krapik88 Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Hej, co myślicie o takim typie spławika na wody w Świnoujściu? Spławik ma 6 g, na wodę płynącą, a 4 g, bym używał na stojącą np. na poniemieckim basenie U-botów ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosek Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Szkoda, że temat wędkowania w Świnoujściu umarł tak szybko. Jestem tubylcem i mógłbym trochę pomóc, a nawet wspólnie łodzią wybrać się na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris 74 Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Witam,to napisz jarosek co tam slychac w Swinoujsciu Ja tam ostatni raz polawialem na kanale Piastowskim ale to bylo z 15 lat temu... Z gruntu duze Plocie,Okonie,Leszcze a nawet Sandacz sie trafil... Fajnie tam bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosek Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 W tym miesiącu to różnie, ale w porcie i na Piastowskim pokazuje się okoń, na boczny trok, paprochy z dodatkami i kanapka. Masakra jest na Karsiborzu i mniej ale również na Mulniku wycinają od jakiegoś czasu szczupaka. Ja jestem w fazie przygotowań do wodowania skorupy. 1 maja zamierzam poganiać za szczupakiem i mam nadzieję, że w maju belona się pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosek Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 W tym roku po raz pierwszy zamierzam spróbować połowić z łodzi śledzia na Zatoce, zobaczę jakie będą efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Przecież na SUMie szczupak ma okres do 5 maja A co do mulnika to niestety smutna prawda pomijajac cale rzesze lowiacych legalnymi metodami (woblery, wachadła) jest bardzo dużo szarpakowców. Ja osobiscie w swinoujsciu bywam średnio 1-2 razy w miesiacu i zawsze cos tam polowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosek Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Już nie mogę się doczekać, jutro woduję łódź i rozpoczynam sezon łodziowy. Ciekaw jestem efektów w pierwszych tygodniach maja. Nastawiam się na śledzia i belonę oraz drapieżnika. Jak będzie słabo to może spróbuję za leszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 jarosek dawaj znać co i jak, ja teraz jestem przez tydzień w Świnoujściu szkoda tylko ze pogoda niezbyt sprzyja Dzisiaj lece gruntowo na "żelazny brzeg" moze cos sie uwiesi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosek Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 luk1234, Dzisiaj jeszcze jestem w Gdyni, jutro wracam i będę cały tydzień miał na ryby, daj znać jak na żelaznym. Może się zgramy i razem wyskoczymy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Byłem dzisiaj całe 30 minut,wicher sztorm i zimno jak w listopadzie ;/ Można sie gdzies razem zgadać. Z relacji z wędkarskiego bierze już śledź tylko jak go łowić jak tak wieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosek Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Wiem z pogodą kiepsko już zona rozwiała mi nadzieję na śledzia, dopiero pojutrze ma wiatr troszkę siąść. Chyba pozostanie mi Świna koło stoczni i Mulnik, jak myślisz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Koledzy, wybieram się w najbliższą niedzielę do Świnoujścia. Zabieram ze sobą szwagra bo naopowiadałem mu jak to za młodego się na Kanale Piastowskim łowiło ale tak po prawdzie od jakiś 10 lat tam nie byłem z wędką i mam obawy czy nie będzie wtopy. Wędkowałem na Piastowskim, wiem gdzie jest basen Ubotów ale mamy w planie zostać na noc do poniedziałku i nie bardzo wiem czy kanał o tej porze roku i na nocce jest w stanie dostarczyć jakiś przeżyć wędkarskich? Możecie podzielić się informacjami czy coś się w tym okresie da tam złowić? Raczej gruntówki mamy zamiar zabrać (wiem o zaczepach, ale mam nadzieję ze nie będzie tak źle, chyba że się mylę), czy na kanale wyłącznie spławik? Chyba że jakieś inne miejsce w okolicy gdzie da się dojechać autem i wygodnie posiedzieć przy wędkach nie machając co chwilę kijem (oczywiście w nocy, bo za dnia to chętnie bym popuszczał sprawik). Z góry dziękuję za wszelkie informacje. morghul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Cześć, basen raczej odpuść, obok basenu jest taka zatoczka w kanale, wlot do niej to fajne miejsce na węgorza i miętusa w nocy tak samo jak i sam kanał w tym rejonie. Zaczepów troche jest ale da sie łowic, wszystko zalezy od uciagu wody im wiekszy tym bardziej sciaga w zaczepy. Na przynete rosówa i wszystko moze sie zlowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Dzięki luk1234 za odpowiedź, A białą rybę idzie w dzień połowić z gruntu? Ma sens wieszanie koszyka wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Jak najbardziej, ale za białą to lepiej spławik jako że z koszykiem moze byc sporo strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Znaczy wiem że w dzień idzie połowić tylko pytam czy wiadro koszyków nie potrzebne . Ale już mi odpowiedziałeś . Zdarza się tam sandacz z gruntu, bo zastanawiam się czy karasi nie nałapać na żywca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krapik88 Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Witajcie, Ja zamierzam odświeżyć temacik, bo wróciłem niedawno z mojego rodzinnego Ś-cia, gdzie tydzień relaksacyjne moczyłem kija, szkoda mi było wracać do nudnej Wlkp. Czytając wasze posty, to raz biorą, a raz nie biorą! Ja stwierdzam, że biorą i do bardzo dobrze w kurorcie nadmorskim. Wszyscy łowicie na gruntówkę, spławik, a ja tydzień bawiłem się z spinningiem, i o dziwo, to najlepsza metoda, na połów ryb drapieżnych, w okolicy Świnoujścia, na ten okres letni. Wędkowałem z falochronu, na 4 wiatrach (dzika plaża), za działkami na wydrzanach, tz. już na Zalewie Szczecińskim, w okolicach byłej PPDiUR, Stoczni Remontowej, na Ognicy, i z plaży. Wyniki 9 razy belona, z plaży jak i falochronu, okonie, rożnych rozmiarów, jazgarz tylko dwa razy. Ktoś pisał, że z plaży nie wędkuje się, to ja stwierdzam, że się wędkuje, od strony falochronu, bo ważne aby 100 m od wyznaczonego kąpieliska. Wszystkie ryby na blaszkę, wahadło, obrotówka, na paprochy nie łowiłem, bo jednak blaszka, dobrze się nadawała, wyniki niezłe, zaczepy zależy gdzie, ale jakoś blachy nie straciłem, najbardziej efektywne łapanie z plaży, i falochronu. Chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Kolego ludzie pytając o łowienie z plaży mają na myśli surfcasting a nie rzucanie z falochronu na plażę A jeśli rzeczywiście trafiłeś belony z falochronu to gratulacje bo bardzo rzadko podchodzą na odległość rzutu, już 200 metrów od brzegu jest ich zazwyczaj pełno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Koledzy, byłem wczoraj w Świnoujściu. Niestety nie udało się powędkować bo musiałem zmienić plany co do rybek ale udało mi się wyskoczyć nad wodę i zasięgnąć języka. Sprawa wygląda tak: Kanał Piastowski w rejonie Ubotów nędza, w nocy stała ekipa z zerowym wynikiem (nie licząc kilku babek i jazgarzy na czerwnego). Łowili na czerwone, trupka, filety i rosówki. W dzień też nic nie łapali poza jazgarami i babkami oraz sporadycznie czepiającymi się małymi okonkami mimo że nęcili dość mocno. Baza ubotów, małżeństwo z Krakowa tresowało płotki i uklejki wieczorem, wszystko maleństwa. W dzień nie brało nic. Zatoczka przy kanale, miejscowi łapali okonia, a w zasadzie okonki. Facet przez cały dzień umęczył może 20-30 sztuk ale wszystkie ledwo wymiarowe albo i nie. Falochron przy przeprawie promowej Karsibór (ten przy bazie Ubotów), też bez brań. Chodziło dwuch facetów ze spiningami i gruntówką i poza 2 (słownie dwa) okonkami na czerwonego nie złapali nic. Czy to normalne w lipcu? Generalnie skutecznie mnie to zniechęciło do wędkowania i raczej poczekam na bardziej pozytywne wieści z nad wody Świnoujskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Tak jak już kiedyś pisałem, w lecie najlepszym moim zdaniem łowiskiem jest falochron przy ujściu Świny do morza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krapik88 Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Jak ja byłem w Ś-ciu, to spotkałem kolegów z wlkp. łowili flondry z plaży, na ciężki feeder, tak mniej więcej w połowie polsko-niemieckiej plaży. Również, wędkowałem od strony poniemieckiej kopalni wapna, tak za Łunowem, ale wyniki średnie. Wieczorem podobno flądra podchodzi bliżej, II i III rewki, ale przy flaucie łapali na gruntowy zestaw. Jeśli mowa o belonie, to wystarczy spin 270 cm, dobry kołowrotek na 150 m żyły, i blaszka w kształcie tubisa zielonkawa, i połowicie belone z w/w falochronu. Jak wygląda spr. z leszczem, podchodzi od strony młyna ?? Czy jeszcze na Świnie szukać? Poniżej mój sprzęcik tz. pewniaczki na ryby Świnoujskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 Ładnie, ja bede w najblizszy weekend dlubał okonie dropshotem z wiatraka, ewentualnie na boczny trok. A wieczorkiem jakiś węgorzyk może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morghul Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 To się kolego podziel wynikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nocny marek Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Jak ktoś planuje urlop wędkarski w Świnoujściu i okolicach to radzę Wam nie traćcie czasu na falochron tylko od razu zwróćcie uwagę na łowiska za przeprawą na Starej Swinie. Duuuży Boleń,duuuży szczupak i duży sandacz i to nie bywa na kiju tylko jest zawsze,ale wszystko z łodzi-z brzegu nie ma nawet 5% brań tego co z wody,choć z wody łowimy również w zasięgu rzutu gruntówką. Jak ktoś chciałby na nockę za węgorzem to polecam prywatny zadaszony pomost na Ognicy,jak właściciel nie przyjdzie na nockę to można spokojnie popróbować szczęścia siedząc na łąwce pod dachem. Zaś na dużego okonia polecam miejsce przed przepompownią na Ognicy dojście starą drogą ze starymi drzewami po bokach do resztek przedwojennej rybackiej przystani.Acha i jeszcze jedno czarne kropki na Krąpiu i Sapie w Świnoujściu i na zalewie to przywra-pasożyt jak ktoś chciałby te ryby jeść to uczulam na dokładną obróbkę termiczną lub głębokie 20 dniowe mrożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Kolega wyżej ładnie opisał, ja to co pisałem wcześniej odnosiłem do łowienia wyłącznie z brzegu ale niestety z brzegu jest przeważnie nieciekawie. Ja w rejonach Świnoujścia łowię od 15 lat ale z braku łódki jestem odcięty od najlepszych miejsc. Pomimo tego, że na falochronie nic ciekawego się obcenie nie dzieje i tak uważam, że na łowienie z brzegu jest to najlepsze miejsce w okresie letnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi