Rekin175 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Ja łowię nim około półtora sezonu i napisz dokładnie co chcesz o nim wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinner257 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 interesuje mnie jak pracuje z przynętami gumowymi i obrotówkami rozmiar 4. czy czuć brania miejszych ryb np. okoni, czy przy holu miejszego szczupaka nie wygina się za bardzo, i jak radzi sobie ze sztuką około 1 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekin175 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Z gumami jak i obrotówkami radzi sobie fantastycznie jak i pracuje tylko podkreślam z dużymi przynętami obrotówka minimum nr 3 guma minimum 7cm główka 10g, z mojego doświadczenia np gumki predator 3 zaczynasz czuć na kiju od główki 10 g im więcej tym lepsze czucie puknięcia w dno itp. Jeżeli mowa o okoniu to kilka wyciąłem branie czuć na wędzisku ale nie mogę skłamać że dokładnie [ jak by nie patrzeć to kij sczupakowo sandaczowy ] dopiero jak się uwiesi to czujesz że masz na końcu małą rybę dużych okoni nie złowiłem tym kijem więc nie wiem jak z większym kij pracuje , hol średniego szczupaka [60-70cm] kij pracuje szczytowo absolutnie nie przechodzi w parabolik i tu mała wzmianka też oczywiście zależy na jak walecznego szczupaka trafisz ostatnio na rzece uwiesił mi się taki 60cm w pierwszej minucie byłem pewny ze to około 80 cm bez niczego takie robił odjazdy i po kiju widziałem ze to większa sztuka a tu guzik :0 morał im waleczniejszy tym większa praca kija ale do rzeczy odpowiadam na pytanie kij pracuje na średnich szczupakach jak wyzej wymieniałem 60-70cm z akcją szczytową , dopiero przy zdecydowanie większej rybie gnie się na 3/4 długości kija a więc jest to zdecydowanie kij na dużego drapieżnika wtedy dopiero doświadczymy u niego prawdziwą moc , dlaczego takie wnioski otóż osobiście w ubiegłym sezonie uwiesił mi się na nim bardzo spory powtarzam bardzo bardzo spory szczupak można obstawiać że miał tak minimum 110 cm nie chcę tu bujać do sedna i wtedy właśnie doświadczyłem jak pracuje kij choć trochę pod taką rybką bo wiadomo ważniejsza był ryba niż praca kija ale wtedy poznałem jego prawdziwą moc i powiem jedno był jeszcze spory zapas mocy i ugięcie jak wspominałem 3/4 kija pewnie jak przydymi mocniej na dokręconym hamulcu i kij się jeszcze położy ale to chyba wiadome , niestety starcie zostało rozegrane tragicznie dla mnie guma wystrzeliła mu z pyska ale nie o tym tu mowa następnie mój znajomy który b.długi czas łowił tym kijem pewnego spinningowego wieczoru uwiesił jemu się na niej sum nie wiem jaki nie wyciągną nie z powodu kija kij dał by radę , choć wtedy pierwszy raz widziałem tego kija jak się gnie po pierwszą największą przelotkę od dołu i to też przeżył ! więc wychodzi na jedno kij pierwsza klasa na średnie i duże drapieżniki i jest piekielnie szybka .. no i co ciekawe nie wiem czy wiesz cytuję z katalogu: Bardzo szybkie i mocne wędziska szczupakowo- sandaczowe; mają dwa zastosowania: połów szczupaków na woblery oraz sandaczy z opadu, przy wolniejszym prowadzeniu ciężkiej przynęty. TEST magazynu FISKE FÖR ALLA nr 4/2005 - najlepszy mocny spinning na rynku szwedzkim ; Pozdrawiam .. jak coś pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość castingzander Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 To kij stworzony do Jigowania. Łowiłem nim sandacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekin175 Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 To kij stworzony do Jigowania. Łowiłem nim sandacze Owszem z dużym obciążeniem zaczynamy czuć wszystko co jest dla wędkarza potrzebne do odpowiedniego poprowadzenia przynęty tak jak już napisałem wyżej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinner257 Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Dzięki Rekin za dogłębną odpowiedż, przekonałeś mnie do kupna tego wędziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekin175 Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Polecam się na przyszłość , ps. połamania .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość castingzander Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 To kij stworzony do Jigowania. Łowiłem nim sandacze Owszem z dużym obciążeniem zaczynamy czuć wszystko co jest dla wędkarza potrzebne do odpowiedniego poprowadzenia przynęty tak jak już napisałem wyżej .. Moim zdaniem czucie kija jest odpowiednie od 15g główek+guma. Czyli jakieś 20g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERq Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Mam pytanie otóż czy tą wędeczką dam rade polowic tez mniejszymi przynętami z opadu np kopytko relax 7-8cm na glowce 7-10g ? Zastanawiam sie nad kupnem tej wedki . teraz mam daiwe powermesh 2,10 cw 3-21g lecz ta daiwa nie da sie lowic na wieksze przynety i chcial bym wybrac sobie wedeczke spelniajaca moje oczekiwania tzn lowienie mniejszymi i wiekszmi gumami z opadu . Moze macie jakies inne propozycje co do kijka szczupakowego do lowienia z opadu . Prosze pisac ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeamDragon Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Tak dasz rade połowić.Sam posiadam team dragon 2,40 18-42g i łowie nim na mniejsze gumy i sprawdza się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
platinumx Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 W katalogu Dragona na 2010 znalazlem dwie ciekawe nowosci. Spinningi Team Dragon dlugosci 3.05m o wyrzucie 14-35 oraz 10-42. Szukam czegos na Wisle kolo Krakowa, Roznow, Czorsztyn. Chyba bedzie to idealna wedeczka do lowienia z brzegu na szczupaka, sandacza ew.suma na duze kopyta 12-15cm? Co sadzicie o tych nowosciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewar1309 Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 Witam Szukam kija do spinningu jeziorowego z brzegu. Łowię na gumy i blaszki do nr3. Nastawiam się głownie na okonie jak i mniejsze szczupaczki. Myślę o: - TEAM DRAGON 2,4m 3-14g - TEAM DRAGON 2,7m 4-21g - TEAM DRAGON 2,6m 5-18g Który z tych wędzisk jest godny polecenia bo słyszałem że jak spinning to tylko team dragon. Chyba że tańszy KONGER TANGO - też się sprawdza ale to tylko do 8g więc chyba za delikatna na takie blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIDA Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 Sam do gumek tyle że z łodzi używam TEAM DRAGON Pro Selection 2,3m 7-25g dla mnie rewelacja. Do łowienia z brzegu polecałbym dłuższy patyk np.2,7 a z KONGERAMI nie miałem do czynienia więc nic o nich nie napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewar1309 Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 TEAM DRAGON opisuje w swojej ofercie kij 7-21g jako kij na okonia jak i małego szczupaka - czyli taki jaki mnie interesuje. Dziwi mnie fakt jak to jest możliwe że kij 5-18g o takiej samej akcji X-FAST jest dedykowany jako kij szczupakowo - sandaczowy. czy mi to ktoś wyjaśni? I bądź tu mądry... Interesuje mnie długość 2,45 do 2,6 - łowię z łódki a jak z brzegu to z krzaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIDA Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Kij o którym pisałem wcześniej używam na sandacze główki 15-20 g przy szczytowej akcji świetnie się go czuje natomiast w holu pełny parabolik(nie gubi ryb) a tak w nawiasie dedykacji na kiju ryby nie czytają on po prostu musi leżeć w ręce więc dla mnie nie jest ważne jak on jest opisany ma być skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amalker Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 zed, Apropo - Dragona z c.w. 10-28 g czy polatach Twoja opinia jest niezmienna? Jak się nim łowi średnimi gumami z lekkim obciążeniem? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert79 Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 A czy ktoś z was używał w/w patyków i może coś więcej o nich napisać od strony praktycznej? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amalker Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 A czy ktoś z was używał w/w patyków i może coś więcej o nich napisać od strony praktycznej?Dzięki. Mam Team Dragona 18-42g - 2,40 Wędka sandaczowa i jako taka sprawdza się, przynętę dobrze czuć już na główkach > 10g, łowię z łodzi i myślę, że mogłaby być krótsza o 10cm, ale to oczywiście zależy od wzrostu wędkarza i wysokości łodzi (podłogi itp). Z braku innych (mocniejszych) kiji Stosuję ją też do jerkowania najmniejszym sliderem 5cm i także daje radę. Kupiłem też TD 5-18g - 2,21 ale dopiero po weekendzie będę mógł powiedzieć coś więcej, dedykuję ją w kazdym razie na okonie z opadu na dość spore gumy. Ł> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilio Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 Witam co sądzicie o spiningu Team Dragon 2.75 3-14 cw(nr. katalogowy 28-31-275) i kołowrotku Okuma Alumina 30 do połowu klenie i jazi. Może zbyt duży ten kołowrotek i wziąść 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 kołowrotku Okuma Alumina 30 z kołowrotkami zapraszam do odpowiedniego działu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmatys Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 Jak pisalem w jednym z watkow wybieram sie na szczuple do szwecji (pierwszy raz). Mamy zamiar lowic przede wszystkim szczuple, raczej gumami/wahadlowkami. Lowienie oczywiscie z lodki. Ktorego z tych patykow byscie wzieli: 2.75 m / 10-28 g czy 2.40 m / 18-42 g Mysle o tym 2,40m, ale nie wiem czy nie bedzie za duza tyczka? Czy mocowo moze w sam raz na szczuple? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 Ktorego z tych patykow byscie wzieli: tego 2.40 m / 18-42 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 Tak jak napisał Artech, to będzie na łódkę dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmatys Napisano 21 Lipca 2010 Share Napisano 21 Lipca 2010 A co sadzicie o Team Dragon (2.55 m / 10–42 g), wydaje sie byc bardziej uniwersalny? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 21 Lipca 2010 Share Napisano 21 Lipca 2010 Będzie bardziej uniwersalny w zakresie mniejszych woblerów i lżejszych gum, spokojnie będzie na nim czuć już 7cm woblery i gumy na lżejszych główkach, pytanie tylko czy będziesz na takie łowił. Kij to właśnie taki uniwersał szupakowo-sandaczowy, myślę, że da radę w szwecji a i na polskich zaporówkach będzie idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi