Skocz do zawartości
Dragon

Co to za ryba!!?? Proszę o pomoc w identyfikacji...

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Na bank to jaź. Swiadczy o tym wklęsła płetwa odbytowa i żółta tęczówka oka. Dokładnie jest to opisane w Wędkarskim Świecie nr 3/2006.

Może trochę i jest to chudzina ale napewno to jaź.

Pozdrawiam

Napisano

naszczęście tego, że jest taki chudy nie mam na sumieniu.

może być to mały leszcz

Bez obrazy, ale czy ty kiedykolwiek widziałeś leszcza (obojętnie małego czy dużego)? :???:

Napisano

Kolega kulas ma dwanaście lat, więc jeszcze ma czas żeby stać się wytrawnym wędkarzem. Rada na teraz - więcej czytać niż pisać :)

• 2 weeks later...
Napisano

Co to jest za ryba?

Złapana w Hiszpanii na Majorce na żywca w nocy.

(zdjęcia niezgodne z regulaminem wstawiania zdjęć na stronach forum haczyk.pl . Tomik)

Czy jest jakiś konkretny atlas ryb śródziemnomorskich w necie?

• 4 weeks later...
Napisano

Jak dla mnie raczej jaź niż kleń. Wklęsła płetwa odbytowa, drobniejsze łuski bez obrzeżeń, no i w ogóle jakiś taki bardziej jaziowaty niż kleniowaty. :wink:

Napisano
Jak dla mnie raczej jaź niż kleń. Wklęsła płetwa odbytowa, drobniejsze łuski bez obrzeżeń, no i w ogóle jakiś taki bardziej jaziowaty niż kleniowaty. :wink:

Całkowice sie zgadzam. I budowa ciała typowo jaziowa. A na jelca ma za czerwone płetwy...

• 6 months later...
Napisano

Chciałbym się upewnić czy to na pewno wzdręga złapana na kopyto z czerwonym ogonkiem, dodam że tęczówka raczej żółta , na pewno nie czerwona.

Złowiona 2 maja waga tuż po złowieniu 0,87 , kg długość po dokładnym mierzeniu 38,5 cm, złapana na spining , mam nakręcony filmik , który sam kręciłem niezbyt dobry ale zawsze coś.

post-10714-14544972838521_thumb.jpg

• 2 months later...