szwajnus Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Mam pytanie jakie przynety sprawdzaja sie najlepiej w wodzie gdzie widocznosci jest praktycznie zerowa? Jest kolo mnie niedaleko wyrobisko zwiowe gdzie woda ma kolor mleka a widocznosc nie wiem czy przekracza 20cm. Jest tam sporo ryby z tego co slyszalem, sandacz, szczupak ,okon. Jaka przyneta najlepiej sie sprawdzi w takiej wodzie?
Lary Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 W takiej wodzie ryba raczej ma niewielką możliwość zauważenia przynęty raczej ryba reguje na ruch i w związku z tym proponował bym przynety które w wodzie "są słyszalne" i robią wokół siebie sporo hałasu.
szwajnus Napisano 6 Września 2007 Autor Napisano 6 Września 2007 Mysle ze najlepiej bedzie obrotowka z dzwonkiem dzis na to prubowalismy i kolega zlowil tam klenia 35 cm adokladnie blystka fimy FOX nr 3
slider 7 Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Mam pytanie jakie przynety sprawdzaja sie najlepiej w wodzie gdzie widocznosci jest praktycznie zerowa? Ja radziłbym ci wypróbować gumy fosforyzujące (miałem takie - firma mann's). Są tanie i skuteczne w mętnych wodach. Poza tym zgadzam się z Larym. Jeżeli w tym zbiorniku jest sporo drapieżnika - spróbuj połowić na koguta (umiejętnie prowadzony "robi" mnóstwo hałasu).
sinus Napisano 7 Września 2007 Napisano 7 Września 2007 witam przeczytałem koledzy wasze rady, tyle że nie do końca mam przekonanie czy to się sprawdzi... jeżeli widocznosci jest praktycznie zerowa to raczej nastawiałbym się nie na uwidocznienie przynęty, ale na falę hydroakustyczną, czyli na lokalizowanie przynęty przez linię naboczną drapieżnika. z informacji jakie czytałem zarówno w poradnikach wędkarskich jak i czasopismach, rola wzroku przy żerowaniu szczupaka jest znikoma nawet w czystych wodach. z okoniem sprawa przedstawia się trochę inaczej, czyli okoń ocenia przynętę wzrokiem zanim zaatakuje, pozostaje pytanie czy zmienił swoją metodę żerowania ze względu na środowisko w jakim żyje. co do gumy fosforyzujące (miałem takie - firma mann's) też ich używałem tyle że do łowienia na jeziorze o bardzo ciemnej wodzie (przejżystość to max. 0.5m) i z moich osobistych doświadczeń spisywały się bardzo porównywalnie do kolorów jasnych (perła i biel) z brokatem. jednak w powyżej przytoczonym łowisku bezkonkurencyjne były przynęty o silnej fali hydroakustycznej tj. obrotówki ze skrzydełkiem typu aglia, woblerki o wysokiej amplitudzie drgań (agresywnej pracy) oraz niewielkie i szerokie wachadłówki (np. gnom), które również ostro pracowały. na koguty nie łowię więc nie wiem. dobre efekty na tym akwenie miał mój znajomy kiedy założył cykadę.
MariuszAdamski Napisano 14 Września 2007 Napisano 14 Września 2007 no tak jak tu koledzy zaznaczyli jasne kolory mozesz zawsze jesczee pomaczac w dipie no ale osttanio mam mozliwosc czestego lowienia w tym kakale u siebie na odrze bo taka wlasnie woda teraz plynie i najbardziej sprawdzaja sie biale i czarne z polowka przezroczki ze srebrnym brokatem no ale proboj moze cos sam wymyslisz i cos podpasuje
misiek^wro Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 szwajnus, ja jak woda jest meta to : gumy : biale z domieszkami brokatu, ewentualnie jakies fluo. blystki : fluo rozowe i zielone, z dzwonikiem - seria dam oprocz nich Blue Fox ( jak dla mnie ostatnio hit jesli chodzi o jakosc/cena ) woblery : z grzechotka o mocnej pracy bocznej kolory sa wtedy malo wazne, liczy sie rowniez smigielko - np w rpzynetach boleniowych. Tyle z mojego asortymentu na ciezkie warunki w postaci mulu i metnej wody
mikado86 Napisano 23 Czerwca 2009 Napisano 23 Czerwca 2009 Jeśli koledzy twierdzicie iz ryba w mętnej wodzie bedzie zapatrywała się tylko w wyrazne kolory tak mocno sie tu mylicie.Rola wzroku u ryb jest zgoła ina niż u czlowieka gdyż nie ma tu czegos takiego jak załamanie swiatala przez co przynety ciemne widac nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach w jakich czlowiek nie zauwazylby jej w ogole:)
Finczyk Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Szwajnus, czy w ciagu 2 lat wyprobowales jakas metode? Podziel sie doswiadczeniami na ten temat.
Migdał Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Wzrok ryby działa inaczej niż nasz, dlatego np. przynęty bardzo błyszczące w wodzie o dużym naświetleniu nie sprawdzają sie, wręcz oślepiają ryby. Ciemnie przynęty są widoczne nawet w mętnej wodzie, ale ja stawiam przede wszystkim na hydroakustyke i uważam, że najlepszą fale wywołują błystki o kształcie tzw. Comet Zresztą proszę obejrzeć: http://www.mepps.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=49&Itemid=49 I jeszcze coś na temat wzroku ryb: http://forum.przyroda.org/topics35/co-widza-ryby-vt7355.htm Pozdrawiam
Zambo Napisano 22 Sierpnia 2009 Napisano 22 Sierpnia 2009 A ja w mętnej łowię głównie na fluo - w tym roku kolor numer 1 u mnie. Zdecydowanie!
koyot Napisano 25 Sierpnia 2009 Napisano 25 Sierpnia 2009 Mam pytanie jakie przynety sprawdzaja sie najlepiej w wodzie gdzie widocznosci jest praktycznie zerowa? ? mam podobną wodę 1. MEPPS AGLIA FLUO BIAŁA nr 2 i 3 2. RAPALA THAIL DANCER 7 cm w nowych kolorach seledyn i srebro z grzechotkami
Deuuu Napisano 25 Sierpnia 2009 Napisano 25 Sierpnia 2009 W mętnej wodzie stawiałbym na Woblery o bardzo agresywnej pracy i ripperki ostro zamiatające ogonem, kolor tu raczej ma mniejsze znaczenie
warszawa_24 Napisano 25 Sierpnia 2009 Napisano 25 Sierpnia 2009 Czytałem w "Wędkarstwo spinningowe" Kolendowicza, że w mętnej wodzie sprawdzają się woblery z grzechotką jak i inne wyające dźwięk przynęty.
Endryou Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Tutaj macie bardzo ciekawy adres: http://www.salmo.com.pl/page.php?id=351
kobikobi1 Napisano 24 Października 2009 Napisano 24 Października 2009 Jeżeli chodzi o szczupaka,to faktycznie kolor przynęty nie na żadnego znaczenia.Inaczej jest podczas połowu pstrąga.Może to dziwne ale w metnej wodzie najskuteczniejsze są woblery w ciemniejszych kolorach(odcień brązu i czerń).Pstrą w przeciwieństwie do szczupaka to typowy wzrokowiec,więc tego co dla nas w mętnej wodzie niewidoczne pstrąg dostrzeże nawet ze znacznej odległości.
Endryou Napisano 24 Października 2009 Napisano 24 Października 2009 jeżeli chodzi o szczupaka,to faktycznie kolor przynęty nie na żadnego znaczeniaPozwolę się z tym twierdzeniem nie zgodzić ,to bardzo ( złap szczupaka w wodzie o stosunkowo dużej przejrzystości wody ,a wtedy pogadamy )
kobikobi1 Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 jeżeli chodzi o szczupaka,to faktycznie kolor przynęty nie na żadnego znaczeniaPozwolę się z tym twierdzeniem nie zgodzić ,to bardzo ( złap szczupaka w wodzie o stosunkowo dużej przejrzystości wody ,a wtedy pogadamy ) Kolego lowie szczupaki na odcinkach rzek gorskich,gdzie woda jest krystalicznie czysta,i nie są to przyłowy,a świadoma pogoń za zębatym i wyniki mam niezłe,może nie są to kolosy ale takie w granicach 60 cm biorą.
Endryou Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Kolego kobikobi1 ,faktycznie Mój post ,był dość specyficznym truizmem.Aczkolwiek dalej pozostaję przy swoim zdaniu ,kolor przynęty - na szczupaka ,ma stosunkowo duże znaczenie .Wędkuję od kilkunastu lat. W poszukiwaniu szczupaka ,udaję się zwykle na stosunkowo charakterystyczne łowisko jakim jest rzeka - wielokrotnie zauwarzyłem iż zmiana przynęty ,tego samego typu na inny kolor przynosi zdecydowanie inne efekty.
Damian21 Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Kolego kobikobi1 ,faktycznie Mój post ,był dość specyficznym truizmem.Aczkolwiek dalej pozostaję przy swoim zdaniu ,kolor przynęty - na szczupaka ,ma stosunkowo duże znaczenie .Wędkuję od kilkunastu lat. W poszukiwaniu szczupaka ,udaję się zwykle na stosunkowo charakterystyczne łowisko jakim jest rzeka - wielokrotnie zauwarzyłem iż zmiana przynęty ,tego samego typu na inny kolor przynosi zdecydowanie inne efekty. kolor nie ma istotnego znaczenia, a raczej odcień, można podzielić gumki na jasne(białe, żółte, fluo, perła, róż etc. nie wspominając o takich akcentach jak kolorowe grzbiety czy skrzela) bądź te półprzezroczyste(motor oil, denaturat) z brokatem i takimi duperelami. no, jeszcze może typowo ciemne gumy które są marginalne.więc kolor jako taki postrzegany przez Ciebie ma taki sam wpływ na brania szczupaka jak faza księżyca na kolor twoich kaloszy.
Endryou Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Wyraziłem tylko swoją opinię - na podstawie swoich doświadczeń i posiadanej wiedzy odnośnie tematu postu .Każdy ma własne doświadczenia i obserwacje ,które mogą być zupełnie inne niż moje. Damian21 napisał: więc kolor jako taki postrzegany przez Ciebie ma taki sam wpływ na brania szczupaka jak faza księżyca na kolor twoich kaloszy Treść Twojego posta ,jest dla mnie niezrozumiała.
Gość grzechuce Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 poza fluo, tigerami, hot perchami, perlami z brokatem etc polecam meppsa platinium, blystki oraz woblery z hologramem. ktoregos roku w wodzie podobnie metnej jak slonce swiecilo mocno najskuteczniejszymi przynetami okazaly sie... czarne twistery z bialymi ogonkami oraz wirki czarna paletka + kropki hologramowe. ktos kiedys napisal czarny jest zawsze kontrastowy... poza tym moge polecic przynety polaczenie srebra z jasnym niebieskim: rapala - kolorystyka ozanczona SB, salmo - SBO, HSH etc... chwosty, mocna akcja przynety oraz dzwonki poprawia efekty
Gość Łukaszss Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Jakich przynęt stosować na szczupaka wiosną na jeziorach. Proszę o rady
Deuuu Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Myślę, że klasycznie żelastwo typu Alga, Gnom itp. Do tego pewnie jerki, pływające na płyciznach i tonące w głębszych miejscach oraz moje ulubione przynęty: Gumy - szczególnie kopyta 4-L które odpowiadają mi na większość wód, nawet tych ze szczupaczym narybkiem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.