Skocz do zawartości
Dragon

Stawy w poznaniu (szachty) kolo lubonia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam lowiliscie kiedys na tych stawach??Zlowiliscie tam jakas rybe??Pytam sie poniewaz znajduja sie blisko domu i nie wiem czy warto tam lapac. Moja konkretna zdobycza na tych stawach to wzdrega 30,5 cm.Dodam jeszcze ze te satwy znajduja sie kolo ulicy Glogoskiej.Prosze o odpowiedz.

POZDRAWIAM!

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja tam regulajnie jezdze ale jest jeden problemw twoim pytaniu tyhc stawowo jest 7 albo nawet 8 w tym jedno jezioro na tym na ktorym ja lowie padly juz 2 pokazne szczupaki po 6 i 6,5kg jeden zlowil moj kolega a drugi moj wuja ogolnie jest tam ryba ale trzeba wybrac odpowiednie miejsce nie sa one pod duza presja i niestety sa zasmiecone . Jak cos jeszcze to pytaj :D

Gość DareczeK
Napisano

Ja też regularnie tam chodzę, ryby są. W tym sezonie złapałem już szczupaka 65 cm, liny takie po 40 cm, okonie z gruntu takie powyżej 30 cm.

W zeszłym roku miałem lepsze wyniki jeśli chodzi o szczupaki ( tak do końca czerwca) później jednak stawy na których łowie strasznie zarosły , straszna przyducha, szczupaki skupiały się po kilkanaście sztuk koło siebie przy brzegu i ledwo oddychały :/. Ale warto tam chodzić, nie raz widziałem jak na żywca wyciągali takie szczupaki 70-80 cm.

Jak macie jakieś pytania to piszcie

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

A wiec wczoraj bylem na rybkach na szachie od ul.Wykopy pobudka godzina 5 o 5 40 na miejscu z racji ze moja ulubiona miejscowka zajta ( koledzy byli na nocce) ide na inna .

Rozrabiam zanete peczak z makaronem aromat leszcz trapera zante przygotowana peczak na haczyk wedka do wody i ide pokazac koledze jak sie łowi ( był 3 raz na rybach ) pokazuje mu jak sie gruntuje itp itd gdy juz wsztko mu pokazalem wrocielm na swoje miejsce apatrze splawik pod woda zacinam leki opór jest 1 ryba mala ploc za 5 minut ladniejszy leszcz zadowolony licze ze zaraz wplyna wieksze lecz sie mylilem to byly jedyne ryby tego dnia :D KONIEC szkoda ze nie bylo o czym pisac :D

• 6 months later...
Gość DareczeK
Napisano

Czy próbował ktoś łowić na "szachtach" na sprężyne lub koszyczek ? Jestem ciekaw czy są jakieś stawy z piaszczystym dnem.

• 4 months later...
Napisano

Wiatam!

Jest ktos na forum kto moze mi powiedziec czy na wyzej wymienionych stawach dam rade lapac z gruntu?. Najbardziej interesuje mnie staw Baczkowski, ale i o innych tez chetnie poczytam.Tak jak napisalem interesuje mnie glownie metoda gruntowa. Za kazde info serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

• 4 weeks later...
Napisano

Witam!

Czy ktoś może wie jaki jest dostęp do wody na wyżej wymienionych stawach? Chodzi mi o to czy jest możliwość spiningowania z brzegu? Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam!

Gość DareczeK
Napisano

Na szachtach łowie kilka razy w tygodniu. Dostęp z brzegu - jak najbardziej, jest sporo miejsc gdzie można spiningować :wink:- praktycznie na każdej szachcie jesteś w stanie połowić. Co do łowienia na grunt - nie bardzo , ponieważ dno jest zarośnięte. Chyba , że na "Edy" , ale to z wyspy- potrzebny środek pływający :wink:. Co do presji wędkarskiej to ostatnimi czasy jest dość duża. Zwłaszcza teraz ruszyli się spiningiści :wink:

Gość DareczeK
Napisano

w tym tygodniu pewnie się wybiorę z dwa razy, więc jak co to dam znać

Napisano

ja jutro się wybieram z kolegą Bajer po południu będziemy raczej na tych stawach przy głownej ulicy bodajże Głogowskiej oczywiście spin zdamy relacje może Ty też Darek się jutro wybierasz? :mrgreen:

Gość DareczeK
Napisano

Aha, czyli zaczynacie od szachty "Nowakowskiego" - tam nie łowię, ale warto spróbować ( sandałek tam jest) - jak pójdziecie prawym brzegiem to dojdziecie do "Rozlanej", a po prawej od "Rozlanej" będzie "Glabisia" . :wink:

Zależy jaka będzie pogoda , jeżeli taka jak dzisiaj to ja odpadam :???:

Napisano

My łowiliśmy w tych na wprost idąc ulicą Komornicką bez rewelacji na dwóch na kilka godzin łowienia jeden szczupak ok.40cm od razu do wody nawet bez buziaka :wink: złowiony na stawie obok Baczkowskiego. Do Rozlanego nie doszliśmy bo nie mogliśmy się przedrzeć przez tą rzeczkę :lol: . Dużo błądziliśmy jak w dżungli ale warto było poznać te tereny. Na którym złowiłeś tego szczupaka? Następnym razem wybiorę się na Baczkowski lub Rozlany. Pozdro

Gość DareczeK
Napisano

To trudna woda , więc tak łatwo nie będzie. Ten szczupak jest z "Miruchy"

Napisano

Wrzucam mapkę.

Kto na ochotnika uzupełni nazwy ponumerowanych stawów?

Wszystkie widoczne należą do PZW?

szachty.jpg

(po kliknięciu obrazek będzie większy)

Napisano

W tych z numerem 6 łowiłem chciałem się przedrzeć przez tą rzeke ale sie nie dalo :mrgreen: i potem łowiłem obok nr.5 ale pomiedzy tymi ulicami i tak szczupaka złowilismy. Niech Dareczek sie wypowie jakie to są

Gość DareczeK
Napisano

Na tej mapce jest błąd :roll: tam gdzie jest napis "staw rozlany" - to się nazywa "Nowakowskiego",

1- Rozlana - duży okoń, szczupak , leszcz

2- Edy : Lin, karaś, sum, szczupak, okoń, leszcz, i duży karp.

3- Glabisia : szczupak, okoń , płoć i inne.

4 - Mirucha : płoć, szczupak, okoń ( ale coraz mniejszy) :cry:

5 - nie łowię po tej stronie głogowskiej.

6 - te liczne stawy to są tzw. " śmierdziele"- lin, karaś

Na Nowakowskiego można trafić sandacza. :wink:

Po lewej od Miruchy jest Murańka , kiedyś tam był potężny okoń.

Co do kwestii własności to tu zdania są różne. wiadomo , że "Edy" nalezy do jakiegoś Niemca, który wyjechał i wszyscy się modlą żeby sobie nie przypomniał o tej wodzie :wink:

Nowakowskiego - tak jak nazwa wskazuje nalezą do Nowakowskiego.

rozlana należy do PZW.

A reszta ? nikt nie wie.

• 8 months later...
Napisano

Czas odświerzyć temat.

Dzisiaj byłem na szachtach, a dokładnie na Baczkowskim, powiem krótko z drapieżnikiem b. słabo, kilka kopnięć na paprocha i na tym się skończyło, za to biała ryba dobrze bierze typu płoć karaś czasem linek lub leszczyk się trafi. A jak u was?

Napisano

Ja mogę dodać z obserwacji oraz własnych połowów, że na stawie Baczkowskim jest ładna płoć, linek, mniej karasia, z drapieżników trochę okonia i szczupaczka.

Na Starej Babie, obok Baczkowskiego jest konkretny karaś.

• 4 months later...
Napisano
Na tej mapce jest błąd :roll: tam gdzie jest napis "staw rozlany" - to się nazywa "Nowakowskiego",

1- Rozlana - duży okoń, szczupak , leszcz

2- Edy : Lin, karaś, sum, szczupak, okoń, leszcz, i duży karp.

3- Glabisia : szczupak, okoń , płoć i inne.

4 - Mirucha : płoć, szczupak, okoń ( ale coraz mniejszy) :cry:

5 - nie łowię po tej stronie głogowskiej.

6 - te liczne stawy to są tzw. " śmierdziele"- lin, karaś

Na Nowakowskiego można trafić sandacza. :wink:

Po lewej od Miruchy jest Murańka , kiedyś tam był potężny okoń.

Co do kwestii własności to tu zdania są różne. wiadomo , że "Edy" nalezy do jakiegoś Niemca, który wyjechał i wszyscy się modlą żeby sobie nie przypomniał o tej wodzie :wink:

Nowakowskiego - tak jak nazwa wskazuje nalezą do Nowakowskiego.

rozlana należy do PZW.

A reszta ? nikt nie wie.

Taa... Trafiłem tu po czasie, ale że mam wiedzę to się dzielę:

Wszystkie te stawy należą obecnie do PZW, a nazwy pozostały po przedwojennych właścicielach i w zasadzie nie maja nic wspólnego z teraźniejszością.

Staw 1 i 2 są w zasadzie stawami najmłodszymi, z czasów gdy cegielnie były już państwowe, dlatego nie mają nazw od nazwisk właścicieli.

Stawy w okolicy 6 nazywają się Bracicha, kiedyś bardzo rybne, potem kolektor ze ściekami zakończył sprawę.

Park przy 4 i 2 ze stawami, cegielnią i tereny 2 należały do Niemca Kindlera, ale staw

2 nie należał do niego, bo jeszcze wtedy nie był wykopany. I myślę ze Niemiec nawet jakby teraz wrócił, to mu nic do tego bo dawno temu został znacjonalizowany.

A staw Nowakowskiego szerzej znany jest jako Staw Nowakosia, brzmi to tak bardziej po "naszymu" ale nic nie zmienia.

Reszta tak jak w cytacie powyżej.

A ryby, są teraz ledwie cieniem tych ryb, które były tu w latach 60-70tych XXw, ścieki bytowe i przemysłowe zdegradowały doszczętnie środowisko wodne tych glinianek. Teraz najprawdopodobniej wszystkie ścieki są odcięte i woda powoli wraca do siebie, ale i tak jakoś nie mam jeszcze ochoty, żeby wrócić z wędką na Szachyty.