 2007 Napisano 13 Czerwca 2007 artech napisał :Próbowałem już różnych plecionek. Jak dla mnie nie ma nic lepszego od PowerPro. A 56 PLN za 135 m to nie jest chyba wygórowana cena. A co się tyczy zakupów na allegro to właśnie tam kupuję PP ale od jednego sprawdzonego, nie tylko przeze mnie, sprzedawcy i wiem że jest to produkt orginalny z USA. Rowniez uzywam tej plecionki juz drugi sezon i nie mam jej nic do zarzucenia, dla porownania mam druga berkley'a fireline i odnosze wrazenie ze ta 2 jakby szybciej sie przeciera, aha i jest ciemna. Obie kupilem na allegro takze przylaczam sie do opini artecha - ze warto wlasnie tam z pewnego zrodla.
jaross Napisano 13 Czerwca 2007 Napisano 13 Czerwca 2007 ze warto wlasnie tam z pewnego zrodla. racja juz niedlugo bedzie
Screamer Napisano 16 Czerwca 2007 Autor Napisano 16 Czerwca 2007 Witam zastanawialem i nie wiem co kupic.Power PRO polecacie ale (Ta pleciona o średnicy 0.23 wytrzymuje tylko 20LB czyli okolo 10 kg to chyba malo.A 0.25 kongera podane jest ze wytrzymuje 20 kg)I nie wiem co kupic U fishing-mart ta plecionka wyglada troche inaczej niz te po 55zł obczajcie sami TU f-m http://www.allegro.pl/item203072700_power_pro_plecionka_fluo_0_23mm_270m_zp_3000523%5D.html A tu te po 55 http://www.allegro.pl/item205210982_power_pro_20lb_150_yds_0_23mm_137_m_zolta.html Pudelka sa inne i na tej u f-m jest podane w kg wytrzymalosc a tam nie ma i wogule ta u f-m ma wieksza wytrzymalosc niz tamta
Łukasz Napisano 16 Czerwca 2007 Napisano 16 Czerwca 2007 Nie kieruj się wytrzymałością, kieruj się jakością Nawet nie czuje kiedy rymuje. Konger itp. firmy zwykle mają dużo zawyżoną wytrzymałość linek i inaczej mierzoną. Na twoim miejscu bez wahania wybrałbym Power Pro.
maniek Napisano 16 Czerwca 2007 Napisano 16 Czerwca 2007 Nie kieruj się wytrzymałością, kieruj się jakością Nawet nie czuje kiedy rymuje. A może po prostu rapujesz Screamer podane przez ciebie plecionki to zykłe podróby ,marnej jakości.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.