tomek1 Napisano 21 Grudnia 2006 Share Napisano 21 Grudnia 2006 nr.1 na azylanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 21 Grudnia 2006 Share Napisano 21 Grudnia 2006 no Tomek, przecież to bracho miśka oraz ictalurus nebulosus le sueur (sumik karłowaty) nie kumasz pewnie że kumasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Grudnia 2006 Share Napisano 21 Grudnia 2006 pewnie że kumasz W sensie, że to wszystko "werbusy" jak mówią na śląsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 21 Grudnia 2006 Share Napisano 21 Grudnia 2006 "werbusy" hmm... 60-70 lata to już chyba nie werbusy ino stare wygi oprócz amerykańca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 spławik Boguś opisz jak amur bierze na spławik ,jakie są brania . Mańku. Dzis mialem ( w zasadzie to brat zacial moj zestaw i on walczyl z rybka ) na haczyku delikatnej splawikowki amura (dla Ciebie to maluch - 2-3kg, dla mnie jednak cos wspanialego ;] ) Branie bylo zdecydowane ale tez nietypowe. Splawik przytopil sie bardzo nieznacznie jednoczesnie przesuwajac sie w bok o jakies 10cm. Nie bylo bawienia sie przynętą - kukurydza. Zatrzymal sie w pozycji przytopionej. Wtedy nastapilo zaciecie i ryba byla - tak mi sie wydaje - zapieta jak najbardziej prawidlowo bo zerwala sie - ale zerwala przypon. Gdy byla juz w polowie w podbieraku zrobila odwrot i tyle ja widzialem ;] pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Gdy byla juz w polowie w podbieraku zrobila odwrot i tyle ja widzialem ;No super ,tylko skąd ty wiesz ze to amur ,a hamulec nie zagrał ,oj panowie zawsze trza pamiętac o ustawieniu hamulca ,nawet jak łowisz uklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanto Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Kilka lat temu na glebokim zbiorniku lowilem na splawik 2m od brzegu gdzie glebokosc tez wynosila ok 2m. I lowilem z toni bo widzialem plywajace przy powirzchni ryby.Podsypalem kuku ,mysllem ze to karpiki. A to byly amury po 40cm. Braly tak energicznie ze trudno bylo zabaczyc jak spalwik idzie pod wode. Po prostu ulamek sekundy i splawika niebylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Mialem go w zasiegu ręki a nietrudno wymiarowego amura odróżnić od plotki, karpia i lina i krasnopióry ktore dominuja w tym lowisku. Pozatym okolo minuty przygladalem sie mu czekajac az wejdzie w podbierak, woda przejrzysta wiec bylo pieknie widac. Z hamulcem brat niestety nawalil. Chcial go odkrecic a zakrecil. Jak juz mowilem zacial moj zestaw bo byl po prostu blizej a ja akurat stalem wyzej. U mnie hamulec by w tej sytuacji zagral, ale coz - bede tam musial po prostu wrocic na rewanż - tym razem 1-0 dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 bede tam musial po prostu wrocic na rewanż - tym razem 1-0 dla niego. Koniecznie ,i pamiętaj amur to wojownik przy brzegu ,czyli sprawny hamulec i ostry hak ,bo pysk jego to same kości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Wlasnie. Tez zmylilo nas to ze do brzegu szedl dosc mozolnie jak solidny zaczep. Delikatnie tylko ruszal sie z boku na bok, tak jakos ospale. Przy brzegu jak juz jednak zobaczyl podbierak i mnie jak strzala odwrocil sie i zniknal w toni. Wina hamulca, troche tez starego dawno nieuzywanego podbieraka, ktory jest juz nieco ze starosci nieporeczny i nie chcial sie rozwijac. Nikomu z nas do glowy nie przyszlo ze w ogole cos ta kukurydze dzisiaj polknie, a juz na pewno nie ryba ktora trzeba bedzie podbierac... Dlatego podbierak zostal w bagazniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Nikomu z nas do glowy nie przyszlo ze w ogole cos ta kukurydze dzisiaj polknie, a juz na pewno nie ryba ktora trzeba bedzie podbierac Dlatego podbierak mam pod ręką zawsze nawet jak jadę na płotki. Pierwsza rzecz jak rozwijam sprzęt to podbierak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VooDoo Napisano 16 Kwietnia 2007 Share Napisano 16 Kwietnia 2007 Umnie jest tak , że jak podbierak rozlozony to nic , podbierak zlozony i leżący w pokrowcu to ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKwidzyn Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Witojcie moze mi z was ktos napisac jaka metodą nalepiej złapać amura? tzn na grunt czy dnie czy po powierzchnie taką pora jak tak i jaka pogoda jest najleprza zeby złapac tą rybke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 16 Maja 2007 Share Napisano 16 Maja 2007 A gdzie tego amura zamierzasz łapać MarcinKwidzyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKwidzyn Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 a no na takim ni to stawie ni jeziorku . O głębokości w kokolicy trzciny ok. 2m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 W zasadzie dwie metody ,grunt czy splawik sa dobre ,ja preferuje grunt ale sadze ze splawik wcale nie jest gorszy do polowu amura .Jedynie co istotne to zestawy nie moga byc za cienkie ,zyłka 0,25-0,30 daje ci szanse na wycholowanie prawie kazdej ryby ,wiem zazucano mi wiele razy ze takie zestawy są malo finezyjne ,ale nie ma nic gorszego jak rwać rybe za ryba ,a urwana ryba na lowisku to stracony dzień ,jest potrzebny ci jeszcze bardzo ostry haczyk ,amury maja bardzo twarde pyski.Jesli przy trzcinie masz 2m glębokości to wystarcz,jedynie pamietaj abyś nie był za widoczny ,amur nie jest tak płochliwy jak karp ,ale gwałtowne ruchy wedkarza na brzegu potrafią go spłoszyc na wiele godzin.Co do przynety i zanety to jest bardzo duży wybor ,jedynie pamietaj ze amur to wielki zarlok ,więc zanęty musisz podac sporo .Co do pogody to nie stwierdzilem aby miał jakies preferęcje do konkretnej ,bral zarówno w deszcz i w słonice ,w dzień i w nocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 Panowie a na co teraz najlepiej lapac amura?Bo tam gdzie lowie sa takie okazy po 10 lub wiecej kilogramow ale nie wiem na co moga sie skusic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKwidzyn Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Hm... to bardzo ciekawe co piszesz maniek i wielkie dzieki napewno wykorzystam ta wiedze którą zechciałes sie ze mna podzielic a co do tego pytania od wędkarzyka no wiec podobo wiosna to najleprza pora na amura a łapac to z tego co sie orientuje dobrze jest na suszone sliwki, nawet kawałki sałaty, kukurydza,itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 suszone sliwki.To bardzo ciekawe Nigdy nie prubowalem ale moze warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 śliwki suszone, morele ,a nawet figi suszone,ale powiem szczerze że dlamnie tą naj przynętą i zanętą na amura to kukurydza ,nie ta z puszki tylko ziarno .Ale stałe miejscówki nęce nie tylko kukurydzą dodaje łubin konopie,pszenice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 ale powiem szczerze że dlamnie tą naj przynętą i zanętą na amura to kukurydza ,nie ta z puszki tylko ziarno Ziarna :rozumiem,ze uzywasz ich chyba do necenia bo posiadam ziarna kukurydz ale sa suszone i na hak ich chyba nie zalozy sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 bo posiadam ziarna kukurydz ale sa suszone i na hak ich chyba nie zalozy sie Już opisalem w zanętach co robić z kuku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
budapiotr Napisano 27 Maja 2007 Share Napisano 27 Maja 2007 proponuję dużo czytać wiadomości na temat tej ryby.ja tak zrobiłem i dzisiaj byłem pirwszy raz na amurach.trzy brania jeden amur 5.5 kg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fazerwml Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 Witam koledzy ale mam problema niewiem jak przygotowac kija do połowu amura dodaje ze jestem poczotkującym wend Jaką plecionkie jaki przypon moze ktos mi cos podpowie miałem dzis 2 brania i ryba poszła moze zyłka na przeponie 0,18 to zamało a jak zrobie zestaw bez przeponu na samą plecionkie to nic mi nie podejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
savior Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 ja myślę ze podobnie jak na dużego karpia o ile te amury tez są spore tam gdzie łowisz. Mój barciak na karpia (kulka proteinowa) ma taki zestaw wędzisko 3,5 ugięcia żyłka 034 przypon z plecionki. Haczyk dwója z włosem przywiązany na węzeł bez węzła. Wyciągnął ostatnio karpia 6 i 9 kilo bez żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi