Skocz do zawartości
Dragon

Kulki karpiowe -domowym sposobem

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Co sadzicie o tych przepisach ?
Moim zdaniem każdy ma wadę ,takie misz-masz ,mi tam nic nie pasuje w każdym przepisie ,a jajka do suchego mixu to wogle odpał. :mrgreen: Ale to tylko moje zdanie.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 310
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość primo
Ps. Jak chcesz dobre (tak mi się wydaje) mixy patrz po stronach TYPOWO karpiowych!

Te przepisy ktore podalem sa stad:

http://www.carp.boo.pl/readarticle.php?article_id=3

Znalazlem jeszcze takie:

http://www.carppassion.eu/?x7l5lxh3xpl5h+h3+ll5h+h3l6l3xpxxxy+l333xk+xpxll5xllxx3l+xxl5x3l3xclxxll5lxxkl+lxx3llx6xhx5llxlxll5lxx+l+l3xy

tylko dlaczego w skladzie nie ma jajek ? ile ich dac na 1kg mixu ?

Gość wobler129

A kto nie potrzebuje dużej ilości? :wink: Każdemu przydała by się duża ilość i do nęcenia i do samego łowienia mniejsza.

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
Maniek w ktorym miejscu podajesz ten Twój przepis na kulki, szukam i szukam i nie mogę znaleźć, nie sposób robienia a recepturę
Szukajcie a znajdziecie :cool: Ale to nie jest gotowy przepis tylko baza do mixu.
Przypomniało mi się ,mleko w proszku lub serwatka w proszku.Ja robie baze tak

1kg mąki sojowej

1kg mąki kuku

1kg kaszy kuku

0,5kg mąki ziemnia.

0,5kg serwatki lub mleka w pro.

0,5kg "złota inków" :cool::mrgreen:

0,5kg to już dodatki specjalistyczne

Tak baza

mi się sprawdza ,kolega dodaje jeszcze kasze manną ,ja dodaje jak mam dużo ziaren

Nigdzie nie podawalem kompletnego przepisu bo każde łowisko to indywidualna sprawa ,a kompletnych przepisów na kulki w necie jest ogrom ,tyle tylko ze trzeba je testować.

Kulek nie suszyłem mikroweli ,bo słyszałem że szybko pękają ,ale nie sprawdzałem tego .Ja suszę na suszarce od grzybów :wink::razz: ,a i trochę zmieniłem proces produkcji bo już nie gotuje w wodzie tylko gotuje :wink: na parze.

• 1 month later...
  • 1 month later...

Jaki problem w zdobyciu składników? Wszystko kupisz z pewnością w Płocku. Ja na wsi sobie jakoś radziłem, a co dopiero u Ciebie :mrgreen: Zresztą masz neta :wink:

• 5 months later...

Witam ,mam mały kłopot otóż dostałem od kolegi pewną ilość (10kg)mleka w proszku pełnego(niebieskie)no i mam mu z tego narobić kulek .mają to być kulki do nęcenia,planuję zrobić taki o to mix

mleko w proszku pełne (27%białka) -25%

zanęta STIL Hight Protein Bait(do 47% protein i aminokwasów podstawowych)- 25%

Gotowy mix M.V.D.E -20%

mąka pszenna -20%

mąka ziemniaczana-10%

z tych składników ma wyjść tylko "baza"którą będę uzupełniał w dodatki smakowo-zapachowe ,ziarno,mąkę rybną itd.

Tą samą bazę chce wykorzystać zarówno do owocówek jak i do śmierdzieli

napiszcie swoje sugestie co byście zmienili w składzie.

Z tym mlekiem to radzę trochę ostrożnie ,ja dodałbym 10-15% max ,nie wiem jaką strukturę ma zanęta Stila ale zamiast mąki pszennej dodałbym kaszy kuku ,kulki robią się cięższe i porowate ,przez co lepiej pracują .

kiedyś dałem mleka około 20 procent po trzech dniach testu kulki pływały w wiadrze dlatego zrób małą partie i sprawdź jak sie zachowują, dobrym dodatkiem jest granulat do karmienia ryb jest on pełnowartościowym pokarmem z wszystkimi niezbędnymi dla ryb dodatkami,cena 50-150 zł za 25 kg

• 2 weeks later...

Zabieram się za produkcję kulek :smile:

Mam tutaj przepis, wzorowałem się na poście mańka i troche do niej planuję dodać.

I oto to on:

Zanęta Karpiowa 50%, Mąka Kukurydziana 10%, Kasza Kukurydziana 10%, Kasza Manna 10%, Mąka Ziemniaczana 10%, Mleko w Proszku 5%, Słodzik 1%, Garść Ziarna Dla Kanarków Na 0,5 Kg, Barwnik, Konserwant i Jaja 10 Szt/ 1Kg

I jak wyjdą z tego kulki, to czy mam je odrazu ugotować i wsadzić do zamrażarki po 1h "odkapaniu" czy może ciasto zamrozić i gdy będzie potrzeba wylepić z niego kulki i ugotować i do wody?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dodaj link lub baner - >

Polecamy

TOKAREX - super oferta pontonów firm Honda, Bush, Fiord, Kolibri, YRT, CHINEE oraz silniki i akcesoria do nich
Dragon
https://www.iparts.pl/
Pomocnik wędkarza
przewodnicywedkarscy.pl
Blog Zwędkowani
TOKAREX - super oferta pontonów firm Honda, Bush, Fiord, Kolibri, YRT, CHINEE oraz silniki i akcesoria do nich

Pontony - TOKAREX - super oferta pontonów firm BUSH, Fiord, YRT i HONDA

Akumulatory żelowe i AGM; Zamów online! do łodzi, jachtów, silników, echosond itp.
www.akumulatory-zelowe.pl

Dodaj link lub baner - >

Partnerzy

Corona-fishing.pl - sklep wędkarski

Telefony, smartfony, tablety - jaki kupić, jaki wybrać?

• Ostatnio przeglądający

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.