mol39 Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam, dziś łowiłem na Bzurze w okolicy Przezwisk, między 12.00 a 15.00 brań mało ale rybki......9 płoci 25cm+ 6szt. mniejszych(18cm+) i kilka malutkich, trafił si e mały klenik, jazik i wzdręga. Wędkarzy sporo i co warto odnotować to kontrole PSR fajnie że chroni się "naszą" rzeczkę. Mimo że pogoda taka sobie to samo wędkowanie fajniutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkuboslaw Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam. Kolego mol39 o której była tak kontrola bo jakos nie moge na nich trafic a mam pare słów do zamienienia z kolegami z PSR. Nie mówili nic kiedy sie znowu pojawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mol39 Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam, kontrolowany byłem ok 11.45 w miejscowości Przezwiska po stronie sarorzecza, później pojechali w stronę Orłowa, kiedy znów się pojawią , nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor69 Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Panom z PSR życzę wagonów bęzynki !!! A kolegom i koleżankom TAAAAAAkiej ... kiełbasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu442 Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam. Mam ciutkę inne pytanie ale związane z Bzurą. Gdzie mogę wykupić pozwolenie na Bzurę i jaki koszt? Odcinek od ujścia Ochni do Wisełki. Jestem z okolic Kutna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor69 Napisano 20 Kwietnia 2014 Share Napisano 20 Kwietnia 2014 Dopłata na skierniewice 100 PLN dostępna w każdym kole tego okręgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mol39 Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Dziś spędziłem nad Bzurą ok. 4 godz. słabiutkie brania, wyjąłem może 10-12 ryb, jedno kleniątko, tylko 2 płocie miały ok.19cm, fajna woda, owadów mnóstwo, roił się min. chruścik. Pogoda dopisała mimo że rybki nie, było fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mol39 Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Wczoraj nad Bzurą w miejscowości Orłów spędziłem 4godz. złowiłem ok.25 płotek 15-24cm i drugie tyle mniejszych+ jeden mały jelec. Rybki dobrze reagowały na zanętę, najlepsze brania na kilka pinek. Wędkarzy mało a ci co łowili narzekali. Woda mimo ostatnich opadów okay, spokojnie dawałem sobie radę zestawem 3gr. Bardzo fajne wędkowanie, komary nie atakowały, super, szkoda że nie było większych rybek ale nie narzekam, udany wypad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mol39 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Dziś ze spiningiem odwiedziłem Bzurę na odcinku Orłów Gosławice, złowiłem kilka małych szczupaczków i okonia 30cm. Łowiłem ok 4 godzin, wędkarzy prawie nie było, pod koniec pogoda się pogorszyła ale i tak było fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkuboslaw Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Witam. Rybki na bzurce ładnie współpracuja. Jest sporo klenia jazia leszcza i to takie ładniutkie w granicach 50cm. Jak tam u was efekty? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boger88 Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Witam. Rybki na bzurce ładnie współpracuja. Jest sporo klenia jazia leszcza i to takie ładniutkie w granicach 50cm. Jak tam u was efekty? PozdrawiamWitam. W jakich okolicach łowisz? W okręgu łódzkim czy już skierniewickim? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkuboslaw Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Witam. W skierniewickim odcinek od Przezwisk do Maurzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mol39 Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Witam, ja wczoraj łowiłem "na" Bzurze w okolicy Dąbrówki mimo strasznego wiatru(łowiłem od 15-ej do 17.45) wyjąłem 9 płotek 20cm+ i kilka mniejszych, woda na tym odcinku coraz mniejsza a "ziela" coraz więcej . Brania na pinkę, białe nawet na kukurydzę, niestety niezbyt częste. Wędkarza żadnego nie widziałem, było okay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkuboslaw Napisano 26 Maja 2014 Share Napisano 26 Maja 2014 Witam. Ja z żona i nowo poznanym wedkarzem Sławkiem połowilismy z soboty na niedziele na odcinku na wysokosci Sobockiej wsi. Naszym łupem padły dwa okonie 32cm i jeden jaz 33cm. Sporo płotek ale wszystkie malutkie. Najlepsze brania były wieczorem do 22godziny. Od rana zaczeły sie około 6:30 ale juz nie były tak intesywne jak wieczorem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jazgarek Napisano 29 Maja 2014 Share Napisano 29 Maja 2014 Witam. Czy wie ktoś może jak w tej chwili przedstawia się poziom wody na bzurce w okolicach Soboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkuboslaw Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 Witam woda w okolicach soboty troszke sie podniosła ale szału niema. Rybki srednio biora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwodnik Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 No i byliśmy przesiedzieć nockę w okolicach Soboty. Brań dużo, ale często delikatnych i niewiele co udało się wyjąć. Natomiast miałem ciekawe zdarzenie, nad ranem jak już było widno miałem delikatne branie na czerwonego robaka, które po chwili zamieniło się w mocne branie. Ciągnąłem chwilę jakąś sporą rybę, która parę razy błysnęła mi w wodzie i w/g mnie był to pstrąg potokowy. Nagle ryba się 'odpięła', wyciągam zestaw a tam na haczyku mały okonek, dosłownie zmiażdżony zębami jakiegoś drapieżnika. Dużym problemem dla ludzi, którzy mają daleko, są okrutne chaszczory i trawa nad rzeką, miejscami po szyję. Następnym razem zabieramy kosę, bo wczoraj ostatecznie wylądowaliśmy na dość chyba słabym stanowisku właśnie ze względu na to, że w innych jakby lepszych nie było jak dojść do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkuboslaw Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 Witam. Ja z soboty na niedziele posiedziałem nad bzurą na wysokosci sobockiej wsi. Bran tez sporo lecz drobnicy. Dopiero rano około 7:20 zameldował sie pierwszy kleń 53cm 2kg i jak sie pózniej okazało była to jedyna wieksza ryba tego weekendu. O jakiejś 23:20 miałem ładne branie na kukurydze lecz nie zdażyłem zaciać. Ryby przed zmrokiem ładnie sie spławiały i to wcale nie małe lecz nie chciały wpółpracowac. Pozdrawiam i życze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkuboslaw Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 Witam. Dzis z rana wyjołem jazia 1,2kg i leszczyka 2,7kg i malutka płoteczke bran sporo ale raczej delikatne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek66 Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Trzy godziny na Orłowie spina.......... jeden szczupaczek 48cm (oczywiście pływa dalej) rzeka strasznie ,,zarasta,, woda dość wysoka. Byłem pierwszy raz kontrolowany na Bzurze przez PSR...oby tych kontroli jak najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwodnik Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Popołudnie + nocka z soboty na niedzielę gdzieś w okolicach Maurzyc. Totalna lipa, 3 jazgarze + 2 okonie na 2 osoby. Do tego pogoda nie dopisała - deszcz + upierdliwy zmienny wiatr, chwilami dość silny, na okrasę drastyczny spadek temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkuboslaw Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Witam. Wczoraj na wysokosci Wierznowic leszczyk 46cm 1,2kg i dwie ładne rybki spadły jedna przes wyprostowany haczyk druga przez pekniecie żyłki. Dzis to samo miejsce ale bez kontaktu z wieksza rybka sam drobnica. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwodnik Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 A możesz zdradzić, jakimi technikami łowisz i jakich miejsc szukasz ? Obecne wypady to mój pierwszy większy kontakt z Bzurą. Wcześniej łowiłem dużo w Pilicy, która jak mi się wydaje ma słabszy uciąg (dokładnie tego nie jestem w stanie stwierdzić, bo teraz ze względu na porażki z porozumieniami nie mam dostępu do Pilicy, a jak miałem dostęp do Pilicy to tam jeździliśmy ze względu na znajomość terenu). W Pilicy szukałem dołków na zakolach albo przy przeszkodach, o ile pamiętam nie miałem nigdy większych problemów z utrzymaniem zestawu w miejscu nawet przy użyciu małego wagowo obciążenia, a rzucało się nawet centralnie w nurt. Łowiłem głównie na przystawkę z lekkim lub średnim spławikiem albo dość lekką gruntówką. W tym drugim przypadku od obciążenia do haczyka zostawiałem długi odcinek żyłki, żeby przynęta 'bełtała się' w wodzie. Podczas połowów na Bzurze te metody jakby się nie sprawdzają. Ostatnie 2 wypady - widać było dużo aktywności ryb, ale większych brań zero. Pod Maurzycami zajęliśmy stanowisko gdzie był kawałek spokojnej wody, chciałem trochę pobawić się przepływanką ale nurt za szybko mi ściągał spławik, przestawiłem się więc na dwie gruntówki i wyniki bliskie zeru. Tak teraz myślę, że mogłem jedną zrobić cięższą i jednak walnąć w nurt, który w tym miejscu wydawał się nie być aż tak silny. Wcześniejsza wyprawa w okolice Sobockiej Wsi - tam również łowiłem z gruntu, na pograniczu nurtu i spokojniejszej wody, ale żeby mi nie zasysało zestawu w nurt musiałem przywalić obciążenie 75g, a biorąc pod uwagę jeszcze wcześniejszą wyprawę, przygotowany byłem nawet na 100-150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek66 Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 100-150gram!? nawet na Wiśle tyle nie stosuję, przystawka - (na leszcza rosówka) płoć itp. bat 6-7m - przynęta kukurydza, pszenica......ale prawdziwa radość to spining. Pozdrawiam Bzurzaków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkuboslaw Napisano 26 Czerwca 2014 Share Napisano 26 Czerwca 2014 Witam. Ja przewaznie jedna wedka na spławiczek w jakims spokojnym miejscu stojacej wodzie a druga to feeder i koszyczek zawsze laduje w nurcie. Na przynete stosuje zawsze na jeden kij rosówke a drugi to metoda prób pinka, kukurydza. Leszcze które złowiłem w tym roku wszystkie padły na rosówke. Chodz na kukurydze tez sa ładne brania zazwyczaj jazi. Na pinke złowiłem dwu kilogramowego klenia wiec mozna na wszystkie te przynety wyciagnac fajne rybki. Ja zazwyczaj jezdze wieczorem grubo nece kukurydza łowie do 23 potem drzemka w aucie do 3:30 i dalej łowie. Najlepsze brania sa zazwyczaj od rana do godziny 9. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi