maniek Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 Maniek jak u Ciebie teraz z lechami ? Jest dobrze ,ale będzie jeszcze lepiej ,tyle tylko niech woda się nieco zatrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 ...tyle tylko niech woda się nieco zatrzyma maniek kombinuj dobrze to wtedy u nas w Szczecinie też zwolni i będzie wtedy super. Wczoraj z gruntu nie brały na kanapki i kukurydze za to na rosówkę jak głupie. Na spławik na zmianę z płociami atakowały kukurydzę Charakterek mają jak kobieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 maniek kombinuj dobrze to wtedy u nas w Szczecinie też zwolni i będzie wtedy super.Jak Ślązaki przestaną tyle "sikać' to się zatrzyma Charakterek mają jak kobietaDobrze to ująłeś mają zmienne upodobania ,tyle tylko że leszcze łączy z kobietami jedno słowo DUŻO, resztę dopowiedzcie sobie sami PS a tak na marginesie to zrezygnowałem z leszczy średniaków,czekam na te większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 ...czekam na te większe. 20 dni urlopu w październiku chyba wystarczy żeby zaspokoić mordercze instynkty na łopaty W moim łowisku weekend przypomina zawody ogólnopolskie, kij na kiju więc w tygodniu jest spokój i miejsc do wyboru i do koloru. W październiku mam zamiar zasadzić się na większe sztuki z gruntu. Myślę nad cięższym koszykiem bo 40 to jednak za mało na taki uciąg jaki tam jest, z żyłki robi się potężny balon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 20 dni urlopu w październiku chyba wystarczy żeby zaspokoić mordercze instynkty na łopatyW zupełności ,jesienią wystarczy 3 dni nęcenia na ścieżce leszczowej i masz całe stado do dyspozycji ,prawdą tajemną jest jedynie odkryć takową ścieżkę i tu żadne opowieści i rady nic nie pomogą bo bardzo trudno to odkryć ,no chyba że się zna wodę jak swoją kieszeń.Trochę już mi się cni za jeziorowymi "złotymi" leszczami na pewnym jeziorze ,gdzie w koło drzewa tworzą stu barwną tęcze jesienią ,a powietrze pachnie życiem w koło.kocur, pewnie nie raz tam byłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 Dobrze że mi przypomniałeś o jeszcze jednym łowisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketonal Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 CINEK dzieki za rade bende sie starac z całą pewnością. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 I jakie macie efekty leszczowe w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vitus999 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Cześć , czytam wasze posty i nie mogę wczytać się o łowieniu leszczy zimą na kanałach i rzekach . Wędkuje w tym sezonie od 03 02 09 i mam na sumieniu 20 leszczy ;kanałowych;Każdy w granicy 1 kg 42 45 cm Zanęta to ziemia tłusty ił rzeczny ok 7 kg do tego 0,5 kg ochotki bez żadnych dodatków . Na haczyku to samo . Mam takie pytanie . Czy dodanie piernika ;mączki piernikowej; i kolendry uatrakcyjni moją zanęte czy ją sknoci.A pytam się dlatego , że uważam te składniki za zbędne.Mam ryby .Maniek , Tomek z Goczałkowic , Dwie Sety , Jarosław wasze odpowiedzi sam miód . Pozdrawiam Jutro ide na ryby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Czy wiosną, czyli w marcu, kwietniu znajdę leszcze na głębokości 1-1,5 metra, z dużą ilością trzcin i różnej roślinności. Czy wiosną, też nęcić długotrwale w takim miejscu. W jakiej ilości (mniejszej niż latem czy nie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skunk Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Tak znajdziesz ja łowilem nawet na głebokości 0,75m.Ale radze sobie zanęcic dwa łowiska jedno takie jakby na zapas na glebszej wodzie a co do necenia to nec co 2 dni.A ile nęcisz latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vitus999 Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Swobodnie , leszcze na wiosnę podchodzą blisko brzegu ,perspektywa tarła,.Ja na wiosnę łowiłem leszcze 50 cm ; z hakiem;na bat 5 m Tylko należy obficie zanęcić ochotką z ziemią .Na łowisku Łąka w Katowicach trafiały mi się leszcze2 kg ,a i ładny lin się trafił.Pisze o łapaniu z marszu . Jedziesz i łowisz.Połaamania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vitus999 Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Wiesz leszcz na krótkim bacie 5m jest wymagającym przeciwnikiem. Takie leszcze 2 i więcej kg. po zacięciu szybko odpływają . Guma się wyciąga max.i w pewnym momencie masz go na powierzchni w całej okazałości najfajniejsze są wyskoki .Leszcz potrafi zatańczyć na ogonie., co i wam wszystkim życzę . Połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vasyl Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 W rzekach takze na poczatku wiosny, kiedy robi sie cieplo ( na Odrze jest to zazwyczaj marzec/kwiecien) leszcz podchodzi pod brzegi. Trzeba necic grubo. Leszcz rzeczny to odkurzacz. Mam wrazenie, ze ile bys nie wrzucil to stadko szybko wyzre wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 26 Lutego 2009 Share Napisano 26 Lutego 2009 Vasyl, te nasze leszcze szczególnie uwielbiają kukurydzę z puchy pewnej firmy na literę B Jak dla mnie to jedna z niezawodnych przynęt kiedy w łowisku siedzą okonki i jazgarze niestety krąpie są tak samo żarte jak leszki i dopóki nie wejdą duże sztuki to nie można tych śmieciarzy pozbyć się z łowiska. Co do Regalicy to mam nadzieję już połowić w pierwszej połowie marca z racji dobrze zapowiadającej się pogody. Feeder odpuszczę sobie i skupię się raczej na połów bolonką 5 lub 6 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vasyl Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 kocur, w tym roku planuje zakupic kukurydze w sklepie z nasionami i ugotowac samodzielnie. Musze miec tego spore ilosci, bo zamierzam necic przez dlugi czas lowisko karpiowe ( w tamtym sezonie po 3dniowym neceniu wyszedl amurek 7,5kg 85cm, a jedna sztuka zerwala zyle 0,22 w sekunde). Jedyny problem to wszedobylskie plocie, ktore opuszczaja lowisko tylko wtedy kiedy wejdzie gruba sztuka, no a do tego potrzeba duzej ilosci kukurydzy. Łowiles nasze wielkie krąpie na slimaka? Wlasnie na bolonke sproboj. Po prostu z dna ( pooraj podbierakiem o dno) wez slimaka i go rozlup ze skorupki, naloz na haczyk i daj grunt przy samym dnie. Jesli chodzi o te leszcze, to koniecznie pamietaj o melasie. Najlepiej w plynie. Mozna ją dostac w cukierni za ladny usmiech i prezent dla zazwyczaj otylej kierowniczki . A na haczyk 2 ziarna kukurydzy, badz nawet 3, albo 2 ziarnka oraz bialy/czerwony robak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Na ślimaka i racicznice poławiam płocie i leszcze jak wejdą w łowisko i efekty są niesamowite Z kanapkami jest problem bo jazgarze nie odpuszczają i jak wejdą to jest niezła zabawa Najlepszym selektorem jest przynęta roślinna jednak. Te małe gnojki potrafią memlać rosówkę albo gnojaka przez 10 min a człowiek już wyobraża sobie 2 kilowego lina Melasę zdobędę z cukierni gdzie są ładne dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 A może ktoś teraz łowi leszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cecza7 Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 _barti_, jak miałes lód na swojej wodzie to troche nie bardzo.ja wiele razy próbowałe m i licho ale przed lodem na głębokiej wodzie zdarzało sie wyciagnac pare sztuk i to nie przez przypadek..jak jest zimno dodaje do zanety zmielona watróbke wieprzowa ale czytałem ze drobiowa tez stosuja i pare kropelek krwi jak ci sie trafi.suszona w zimnej wodzie zauwarzyłem nie przyciaga tak leszczy.do zanety takiej uniwersalnej wypada dodac wiecej atraktora na leszcze jezeli takowy stosujesz ja dodaje takze robaki białe kartofle makaron i groch zielony.jak mam pewne miejsce i wiem ze tedy beda przepływac karmie przez trzy cztery dni grubo.codziennie o tej samej porze.na piaty bez karmienia (tylko w koszyczek) jestem na łowisku o zwyczajowej porze necenia poprzednich dni.czerwony robak i kukurydza sa moim zdaniem najlepsze.zakładam najdelikatniejsza szczytówke bo brania sa bardzo delikatne i nawet na niej ciezko jest je dostrzec z poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Maniek, od kiedy można nęcić leszcza (myśląc o dobrych wynikach)? Łowiąc w jeziorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 od kiedy można nęcić leszczaJak woda w jeziorze osiągnie a w zasadzie przekroczy 6*,śmiało możesz nęcić ,Barton już zaczyna jak ma 5* ale to spec od jeziorowych leszcz,Szukaj cieplej wody nie daleko brzegu max 20-30m najlepiej po stronie nawietrznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 I dodaj tego Bartonowego smroda, u mnie się sprawdza i na płocie i na leszcze. Kuku dzień wcześniej polewam, do małego słoiczka, na noc do lodówki i na drugi dzień śmierdzi aż miło. Oczywiście słoiczek szczelnie zakręcić przed włożeniem do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Maniek, szukać ich na płytkiej 1-2 metry wodzie, wśród roślinności, czyli na potencjalnych tarliskach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 szukać ich na płytkiej 1-2 metrPłytkiej ,ale bez przesady 2-3m to minimum ,ogólnie wiosna z leszczem to dobra znajomość wody i mierzenie tem.wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Płytkiej ,ale bez przesady 2-3m to minimum ,ogólnie wiosna z leszczem to dobra znajomość wody i mierzenie tem.wody. To jeszcze napisz o godzinach żerowania w wodzie stojącej o tej porze roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi