Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 460
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
madi, Dzięki wielkie ;)

No problem ;)

A jeszcze jedno pytanko: nie ma problemu z dostaniem tego "specyfiku" ?

Nie mam pojęcia jak w innych miastach, ale u mnie w tej dziurze ciężko cokolwiek dostać :evil:

No ale jeśli nie będzie w sklepach wędkarskich to zawsze można złożyć zamówienie on line w sklepie internetowym :grin:

Gość wobler129
Napisano

Nie ma. W każdym wędkarskim powinien być. Wędkarskim prawdziwym - nie licząc tych budek itp :wink:

Napisano

Nie ma. W każdym wędkarskim powinien być. Wędkarskim prawdziwym - nie licząc tych budek itp :wink:

To zależy gdzie się mieszka, u mnie nie ma budek tylko normalne prawdziwe sklepy wędkarskie, w których niestety nie idzie dostać m.in. gum raczków czy żabek, Scopexu i wiele innych. Jak wiadomo popyt napędza podaż.

Wracajmy jednak do grudniowych leszczy :wink:

Napisano

hexman idz do pierwszego lepszego wedkarskiego a to dostaniesz a ryby wabilem 5 kulkami zanety Stynka na leszcza+klej wedkarski+bioaktywator na leszcza+chlebek fluo+pinka+cięta dendrobena

Napisano

Panowie tak czy inaczej z leszczami w grudniu jest nie najgorzej ale lary z ochotka mnie zaskoczyl bo nie lowilem na ta przynete ale byl to strzal w 10

• 3 weeks later...
Napisano

Ja ze swoich skromnych doświadczeń wywnioskowałem że Leszcz ma trzy okresy intensywnego żerowania tj. wczesna wiosna, wczesne lato ( w pełni lata mniej ale to zależy od temperatury ) oraz jesień :) W okresie wiosennym ryba ta najchętniej odżywia sie przynętami mięsnymi typu białe robaki, pinka, czasem czerwone, wskazane jest również stosowanie krewetek a nawet wołowiny pociętej w drobne kawałki ( to nie jest żart z tą wołowiną ) podobno skuteczne są również świeże małże. Jeśli chodzi o lato leszcz w tym okresie łasy jest na pokarm wegetariański wiec można stosować wszelakie roślinne przysmaki typu kukurydza, ciasto, makaron nie zapominajmy też o robaczkach :) Jako atraktora używam cukru wanilinowego :) Jesienią lechy wracają do pokarmów mięsnych wiec warto pamiętać o ich wiosennych przysmakach :) Jeśli chodzi o zanętę to stosuje tylko baze którą można kupic w każdym sklepie i kiosku z akcesoriami wedkarskimi i zawsze sypie tam pinke lub białe robaczki :)

Napisano

a ja złowiłem w marcu na Jeziorsku w porcie cztery leszcze około 35cm na paprocha.

A NIE BYŁ TO PRZYPADEK.

Bo nie byłem w tym osamotniony ,wędkarzy to nawet nie zdziwiło,

zmorą były małe okonki 10cm.

uwaga na białe i pinki dzis w moim sklepie to sie nie nadawały nawet do zanęty,

chciał mi sprzedać zapasy z przed świąt.

połamania kija

edmund

Gość wobler129
Napisano

edmund ja jesienią na 7cm kopyto miałem ładnego lecha :mrgreen: Parę lat temu... również w pysku. Jak się ustawił w szybkim nurcie to pierwsze wrażenie to mały sum :lol:

uwaga na białe i pinki dzis w moim sklepie to sie nie nadawały nawet do zanęty, chciał mi sprzedać zapasy z przed świąt.

No będzie trzeba uważać :mrgreen:

Napisano

co powiecie na temat melasy w plynie na leszcze? czy jest wg was niezastapiona na np lato? bo wiem ze wiosna to raczej kolendra. Czy np miód rozmieszany z woda i dodany do zanety jest dobra i uniwersalna opcja na leszcza?dodam jeszcze ze w poprzednie lato probowalem z kopra-melasa, oraz z kolendra i efekty conajmniej marne a przy miodku lapalem ladne leszczyki zwlaszcza wiosna (takie kilogramowki byly w sam raz na patelnie heh)

Napisano

Osobiscie uzywam melasy łowiac na Wisle i spelnia swoje zadanie w 100%.Jak łowiłem to przewaznei latem a na hak to białe albo czerwony i łapałem takie do 2kg ladne leszcze :grin:

• 2 weeks later...
Napisano

hmm mysle nad tym czy moze nie sprobowac juz teraz swoich sil i isc na rybki... Czy nie jest za szybko o tej porze? Temp. wody, itp.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam serdecznie

jestem początkującym wędkarzem i chciałbym się zorientować czym zanęcić i jak nęcić, żeby w łowisko wchodziły większe leszcze. Wiem że na tym jeziorze jest ich sporo, ale mi jakoś jeszcze nie udało się złapać nic godnego uwagi... no i jeszcze jedno? Od kiedy najlepiej rozpocząć zasiadówkę na leszcza? :oops: Koledzy pomórzcie :wink:

Napisano

wiec tak, leszcz jak i ploc to ryby caloroczne, ktore zawsze mozna lowic. Wieksze sztuki mozna bez peoblemu lowic juz wczesna wiosna blisko przegu, gdzie jest cieplejsza,natleniona woda a co za tym idzie - amku :D Jesli chcesz lowic leszcze o tej porze, to po prostu szukaj miejscowki plytkiej najlepiej taka 1,5m do 2m, dno twarde,moze byc plaskie, z resztkami roslin,itp. Na takich miejscach beda tez wieksze wiosenne plocie :) jako zanety uzyj najlepiej jakas kupna na leszcza i dodaj atraktorow wiosennych np. prazonych konopii i siemie lniane, lowic najlepiej na pinki i dodawac pinki do zanety. A latem? Latem wiekszy leszcz siedzi a glebiach 3-8m :) wiec tam go musisz szukac, dno musi byc takie same. Najlepiej lowic z lodki lub gruntowka jesli masz bardzo daleko takie miejsce od brzegu (ja lowie wtedy na DS :D ) jesli chodzi o zanete to tak samo baza kupna na leszcza i najwazniejsze DłUGOTERMINOWE necenie najlepiej makaronem z jakims zapachem,kukurydza,drobniutkimi ziemniaczkami,oraz zaneta tresciwa. Necic najlepiej od 2-4 dni. W taka zanete moze wejsc tez czesto bardzo duza ploc, karp a nawet lin :D a zapachy letnie? oczywiscie slodkie!! i najlepiej melasa,melasa,melasa i jeszcze raz melasa. Kukurydze proponowalbym ci konserwowa z tym ze zostaw ja na noc w lodowce pod lniana szmatka z atraktorem, tak samo zrob z makaronem i najlepiej jak bedizesz lowic na

DS to jeden zestaw na kukurydze a drugi na makaron. Jest to moj sposob, ktory mnie bardzo zadowala.Pozdro.

Napisano

Proponuję zrobić taką zanętę. Zwykłą bazę zmieszać z czarnym federem do tego konopie prażone, pinkę jako atraktor dodaj melasę i oczywiście kolendrę. Żeby utrzymać leszcza w łowisku dodaj kukurydzę konserwową. Oczywiście o tej porze roku nie przesadzaja z ilością atraktorów i kukurydzy. Na hak daj pinkę lub kuku. Przepis który ci podałem u mnie się sprawdza na rzece jak i na wodzie stojącej.

Napisano

Dzięki koledzy za pomoc... co do nęcenia długoterminowego? Należy "podrzucać" zanętę zawsze o tej samej porze dnia? Logicznie myśląc wydaje mi się że tak, ale oczywiście mogę być w błędzie :wink:

O melasie już słyszałem (miejscowi wędkarze rozmawiali w sklepie), zakupiłem... sprawdzę. Nie słyszałem natomiast o konopi i kolendrze... :neutral: Słyszałem również, żeby do zanęty dodawać płatków owsianych, co o tym myślicie?

Z góry dzięki za pomoc...

Napisano

Płatki owszem tylko nie należy z nimi przesadzać gdyż skejają zanętę a na jezioro zanęta nie powinna być zbyt mocno sklejona, no chyba, że są duże głębiny. Dodaj bułki tartej do smurzenia.

Napisano

necenie dlugoteminowe nie musi byc o tej samej porze dnia :) wytlumaczylbym czemu ale nie chce mi sie zbytnio :D w kazdym badz razie mozesz necic 1 dnia rano, 2 dnia w poludnie, 3 znow rano, itp wazne zeby bylo codziennie ale pamietaj o rozsadnych ilosciach zanety

Napisano
necenie dlugoteminowe nie musi byc o tej samej porze dnia wytlumaczylbym czemu ale nie chce mi sie zbytnio
a dlaczego ci się nie chce :?::roll: może dowiedziałbym się czegoś ciekawego.
Napisano

Dzięki raz jeszcze za pomoc... mam jeszcze jedno pytanie... odnośnie słowa SMURZENIE... co to znaczy? :???: Może zadaję banalne pytania... ale totalny laik ze mnie :lol: