adrian.rudzki Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 dzięki za szybką odpowiedź też tak myślałem ale wolałem się upewnić, wiedziałem ze karp ma wąsy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Dla zainteresowanych ryba ma 2,44 kg i mierzy 48 cm została złowiona metodą spławikową. Gratuluję, piękny okaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lakas Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Witam, wstyd pytać, ale nie wiem co to za ryba, złowiona na blaszkę, nasuwa mi się myśl, że to Boleń, ale Zdjęcia: Zdjęcia niezgodne z Regulamin wstawiania zdjęć na stronach forum haczyk.pl ! Tomik Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 na pewno nie boleń gdzie ją złowiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 nasuwa mi się myśl, że to Boleń, ale Ale... to na pewno nie jest boleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Lakas, to jest Twaite Shad- po polsku Aloza- Alosa Fallax Ryba z rodziny śledziowatych, żyje w wodach słonych lub slonawych. Na tarło (najczęściej w maju) migruje do rzek. Bardzo chętnie poczytam po czym kolega Tomek 104 rozpoznaje pstrąga ,troć ,łososia ,tym bardziej że nie bierze sie uwagi na budowę ciała .Masz jakiś tajemny klucz ,czy strzelasz jak w totku. Nie będę się rozpisywal nad tym co rożni te poszczególne gatunki (długosć szczęki, ilość promieni płetw, ilość łusek na linii bocznej.. itd...) Powiem Ci tak: Mam taki "tajemny klucz". Jest on dokładnie taki sam za pomocą którego Ty rozpoznajesz karpia pełnołuskiego, karasia, japońca. Ten "klucz" to po prostu doświadczenie w rozpoznawaniu wynikające ze złowienia "jakiejś tam ilości" ryb danego gatunku- ich różnych form, osobników rożnej barwy oraz różnaj budowy. Jeżeli w wątpliwość poddajesz mój argument o różnej budowie ciała (wiesz przeciez ze nie miałem na myśli różnic tak znacznych jak budowa węgorza i płotki... )), to przypomnij sobie jak wygląda karaś z ubogiego w pokarm wiejskiego dołka, a jak karaś z dużego, żyznego jeziora z dodatkowo dużą populacją drapieżnika.... Ryby są tego samego gatunku- maja różną budowę, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lakas Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 tomek104 dziękuję za odpowiedź, sprawdzałem tą nazwę co napisałeś w google i się zgadza zdjęcia pasują, złowiłem ją na rzece Weser (Niemcy-Bremen). Dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 to jest Twaite Shad- po polsku Aloza- Alosa Fallax Wyglądało mi to na coś śledziowatego (parposz, aloza) ale wielkość, brak miejsca połowu oraz "zagranica" w profilu trochę mnie zmyliły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Ten kiciuś na drugim zdjęciu... debeściach normalnie Widać, że lubi ryby. Sorki, nie mogłam się powstrzymać jak zobaczyłam tę wyciągniętą łapkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Ryby są tego samego gatunku- maja różną budowę, czy nie?Budowę mają taką samą ,różnią się tylko wyglądem ,to że 99% ryb rozróżnia się po budowie ciała ryby danego gatunku to nie mój wymysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Ok, nie będziemy się sprzeczać o znaczenie słów "wygląd" i "budowa ciała". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Trzeba przyznać, że ryba na zdjęciach była wyjątkowa. I to na tyle, że aż trojgu moderatorom przysłoniła zlew i ściany pokoju i zapomnieli o Regulaminie wstawiania zdjęć na stronach forum haczyk.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Czy to karaś pospolity czy srebrzysty? Mi się wydaje. że srebrzysty ale kolega twierdzi, że może być bączek. A propos poprzedniego postu. Myślę, że dla tego tematu warto zrobić wyjątek- pozwolić na zdjęcia ryb niewymiarowych, a nawet zdjęć zrobionych w domu- w celu uniknięcia pomyłki na łowisku, dla dobra nauki itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kisux Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 karaś srebrzysty - japoniec jak to niektórzy mówią piękny - mój rekord to także 43 cm - to brązowy medal kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 karaś srebrzysty - japoniec jak to niektórzy mówią piękny - mój rekord to także 43 cm - to brązowy medal kolego Dzięki. Właśnie ze względu na ten medal chcę być pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 to brązowy medal kolego Myślę, że według WW to może być srebro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Zgadza się- 1,8 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FantasySpirit Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 To tylko gratulować pięknej ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Odnośnie tej płoci z pierwszego zdjęcia na tej stronie http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=10937&postdays=0&postorder=asc&start=270 To myślę ,że to jednak wzdręga co nie zmienia faktu że to piękna ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajonk Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Chyba jednak płoć Wzdręgi mają płetwę grzbietową przesuniętą nieco do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 To myślę ,że to jednak wzdręga To jest płoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 To myślę ,że to jednak wzdręga To jest płoć. zdecydowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Rzekłbym nawet że plociura pełną gębą Piękna ryba! Łowilem kiedyś takie płocie na Słupie, koło Jawora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 7 Czerwca 2010 Share Napisano 7 Czerwca 2010 Witam, pomóżcie co to za ryby? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d7c5fcf5372a73a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9214eb3ed94d7d9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7fd0ded055792a78.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd2596d4b481399d.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 7 Czerwca 2010 Share Napisano 7 Czerwca 2010 Piskorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi