P Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Witam Pewnie wsrod forumowiczow znajdzie sie ktos zeglujacy (zapomnialem zeglarzy na zlocie podpytac) kto bedzie sie orientowal w oznakowaniu drog wodnych w Polsce Ja widywalem dwa rodzaje oznaczen: - kolorowe boje (koloru zielonego i pomaranczowego) - znaki na brzegu oraz na przeslach mostow Co do boi to pewne pomysly i obserwacje mam ale poki co moze ktos fachowo sie wypowie i nie bede wzbudzal smiechu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Witam. Wprawdzie nie jestem żeglarzem ale wiem że boje oznaczają szlak wodny , znaczy to że, na jeziorze np. tu gdzie ja wędkuję jest żegluga śródlądowa Ostróda - Elbląg . A pozatym jest to jezioro PGR-yb i zeglowanie nocą jest zabronione jak i wędkowanie , tylko nocą można płynąć szlakiem wodnym, właśnie między tymi bojami. Przez jezioro szlak ten jest wyznaczony do ujścia kanału żeglugi śródlądowej. Co do znaków ???? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 21 Września 2007 Share Napisano 21 Września 2007 Jeśli się nie myle to bylo opisane przez Miroslawa ,ale poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marpas Napisano 8 Października 2007 Share Napisano 8 Października 2007 WitamPewnie wsrod forumowiczow znajdzie sie ktos zeglujacy (zapomnialem zeglarzy na zlocie podpytac) kto bedzie sie orientowal w oznakowaniu drog wodnych w Polsce Ja widywalem dwa rodzaje oznaczen: - kolorowe boje (koloru zielonego i pomaranczowego) - znaki na brzegu oraz na przeslach mostow Co do boi to pewne pomysly i obserwacje mam ale poki co moze ktos fachowo sie wypowie i nie bede wzbudzal smiechu Pozdrawiam Witaj Rzeczywiście boje zielone i czerwone pokazują którędy przebiega szlak żeglowny (bezpieczna woda). Na rzekach jest to częściej tyka i tyka z wiechą (taka miotła). Jednak z wędkarskiego punktu widzenia - bardziej przyda Ci się wiedza, jak wygląda boja odosobnionego niebezbieczeństwa i boje kardynalne. Ta pierwsza zazwyczaj wskazuje jakiś duży głaz znajdujący się na dnie a pomiędzy kardynałkami zazwyczaj jest mielizna, gwałtowne wypłycenie czy kamienisko. A wydaje mi się, że wszystkie te miejsca są wędkarsko atrakcyjne. Jak te boje wyglądają zobaczysz tutaj: http://www.krzysztofbaranowski.pl/article_234.php pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gaca Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Orientuje ktoś sie ,co oznacza znak żeglugowy ,żółty X . wędkuje na Odrze i obok główki na której wędkuje jest własne taki znak ustawiony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek640 Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Spójrz tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gaca Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Dzięki Bartek )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 A poniżej znaki na szlakach żeglugowych http://www.dyniewski.pl/main/materialy/znaki.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brosaczony Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 I jeszcze mam pytanie, jak wygląda boja sygnalizująca nurkowanie, bądź łowienie kuszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptja Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Jeśli chodzi o znaki nurkowe to spotyka się dwa: flagę alfa i zwyczajowy znak nurkowy (prostokąt o czerwonym tle z białym pasem po przekątnej). http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowy_Kod_Sygna%C5%82owy#Tabele_znak.C3.B3w_z_flagami_pojedynczymi Tu kilka zdjęć spotykanych bojek: http://www.nurkomania.pl/sprzet_nurkowy_boje_dekompresyjne.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi