Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak. Ale nie może stać tam gdzie nie ma czego jeść
a z tym to nie jest tak do końca własnie min. to miałem na myśli pisząc książkowo.
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
a z tym to nie jest tak do końca własnie min. to miałem na myśli pisząc książkowo.

nie rozumiesz o co mi chodzi. Chodzi o to, że musi być w miejscu, gdzie w pobliżu są rybki. Nie będzie stał tydzień w swoich miejscówkach i nic nie jadł. Mają okres że idą na żer - u mnie tak jest przed zmierzchem :wink: I w tedy najwięcej ich łowię :cool:

Napisano
nie rozumiesz o co mi chodzi. Chodzi o to, że musi być w miejscu, gdzie w pobliżu są rybki. Nie będzie stał tydzień w swoich miejscówkach i nic nie jadł. Mają okres że idą na żer - u mnie tak jest przed zmierzchem I w tedy najwięcej ich łowię
Przed zmierzchem ok ale w ciągu dnia musisz go szukać i wtedy według wszelkich prawideł np. powinien być na głębinach a on bierze na płyciznach :wink: Jak jest zmierzch schodzi tam gdzie jest drobnica to jest logiczne.
Napisano

jeśli łowię okonia na jeziorze i upatrzę już sobie miejscówkę to jak długo powinienem poświecić czasu na jej obłowienie ? Stać i łowić zmieniając kolory przynęt do upadłego czy może trochę pokombinować i jak się nic nie dzieje iść dalej ?

• 3 weeks later...
Napisano
jeśli łowię okonia na jeziorze i upatrzę już sobie miejscówkę to jak długo powinienem poświecić czasu na jej obłowienie ? Stać i łowić zmieniając kolory przynęt do upadłego czy może trochę pokombinować i jak się nic nie dzieje iść dalej ?

Nie ma co za długo stać w jednym miejscu.Ja wychodzę z założenia że jak dobrze podamy przynętę i będzie drapieżnik który dobrze żeruje to weżmie na wszystko co zmieści mu się w pysku i co go przechytrzy.Tego lata np.:złapałem okonia na kuku z opadu a przedwczoraj na wobler okonia niewiele większego od przynęty :lol: i to wywraca do góry nogami takie dyskusje.Teoria to jedno a praktyka to drugie-o wiele ważniejsze,jest jeszcze łut szczęścia :cool:

• 5 months later...
Napisano

Witam mam jutro zawody na odrze w cigacicach lepiej nastawić się na okonia czy może cos grubszego szczupak albo boleń ?? a pozatym czy okoń juz intensywnie dość bierze ??

Napisano

Dlaczego bolek? bo dobrze gryzie:D a kto złapie? z oczywistych powodów nazwisk nie mogę podać ale znam tych ludzi bo z nimi łowie..Są świetni i jakby można było na nich kasę postawić to bym się nie wahał...Zresztą i tak już za dużo napisałem :wink:

Napisano

U mnie w okolicy padl ostatnio rekord Polski okon 3.10 :shock: .Podobno byla u kolesia ekipa ww wiec pewno w czerwcu bedzie oficjalnie nowy rekord.

Napisano

3,10 to wymiar czy waga < a tak ap ropo mój ten rekordowy też padł w takim okresie a dokładnie 30 kwietnia myślę że takie okazy biorą nieraz i to właśnie teraz

Napisano

Rozumiem ze pytanie jest raczej retoryczne :wink: .Dziwne jest tylko to ze zlapany zostal w rzece w ktorej nie lapano dotad medalowych ryb

• 1 month later...
Napisano

siema

Bylem dzisiaj an rybach z zamiarem lowienia okoni. Mialem kilka bran ale nie wychlowalem ani jednego okonia. Gdy zacialem i podszarpnalem wedke ku gorze okon wyskoczyl z wody jak pocisk, i uwolnil sie z haczyka.

Wyskok okonia nad wode byl spowodowany gwaltownym i sinym zacieciem.

Co mam zrobic zeby docholowac okonia do brzegu ?

Napisano

to nie zacinaj tylko energiczniej nawijaj żyłkę na kołowrotek jak poczujesz opór, a łowileś pod prąd czy z prądem???, u mnie przy łowieniu pod prąd się sprawdza takie ekspresowe kręcenie, wędkę staraj się trzymać miedzy umowną godziną 10-11.

Napisano

szczerze mówiąc nie wiem jak zacinasz że ryby wyskakują ci z wody w powietrze:))

Poza syutacją kiedy branie następuje tuż pod powierzchnią wody, w zasadzie wyciągnięcie ryby zacięciem nad wode nie powino miec miejsca. Poprostu płynniej i lżej zacinaj.

Napisano

ważna rzecz, łowisz plecionką czy na żyłką?, jeśli na pletkę to zmień na zyłkę, która jest bardziej rozciągliwa, to bardzo dziwne, ze ryby wyskakują z wody, tak jak

Poza syutacją kiedy branie następuje tuż pod powierzchnią wody

nie powinno się to zdarzać, chyba że tniesz z całej sily mocno unosząc wędzisko, okoń ma bardzo kruchy pysk i za mocne zacinanie będzie powodowało rozrywanie pyska i brak możliwości wyholowania ryby, która zostaje bardzo okaleczona.

Spróbuj przyspieszyć zwijanie kołowrotkiem lub jak podpowiedział pewniak zacinaj lekko i płynnie.

Napisano

cfaniak17, okoń ma bardzo delikatny i kruchy pysk i przy mocnym zacięciu łatwo możesz mu go rozerwać no i ryba odpływa w dal. Musisz panować nad siłą zacięcia. Problem może też być w wędce, jeśli używasz twardego i mocnego kija, to efekt zacięcia jest o wiele silniejszy. Przy typowej okoniówce było by Ci wygodniej i łatwiej no i pewnie uniknął byś tych okoniowych lotów :wink:

Napisano

cfaniak17, zależy to od wędki jaką posiadasz jeżeli masz twardy kij nie zacinaj tylko jak już ci radzili szybko ściągaj nie pozwól zmieniać kierunku okoniowi zawsze prosto w twoją stronę.kij lekko podniesiony nie opuszczaj nisko , kołowrotek ustaw tak że jak w trakcje kręcenia przyspieszysz to powinien powoli przepuszczać wtedy mamy pewność że nie jest zestaw za sztywny i nie wyrwie pierścienia z pyska okoniowi

Napisano

wielkie dziek za rady. Wszytsko o czym piszecie sie zgadza. łowie kiejm dragon mystery xt impulse spin 5-25 i uzywam zylki 0,22 dragon mimicry spinn. lowie an jeziorze. Wszytkie wasze rady wprowadze w czyn i po nastepnym wypadzie pochwale sie zlowionymi okoniami ;]

• 1 year later...
Napisano

Mam taki problem, ze okonie sa pod mostkiem, ale mostek jest okolo 1-0,5 m na woda (zalezy od przeplywu i stanu wody). Ja moge lowic z odleglosci ok. 3 m od mostka. Czyli nie dosc, ze mostek nisko, to przyneta jest rzucana i sciagana z odleglosci bardzo malej okolo 5 m. Wieksze obrotowki (najskuteczniejsze sa wlasnie obrotowki) zanim zaczna ladnie pracowac sa juz pod moimi nogami. Na mniejsze lapia sie okonie, ale takie 15-20 cm, ktore potem i tak wypuszczam. A tych okoni jest mnostwo - jak z patrze z mostku, to tych malych widac kilkadziesiat. Aha, woda jest przezroczysta i ma glebokosc ok. 1,2 -1,5 m. Dno kamieniste.

Z mostku jest zabronione łowienie.