kocur Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Rybka nr 1 to mała płotka i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkn811 Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 według mnie to zdjęcie wyżej to hybryda płoci i leszcza (kolor płetw) dolne tak jak napisał maryaChi krąp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Kocur, nie zgodzę się. Zobacz to jest typowa płoć (wikipedia), inny kształt i kolor płetw oraz pyszczek a na dole hybryda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 warszawa24 jeszcze raz Ci wytłumaczę krąpia i leszcza Średnica oka krąpia jest większa od jego długości pyska Średnica oka leszcza jest mniejsza od długości jego pyska Prościej nie umiem, już raz Ci to napisałem na szóstej stronie "jak było na rybach-wrzesień" Moim zdaniem ta druga ryba to płotka, jest po prostu słabiej wybarwiona, ale przebija się czerwony na płetwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Nie będę się kłócił bo to nie ma sensu, swoje zdanie wypowiedziałem. Porównaj płotkę jeziorową z rzeczną w tych samych rozmiarach a zobaczysz czym się różnią. No chyba że żyjesz w jakiejś dziwnej krainie gdzie różne gautnki krzyżują się ze sobą nagminnie. U nas w okolicach Szczecina i na Pomorzu zachodnim gdzie ryb jest w bród rybska robią to zgodnie z tym jak im natura przykazała bez sodomii Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że pod względem wędkarskim moje rejony są najlepsze w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Lord Konrad I, już rozumiem, dzięki. kocur, ja też nie chcę "psuć stosunków", więc to moja ostatnia wypowiedź propo tej ryby: jest z Odry, jeziorowe i Odrzańskie w mojej okolicy są podobne (Odrz. większe). Ja zostaje przy tym, że jest to hybryda, oczywiście nikmu tego nie narzucam, chciałem to wytłumaczyć ale nie każdy się przekonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Przede wszystkim z rybami jest tak jak z ludźmi. Nie ma dwóch takich samych. Jakbym ci pokazal dwa skrajnie ubarwione/zniekształcone okonie z tego samego zbiornika, to idąc twoim aktualnym tokiem rozumowania musiałbyś wymyślić jakąś hybrydę - np okonia z sandaczem lub szczupakiem. Wroc pare postów wyżej i przeczytaj sobie na głos słowa mańka "NIE SUGERUJ SIE UBARWIENIEM". Tym bardziej ze w przypadku twojej "hybrydy" to ubarwienie jest bardzo poprawne. łowiłem płotki z duzo bledszymi płetwami niż u twojej. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 No dobra, przekonaliście mnie. Poprostu pierwszy raz się z czymś taki spotkałem. Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 warszawa_24, nie masz za co przepraszać. Lepiej pytać niż udawać "mądrego" i snuć swoje teorie. Przecież człowiek całe życie uczy się a i tak umiera głupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Nieraz zdarzyło mi sie słuchać nad wodą niestworzonych rzeczy. O rekordowych okazach pływających w kałuży, o węgorzach rozmnażających się w stawie, o szczupakach atakujących ludzi etc. Jako początkujący wędkarz w wiele tego typu historii brałem na poważnie, nie zwracając uwagi że mówią mi to ludzie których kompletnie nie znam i nie mam podstaw żeby się ich teoriami sugerować. Po pewnym czasie, gdy wiele z opowieści okazywało się w praktyce totalnymi bzdurami słucham ludzi nad wodą z dużo większą uwagą. W rozmowie raczej przytakuje i udaje zdziwionego. Jeśli mam jakąś wątpliwość chociażby z tym jak ryba wygląda, jak się rozmnaża itd. to nie idę nad bajoro zapytac dziadka z bambusem tylko szukam literatury w internecie lub zadaje pytanie na forum. To mimo wszystko dużo bardziej wiarygodne źródło. Zupełnie celowo poruszyłem temat twoich ryb, przy czym wczesniej przez długi czas przechodzilem obok tych krąpioleszczy. Po pewnym czasie jednak czytając o tym zjawisku (z którym absolutnie sie nie zgadzalem) po raz kolejny zdecydowałem że trzeba to wyjaśnić. Nie chce zebys uznal to za jakis atak na twoja osobe i chcialbym zebys odwolal przeprosiny, bo forum jest wlasnie po to zebysmy systematyzowali swoja wiedze, niezaleznie od tego jak duza by ona nie byla. To nie jest miejsce dla wszechwiedzących. Tacy tu nie zagladaja bo.. juz wszystko wiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Ok maryaChi, to nie przepraszam i dziękuję za informację. Leszczo-krąpie pisałem, ponieważ nie umiałem ich rozróżnić, nie twierdziłem, że to jakaś ich hybryda. Nie chce zebys uznal to za jakis atak na twoja osobe Oczywiście tak nie pomyślałem, poprostu prawda musi wyjść na jaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Co to jest? Dzisiaj na lodzie takie coś złowiłem. Około 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 To jest KIEŁB bardzo dobry na żywca ale któryś gatunek jest pod ochroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolamilan Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Jak sie nie myle to białopłetwy kiełb jest pod ochroną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Jak sie nie myle to białopłetwy kiełb jest pod ochroną... I Kesslera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Oj wędkarze zaglądacie czasami do RAPR 5. Zakazowi połowów wędkarskich podlegają następujące gatunki ryb prawnie chronionych: - alosa, - babka czarna, babka szczupła, babka czarnoplamka - babka mała, - babka piaskowa, - ciosa, - dennik, - głowacz pręgopłetwy, głowacz białopłetwy - iglicznia, - jesiotr zachodni, - kiełb białopłetwy, - kiełb Kesslera, - koza, - koza złotawa, - kur rogacz, - minogi - wszystkie gatunki - parposz, - piekielnica, - piskorz, - pocierniec, - różanka, - słonecznica - strzeble - wszystkie gatunki, - śliz, - wężynka. 6. Rak błotny i rak szlachetny nie mogą być przedmiotem amatorskiego połowu Fakt faktem trzeba zrobić temat z fotkami lub nawet rysunkami ryb chronionych. Jest ktoś chętny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Jest ktoś chętny Myślę że da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel332 Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Tak na szybko link do kilku obrazków z rybkami omawianymi : http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://gdynia-miasto.webpark.pl/ryby/ciosa.jpg&imgrefurl=http://gdynia-miasto.webpark.pl/poradnik/zakazpolowu.html&h=156&w=463&sz=19&tbnid=N-oJ_YuL80hH1M:&tbnh=43&tbnw=128&prev=/images%3Fq%3Dciosa&usg=__w8K0NH_WLVvNKtIDOKIuLil2XBo=&ei=XupVS5DtDpLCmgPbh4yYCg&sa=X&oi=image_result&resnum=5&ct=image&ved=0CBgQ9QEwBA a później sam coś tu powklejam. Znalazłem jeszcze lepszą stronkę rysunki wraz opisami. http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.rybieoko.pl/var/news/storage/images/media/foto_administracyjne/ryby/slonecznica/19099-4-pol-PL/slonecznica.jpg&imgrefurl=http://www.rybieoko.pl/ryby/chronione-w-polsce&h=156&w=440&sz=17&tbnid=5Zx06jDb4H1A0M:&tbnh=45&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Ds%25C5%2582onecznica&usg=__skt9Cw2x59t2MgutDK-EgQVQ6DA=&ei=8fBVS9XhIaagmAONw_iXCg&sa=X&oi=image_result&resnum=1&ct=image&ved=0CAkQ9QEwAA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Kiełb Kesslera Kiełb białopłetwy Kiełb krótkowąsy - nieobjęty ochroną Idący tym tropem, zdaje się, że Kolega _barti_ trafił na szlachetniejszego kiełbia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Dawido, Rozumiem że to twoje fotki ? i coś mi się wydaje że pomieszałeś 1z 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Nie, nie moje - posłużyłem się wyszukiwarką obrazów, za hasło posłużyły mi nazwy łacińskie: Gobio kessleri i Gobio albipinnatus. Źródła: Gobio kessleri Gobio albipinnatus Gobio gobio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzajas Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Złowiona w Wiśle koło Czechowic co to za ryba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 to jest jaź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Dla mnie to jaź ale przyszlo nad wode dzisiaj kilku miejscowych "ekspertów" i namieszało mi w głowie - jeden że to płoć inny że kleń ale na bank nie jasiu... zgupiałem, tym bardziej ze żadko trafiam te gatunki a dzisiaj przycieliśmy ich kolo 15 sztuk takich od 30 do 42 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi