afum Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 witam serdecznie, jestem początkującym wędkarzem i mam pytanie dotyczące złowionej przeze mnie ryby- a mianowicie czy jest to karaś czy sazan. Oto link to zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3957bef1a123fc74.html Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrętek Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Odświeżę trochę. Co to za rybka? Ni płoć, ni wzdręga, jakaś hybryda? Złowiona na stawie na obrotówkę 1, długość 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Ten staw miał kiedyś połączenie z jakąś rzeką?? Albo jest blisko jakiejś rzeki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Przypomina wyglądem bolenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrętek Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Miał. Ale prócz strzebli nic w niej nie występuje. Czyżby moja rybka była jaziopodobna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orwon Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Kleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Skrętek, według mnie to jaź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Z pewnością jaź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orwon Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Moim zdaniem na jak na jazia ma za bardzo wrzecionowate ciało i zbyt duże łuski, ale przy tej wielkości można się pomylić. Stawiam na klenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Orwon- dokładne zdjęcie klenia masz w avatarze. Zwróćcie uwagę na barwę płetw- u klenia tylko brzuszne i odbytowa są czerwone, U jazia wszystkie płetwy w dolnej części ciała (często z wyjątkiem piersiowych) i ogon mają czerwonawe zabarwienie. U klenia płetwa odbytowa zawsze jest wypukła, natomiast u jazia (co jest dobrze widoczne na zdjęciu)- wklęsła. To nie jedyne różnice, ale najbardziej widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orwon Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 tomek104, masz oko dzięki za mały kurs rozpoznawania gatunków. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 a mianowicie czy jest to karaś czy sazan. Oto link to zdjęcia:http://www.fotosik.pl/pok...f1a123fc74.html Jest to karaś srebrzysty potocznie nazwany "japoniec",najlepszym sposobem w odróżnieniu karasia od karpia to sprawdzenie czy ma wąsy jeśli ma to znaczy że jest to karp jeśli nie ma to znaczy że jest karaś. U jazia wszystkie płetwy w dolnej części ciała (często z wyjątkiem piersiowych) i ogon mają czerwonawe zabarwienie. A jeśli nie mają takiego zabarwienia ,bo nie zawsze maja to co?.Barwy ryb nie są wyznacznikiem w rozpoznawaniu gatunków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 A jeśli nie mają takiego zabarwienia ,bo nie zawsze maja to co?.Barwy ryb nie są wyznacznikiem w rozpoznawaniu gatunków . Jestem tego samego zdania, barwy czesto zaleza od srodowiska. Zeby troche podywagowac bede umieszczal zdjecia ryb niewymiarowych, tylko i wylacznie w celach prezentacyjnych, ryby nie sa zlowione przeze mnie - przedstawiaja jedynie mlode osobniki gatunkow. Postanowilem zabrac glos bo ryba bardziej przypomina mi jednak klenia niz jazia. Oto zdjecie malego klenia: http://www.infish.com.pl/wydawnictwo/ksiazki_image/klen2.jpg Bolenia: http://www.naryby.p9.pl/efferus/images/img2008/011III08.jpg Niestety malych jazi szperajac w internecie nie znalazlem, w kazdym razie http://foto.fishing.pl/var/foto/storage/images/kategorie/rybim_okiem/jaz__1/14581-2-pol-PL/jaz_imagelarge.jpg Ciało jazia jest wydłużone, lecz dość wysokie i ścieśnione w płaszczyznach bocznych. .W tym przypadku mamy do czynienia z ryba postury raczej klenia/bolenia, nie widze zeby cialo bylo choc troche "wysokie". Watpliwosci jednak czy to klen budzi miejsce polowu czyli staw.. Ten jednak byl kiedys polaczony z rzeka wiec mogly powstac jakies hybrydy. Nie jest wiec latwo sprecyzowac coz to w koncu jest za ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrętek Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 A więc albo hybryda, albo mały jazik . Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Pozdro! A tak swoją drogą ten temat jakoś mi tu w "PZW" nie pasuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Watpliwosci jednak czy to klen budzi miejsce polowu czyli stawBezpodstawne są twoje wątpliwości ,klenie czy bolenie czy jazie mogą i żyją w stawach ,dość często tam trafiają z zarybień np karpiem Nie jest wiec latwo sprecyzowac coz to w koncu jest za ryba.Nie chce mi się "bawić " aby powiększyć fotkę ,ale wystarczy policzyć łuski ,jeszcze nigdy mnie ta ostateczna forma rozróżniania ryb nie zawiodła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Kleń to nie jest na pewno, widać od razu. Poza tym kleń zawsze ma brzeg płetwy odbytowej wypukły w przeciwieństwie do jazia. Ale co do jazia też nie byłbym taki pewny, jak dla mnie mimo wszystko jest to wzdręga, mniejsze wzdręgi nie są tak złotawe, pysk ma wyraźnie skierowany skośnie ku górze. PS. Po ponownym przyjrzeniu się fotce doszedłem do wniosku, że może to mały jazik jednak. Ale klenia mogę wykluczyć na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Dlugosc 25cm takze jak na wzdrege to calkiem calkiem dlugosc by byla. Do wzdregi niepodobna moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 A tak swoją drogą ten temat jakoś mi tu w "PZW" nie pasujęPasuje jak ulał PZW=karta wędkarska= rozpoznawanie ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrętek Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Nie chce mi się "bawić " aby powiększyć fotkę ,ale wystarczy policzyć łuski ,jeszcze nigdy mnie ta ostateczna forma rozróżniania ryb nie zawiodła. Właśnie policzyłem, ma 58. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Właśnie policzyłem, ma 58.Liczyłeś wzdłuż lini bocznej?.jak masz większą fotkę to zapodaj.Wiele wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrętek Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Pasuje jak ulał PZW=karta wędkarska= rozpoznawanie ryb. Fakt Liczyłeś wzdłuż lini bocznej?Tak.jak masz większą fotkę to zapodaj.Mam, i wiele lepszej jakości. Tylko że mam tak słaby internet że nie mogę jej wrzucić na fotosik, ale jeszcze popróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 A jeśli nie mają takiego zabarwienia ,bo nie zawsze maja to co?.Barwy ryb nie są wyznacznikiem w rozpoznawaniu gatunków . Masz rację, barwy nie mogą być wyznacznikiem PODSTAWOWYM, bo są zmienne zależnie od środowiska życia ryby. Najczęściej nie są to różnice, nie pozwalające na identyfikację gatunku, choć w skrajnych przypadkach oczywiście może tak się zdarzyć. Jeśli chodzi natomiast o kształt płetw, ten jest niezmienny U klenia płetwa odbytowa zawsze jest wypukła, natomiast u jazia (co jest dobrze widoczne na zdjęciu)- wklęsła. Poza tym liczba łusek na linii bocznej; u klenia to najczęściej 44-46, natomiast u jazia 55-60, ale komu by się chciało liczyć- wystarczy wiedzieć, że od linii bocznej do podstawy płetw brzusznych kleń ma tylko 3-4 rzędy łusek, natomiast jaź 5-6. Niestety malych jazi szperajac w internecie nie znalazlem, w kazdym razie Wysokie ciało, bocznie spłaszczone mają jazie właśnie tej wielkości Mniejsze niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Mam, i wiele lepszej jakości.Postaraj się i wrzuć ,bo jak widać wiele kontrowersji budzi ta ryba i wiele odmiennych zdań. .A tak na szybko ,bo zaraz jadę na wieczorne spotkano. WZDRĘGA-płetwa grzbietowa przesunięta do tyłu względem płetw piersiowych ,to odrużnia ją od płoci ,klenia jazia. KLEŃ-płetwa grzbietowa jak i odbytowa zaokrąglone.Pysk dolny duży. PŁOĆ-płetwa grzbietowa lekko wysunięta względem płetw piersiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 wygląda mi to na jazia drobna łuska zółtawa tęczówka oka szkoda ze nie widać lepiej płetwy odbytowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 mój hybrydus robalus to był jaź liczyłem łuski naliczyłem 60 i wszystkie płetwy czerwone i odbytowa wklęsła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi