Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pewnie wsrod forumowiczow znajdzie sie ktos zeglujacy (zapomnialem zeglarzy na zlocie podpytac) kto bedzie sie orientowal w oznakowaniu drog wodnych w Polsce

Ja widywalem dwa rodzaje oznaczen:

- kolorowe boje (koloru zielonego i pomaranczowego)

- znaki na brzegu oraz na przeslach mostow

Co do boi to pewne pomysly i obserwacje mam ale poki co moze ktos fachowo sie wypowie i nie bede wzbudzal smiechu

Pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam.

Wprawdzie nie jestem żeglarzem ale wiem że boje oznaczają szlak wodny , znaczy to że, na jeziorze np. tu gdzie ja wędkuję jest żegluga śródlądowa Ostróda - Elbląg . A pozatym jest to jezioro PGR-yb i zeglowanie nocą jest zabronione jak i wędkowanie , tylko nocą można płynąć szlakiem wodnym, właśnie między tymi bojami. Przez jezioro szlak ten jest wyznaczony do ujścia kanału żeglugi śródlądowej.

Co do znaków ????

Pozdrawiam.

• 3 weeks later...
Napisano
Witam

Pewnie wsrod forumowiczow znajdzie sie ktos zeglujacy (zapomnialem zeglarzy na zlocie podpytac) kto bedzie sie orientowal w oznakowaniu drog wodnych w Polsce

Ja widywalem dwa rodzaje oznaczen:

- kolorowe boje (koloru zielonego i pomaranczowego)

- znaki na brzegu oraz na przeslach mostow

Co do boi to pewne pomysly i obserwacje mam ale poki co moze ktos fachowo sie wypowie i nie bede wzbudzal smiechu

Pozdrawiam

Witaj

Rzeczywiście boje zielone i czerwone pokazują którędy przebiega szlak żeglowny (bezpieczna woda). Na rzekach jest to częściej tyka i tyka z wiechą (taka miotła). Jednak z wędkarskiego punktu widzenia - bardziej przyda Ci się wiedza, jak wygląda boja odosobnionego niebezbieczeństwa i boje kardynalne. Ta pierwsza zazwyczaj wskazuje jakiś duży głaz znajdujący się na dnie a pomiędzy kardynałkami zazwyczaj jest mielizna, gwałtowne wypłycenie czy kamienisko. A wydaje mi się, że wszystkie te miejsca są wędkarsko atrakcyjne. Jak te boje wyglądają zobaczysz tutaj: http://www.krzysztofbaranowski.pl/article_234.php

pozdrawiam

Marcin

• 9 months later...
Napisano

Orientuje ktoś sie ,co oznacza znak żeglugowy ,żółty X . wędkuje na Odrze i obok główki na której wędkuje jest własne taki znak ustawiony .

• 4 weeks later...
  • 3 years later...