Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

widać naprawdę pokażne sztuki ale rzadna nie chce się skusić....a jest to problem poniewąz zostało ich za dużo wpuszczonych i już nie ma rzadnej roślinności pomocy :!::!::!:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 138
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak jak pisałem wcześniej Amur to fajna rybka i powinno się zarybiać nią ale z umiarem i rozwagą bo jak wyżre całą roślinności a potrafi i wszamać trzcinę to inne ryby giną a napewno się nie wytrą.

Napisano

to maniek już wiem(zauważłem po moim stawie)..........a teraz tak jak mówiłeś zaczynaj i :shock: podaj kilka ciekawych pomysłów

na uparte karpie czy amury 8) ,czekam bo lato w pełni a te amury chodzą przy samej powierzchni i tylko człowieka kuszą.....i chyba na nie tylko z kuszą :D ,chodz może coś innego mi wpadnie do głowy :idea::twisted:

Napisano

Karpia jak i amura można z powodzeniem łapać metodą powierzchniową,

ale to tylko latem ,kiedyś próbowałem wiosną i jesienią ale marne wyniki

Podczas letniej duchoty pod wieczór karpie pływały tuż pod powierzchnią

i zbierały wszelkie kąski , a ja im podrzucałem kawałki bułki i w ukryciu

podglądałem je jak podpływały i zasysały z taką łatwością . Tak je nauczyłem do tych bułek że tylko brać iłapać ale nie było to łatwe bo jakimś sposobem wyczuwały ciężarek i spławik i tej bułeczki z haczykiem

nie chciały pożreć , a jak tu zarzucić zestaw bez spławika i ciężarka ,a dodam bo zapomniałem że to był czas że nie było jeszcze kuli wodnej no

i wędki były bambusowe , więc wpad mi do głowy pomysł żeby na żyłce

nakręcić kawałek patyczka ale tak żeby tylko podczas zarzutu się trzymał

a potem się odczepił i po małym treningu byłem gotowy do walki z karpiami .Brania były widowiskowe ,kiedy duży kęs bułki znikał to trzeba

było się modlić żeby sprzęt wytrzymał , co prawda dużo sztuk w jeden dzień nie złapałem [2-3szt] ale emocji było co niemiara. Tak zaczeła się moja przygoda z karpiami ale tylko dużymi bo małe mnie nie interesowały.Proponuje ci jejstar żebyś sprubował choć raz tak połapać

karpia albo amura a gwarantuje że nie zapomnisz tego do końca.

Dziś możesz użyć kuli wodnej do podania bułki ,bo myśle że bułka będzie

najlepsza ,ale możesz eksperymętować , acha musisz je troche ponęcić

przez pare dni jak edzie ciepło , myśle że z amurem nie będzie problemu

bo to prawdziwy chiński smok w żarciu.CDN

Napisano

Karpie a zwłaszcza amury jest doskonale przynęcić kukurydzą ale musi to

być duża kukurydza no i dużo powiem tylko że w maju poszło 30kg suchej

na zanęte na chaczyk to samo albo na włos albo na hak.Kuku mocze 12G

następnie gotuje ok1godz. można dipować ale nie koniecznie.Natomiast

koniecznie trzeba słodzić , na słodką kuku mam lepsze wyniki .Tyle narazie o zanęcie ,ponieważ aby skutecznie łapać karpie i amury wpierw

trzeba wybrać miejsce a jest to chyba najwarzniejsze bo miejsce żle dobrane nie przyniesie pożądanych efektów albo marne wyniki , jeśli chodzi o staw czy jezioro to sprawa nie jest zbyt skąplikowana bo można

w czasie letniej kanikuły wejści do wody i sprawdzić jakie jest dno jaka głębokości czy są zawady itp. Natomiast z rzeką jest nieco trudniej , niby

dno przy brzegu piaszczyste ale dalej może być bardzo mulisto i szybszy nurt , dlatego rzecznych karpiarzy jest mniej i nie mają tyle wyników.

Dno powinno być piaszczyste albo raczej twarde nie może zalegać gruba warstwa mułu lub osadu.Dobrze jak jest lekko wzniesione ale to niekoniecznie , może być lekki spad .Głębokości powinna oscylować 2-4m

nie może być blisko brzegu , chyba że są naturalne osłony np.trzciny lub krzaki , których nie radze usuwać bo karpie to są wzrokowcy i mogą być

wystraszone .Tyle co do miejsca sam musisz je wybrać ,a mówią że dobre miejsce to 90% szans na dobry połów.CDN

Napisano

ok z tą powierzchniową to kiedyś próbowałem(o kuli wodnej nie wiedziałem a o patyczku nie pomyślałem)-ale teraz napewno spróbuję :!::!::!: maniek ile tego cukru trzeba dodać do tej kukurydzy(bo za słodkie to chyba też nie może być).Dzisiaj łowiłem i z 5 przyponów to mi poszło.rybka wzięła ja zaciąłem i tyle haczyk widziałem(łowiłem na kukurydzę).......i pieknego amurka bym miał(gdybym wziął podbierak bo już go miałem gdy zrobił "fiku miku" i tule rybę wraz z haczykiem widziałem :evil: )to czekam na ten ciąg dalszy................(z niecierpliwością)

Napisano

Jejstar pytasz jle cukru , nie używam cukru to nie wiem ja daje łyżke stołową słodzika na ok 2,5kg kuku,ale jak byś pszesłodził to nic się nie stanie one to uwielbiają [amury] ale płoć duża już tego nie lubi jak chcesz łapać płoć to nęci osobno zwykłą kuku. Ja zacząłem nęcić na osobnym miejscu duużą płoć i lechola ale wyniki będą jesienią .

Gość bogdan39
Napisano

tomoże by je ze strzelby ustrzelił .panowie na litość BOSKĄ przecież wiadomo ze niema sposobu na wyłapanie wszystkich amurów [tylko amurów] trzeba nęcić gruba zanęta o smaku owocu albo z powioeszchni na sałate a i tak niewiadomo czy wlezie. złotego środka niema.na moim stanowisku hodza pały po 20 kilo i guzik z tego niebiora. :wink:

Napisano

Bogdan masz racje złotego środka jeszcze nie ma ,ale czy nie biorą? z tym się nie zgodze ale nasunełeś mi kolejny temat jakże ważny i trudny

ale czy niemożliwy sądze że nie .

Gość Anonymous
Napisano

no widzisz bogdan mamy ten sam problem.u mnie też takie chodzą i NIC więc maniek podziel się z nami tym swoim pomysłem,pewnie znowu będzie prosty :D:D:D

Napisano

Masz racje jejgwiazda jest to rada prosta nęcić, nęcić nęcić no iłapać , albo rano albo więczorem albo w nocy.

Gość bogdan39
Napisano

no tak Maniuś już biorą ale jeszcze nie u mnie kolega wywalił amura na 15 ,70 potega przynajmniej dlamnie pozdrawiam WROCŁAW. a tak przy okazji gdzie jest nasz kolega Maciek :wink:

Gość bogdan39
Napisano

wiecie teraz mi się coś przypomniało rozmawiałem z kolegami na ten właśnie temat i co kolega mi opowiedział że pewien gościu chodujacy rzadkie rośliny wodne miał ten sam problem. poprosił ich rzeby coś poradzili .amurów było duzo a akwen mały przez 3 dni niezłapali nic. ratunkiem okazała się sieć :wink:

Napisano

A to mnie bogdan zmartwiłeś , aja myślałem że tyjuż coś porządnego ciągniesz. Ale jak masz usiebie amury to cicoś podeśle na pw.

• 1 month later...
Napisano

Bracia wędkarze... pomóżcie... łapie na stawie hodowlanym tą piekną i waleczna rybę. Jak na razie z mizernym skutkiem. 2 sztuki po ok 2kg. Jaki najlepszy sposób na amura? Grunt? Spławik? czy jakaś inna metoda. Proszę o pomoc bo jutro znów wędkowanie. pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano

kolega sie pojawil po bardzo dlugiej nieobecnosci,wynikajace z problemem zalogowania sie i brakiem komputera,co do sieci to probowalem-i to nie jest takie proste bo mam duze dwa pomosty i 2polwyspy,no i jeszcze staw poglebilem wiec skutki smieszne albo ze mnie taki rybak(dlatego wedkuje),zanecac zanecam ale mam bardzo duzo karaskow i ploci-wiec tylko to idzie czasem jakis karp.Przez te cholerne amury nie mam trzciny w stawie ani grazeli,zadnej roslinnosci,plakac sie chce nie ma jakis specjalnych zanet,albo przepisow zeby to cholerstwo zachecic do polykania przynety,probowalem na salate ale tez z mizernym skutkiem,przyjechalo do mnie ostatnio 2wedkarzy i wyciagneli szczupaka prawie 6kilo i troche wiekszego amura ale nie chcieli zdradzic tajnikow wedkowania........w was nadzieja,pozdrawiam :roll:

Napisano

Drogi kolego sprzedam Ci tajemnicę którą pewnie znasz hahahahaha, otóz na amura najlepsze w mojej okolicy są UWAGA -----śliwki węgierki, wypestkowane kroje na cztery części, służą jako zanęta jak i przynęta, wiadomo musisz pana amura stopniowo przyzwyczaić do takiego menu, ja stosuje jeszcze włosa do haka, najlepiej z gruntu a teraz pora na amura, powodzenia

• 1 month later...
Napisano

Hej

Spuść wodę ze stawu, weź wdziej wodery, duży kasar w łapę i do dzieła innej rady nie ma.

Jędrek

• 3 weeks later...
Gość Anonymous
Napisano

Łowie od 4 lat tylko raz w pewien słoneczny dzien na kukurydze zachęcił mi się amur ZERO NĘCENIA bylo to w moim własnym stawie. :D

• 3 weeks later...
Napisano

za wszystkie rady bardzo dziękuję,może oprócz przed ostatniej :lol: najlepsze są WĘGIERKI I SAŁATA NIE MA BATA,pozdrawiam p.s ale się forum rozroslo

Napisano
za wszystkie rady bardzo dziękuję,może oprócz przed ostatniej

Jejstar ale w konicu połowiłeś tego amura czy nie ,bo nic nie napisałeś o wynikach.

• 1 month later...
Napisano

nieczytałem teraz waszych wypowiedzi i niewiem czy ktoś napisał że na jesień jak amury pływają pod powieżchnią to zbierają z tafli wody liście z wierzby

opowiadał mi o tym doświadczaony zaprzyjaźniony wędkarz

ze jezeli liście z wierzby lecą na staw i je amury albo karpie konsumują to można podebrać kilka liści i założyć na mały haczyk bez obciązenia i posłać je za pomocą jakiegoś patyka albo czegoś tam z kąd go zabraliśmy (czyli tzw "wmieszać w tłum" innych liści)

mozecie spróbować:D:D:D

Gość Anonymous
Napisano
nieczytałem teraz waszych wypowiedzi i niewiem czy ktoś napisał że na jesień jak amury pływają pod powieżchnią to zbierają z tafli wody liście z wierzby

opowiadał mi o tym doświadczaony zaprzyjaźniony wędkarz

ze jezeli liście z wierzby lecą na staw i je amury albo karpie konsumują to można podebrać kilka liści i założyć na mały haczyk bez obciązenia i posłać je za pomocą jakiegoś patyka albo czegoś tam z kąd go zabraliśmy (czyli tzw "wmieszać w tłum" innych liści)

mozecie spróbować:D:D:D

A mój znajomy mi gadał że mu amury wychodziły na groble trawe jeść bo w zbiorniku nie było już roślin :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D