BIDA Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 według mnie to płoć jaź ma większy i trochę inaczej ustawiony pysk i jaśniejsze oczy natomiast kleń ma większy pysk,ciemniejszą i innej budowy płetwe odbytową,bardziej walcowaty kształt ale po zdjęciu mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mokrzo Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 SQra jak dla mnie rybka na twoim zdjęciu to ewidentnie płoć, ale nie wykluczam, że jest to jakaś hybryda, przede wszystkim ma czerwone oczy jak płoć, tylna krawędź płetwy odbytowa jest równa, jaź ma lekko wklęsłą, ilość łusek w linii bocznej też dyskwalifikuje jazia, kleń jest trochę smuklejszy, ma większy pysk i nie ma czerwonych oczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Faktycznie płoć jak malowana ,po ilości łusek tez by się zgadzało ,no i tęczówka oka kolorowa ,czemu koledze przyszło do głowy że to jaziu , bo duże bywają jeszcze większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mokrzo Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Panowie chciałbym się upewnić, spiningując ostatnio złapałem za grzbiet w pełnym nurcie (frajda niesamowita) taką o to rybkę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5edb36d321777d2c.html prawie jestem pewien, że to rozpiór, początkowa myśl leszcz ale moją uwagę zwróciła bardzo długa płetwa odbytowa (37-38) promieni, mimo, że nie widać tego na zdjęciu (robione tel.), proszę o opinie bo już zbaraniałem powinno już działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 mokrzo, trochę kiepskie foto ale nie wygląda mi to na rozpióra. dla mnie to leszcz albo duży krąp. Chociaż do opisu pasuje: "Rozpiór - Płetwa odbytowa bardzo długa, aż do nasady płetwy ogonowej. Płetwa grzbietowa bardzo wąska. Dolna część płetwy ogonowej dłużna od górnej. Boki srebrne. Płetwy ogonowa, grzbietowa, odbytowa, z ciemnymi końcami. Piersiowe i brzuszne żółtawe. " * *źródło www.wcwi.pl Tyle, że nie widzę pska, który powinnien byc lekko skośny ku górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 to jest krąp na 99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIDA Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Ja też bym powiedział że to krąp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 rozpióro-krąpio-leszcz A tak już na poważnie to jest TW Krąp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mokrzo Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 ok, w takim razie jest to pierwszy krąp jakiegokolwiek widziałem z tak długą płetwą odbytowa, sięgającą prawie do nasady płetwy ogonowej, gdyby nie ona to nie byłoby dyskusji, może faktycznie jest to jakaś hybryda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Rozpióry są nieco smuklejsze, to jest faktycznie najbliższe krąpiowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 tylu wędkarzy a gatunków nie rozpoznają na 100 % jest to leszcz. Krąp ma duże, wrecz olbrzymie oko! Rozpiór ma płetwę odbytową długą, pozatym pysk skierowany końcowo, wręcz delikatnie do góry, gdzie leszcz posiada "ryjek" skierowany do dołu. Na zdjęciu widać ewidentnie wszystkie czynniki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 rozpióro-krąpio-leszcz A śmialiście się gdy tak pisałem Tu mam fajną fotkę: Leszcz vs krąp: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 Co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinnas Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 hmm... wygląda mi na karasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 a mi na jazia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Figos Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 ja stawiam na krapia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIDA Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 bo to jest krąpik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 A śmialiście się gdy tak pisałem To była ironia To drugie wygląda na krąpika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 hmm... wygląda mi na karasia a mi na jazia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Widzę, że kolega cinnas kandyduje na naszego nowego eksperta w dziedzinie rozróżniania ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Ekspertów jest wielu a ryby wciąż takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 A może wypadało by zapytać o różnice w budowie miedzy krąpiem a leszczem ,tylko litości nie piszcie o kolorach.Ktoś wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 11 Maja 2010 Share Napisano 11 Maja 2010 Maniek napisz, bo chyba Twoja poprzednia zagadka na ten sam temat pozostała bez odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinnas Napisano 11 Maja 2010 Share Napisano 11 Maja 2010 he he na zdjeciu wygladala mi ta ryba na karasia dokladnie japanka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Maja 2010 Share Napisano 11 Maja 2010 A może wypadało by zapytać o różnice w budowie miedzy krąpiem a leszczem ,tylko litości nie piszcie o kolorach.Ktoś wie Stosunek wielkości pysk/oko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi