#_GoNzO_# Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Czy armoat do ciasta zda egzamin jako dip do kulek proteinowych ? Otóz czy można maczac kulke proteinową a waniliowym,migdałowym czy jakims innym aromacie z wodą ze ciutke wody i cąły armoat i wymieszac to ewentualmie dac ciutkę żelatyny żeby się kleiło i miało taka konstystencję syropu? Czy karpie bedą na to brać?Zwabi je to ?Może ktoś z was próbował takiego sposobu ?
rav91 Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 Nigdy nie próbowałem ale wydaje mi sie ze sam aromat moze zostac zmyty po zarzuceniu. Ewentualnie pomocz przez kilka dni w tym zapchu albo tak jak pisałes dodaj zelatyny, ale ja bym i tak na wszelki wypadek zostawił kulki chociaz na 2 dni.
ds-fan Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 #_GoNzO_#, Chodzi ci o aromat wędkarski czy spożywczy??aromaty wędkarskie (te tańsze)są w smaku są dość gorzkie więc aby móc zamaczać w tym kulki musiał byś dodać do aromatu słodzik w płynie . Ale dipu z tego na pewno nie zrobisz .Dipy wzmacniają zapach i smak kulek, dodatkowo utwardzają kulki co pozwala na łowienie karpi w miejscach z dużą populacją raków,oraz konserwują kulki, które dipujemy .Zwykle dipy są oparte na bazie różnych płynów alkoholopodopnych, a produkty rzadziej spotykane mają bazę olejową.Do takiej bazy dodawane są aromaty, dodatki smakowe, aminokwasy, wzmacniacze, betaina, substancje słodzące i barwiące. Produkcja dipu nie jest sprawą prostą,wymaga masę wiedzy na ten temat,musiał byś poznać składniki , właściwe proporcje ,jak przesadzisz z aromatem to możesz odstraszyć ryby zamiast je wabić no i nie wiem czy to będzie opłacalne. Nie wiem czy nie prościej kupić dip renomowanej firmy karpiowej?? Dobry dip kupisz już w cenie 20zł za 150-200mll a więc nie jest to jakaś oszałamiająca kwota, no i masz pewność że kupny dip będzie zawierał potrzebne składniki i odpowiednią dawkę aromatu.
#_GoNzO_# Napisano 14 Czerwca 2009 Napisano 14 Czerwca 2009 chiodzi mi o aromat spozywczy do ciast. Wiem ze duzo roboty i wogole ale lepiej by było kupic dip TB za 15 zł ale trzeba na niego miec ;/
Kubiak Napisano 15 Czerwca 2009 Napisano 15 Czerwca 2009 #_GoNzO_#, taki aromat np. TB wystarczy ci na sezon, a ten spożywczy w tej buteleczce to na jedną wyprawę.
adzio Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 czym się różnią i do czego się co używa a mianowicie chodzi mi od różnice między dipami atraktorami aromatami
Danny1661 Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Witaj. Dip jest to roztwór z domieszką (znaczną) atraktorów lub aromatów. Atraktory od aromatów można w prosty sposób odróżnić po tym, że zazwyczaj te pierwsze są w postaci ciekłej, a te drugie w proszku. Tak ogólnie.
ds-fan Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Płynne dipy są to aromatyczne zalewy o dość gęstej konsystencji . Spora ich część oparta jest na bazie gliceryny ,płynów alkocholopodobnych a produkty rzadziej spotykane mają bazę olejową. Do takiej bazy dodawane są aromaty, dodatki smakowe, aminokwasy, wzmacniacze, betaina, substancje słodzące i barwiące. Dipy wzmacniają zapach i smak przynęt . Należy pamiętać że niektóre dipy utwardzają kulkę proteinową .
Danny1661 Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 a co robią atraktory i aromaty ?? Atraktory i aromaty mają na celu nadanie odpowiedniego zapachu dipowi, a co zatym idzie również przynęcie.
adzio Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 czyli w końcu jak w dipach możemy kisić kulki na włos że tak powiem żeby nabrały mocniejszego smaku atraktory i aromaty dodajemy no zanęt pelletu i kulek zanętowych żeby zwabiły ryby. Dobrze rozumiem to czy nie??
zdrapek Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 czyli w końcu jak w dipach możemy kisić Kisi się kapustę To jest tak - dipy mamy płynne i proszkowe (pomijając bazę na której są stworzone i ich gęstości - dobry wcale nie musi być gęsty). Płynne - do nich wrzucamy przynętę. Dip wnika z przynętę (przez absorpcję) nadając, przekazując jej swoje właściwości czyli aromat i smak. Taka przynęta wrzucona do wody oddaje stopniowo aromat w wodzie (czas oddawania zależy od długości dipowania, rodzaju przynęty, warunków w łowisku i "jakości" dipu). Tak w skrócie telegraficznym. Proszkowe - służą do zewnętrznego aromatyzowania przynęty. Po prosu namaczamy przynętę i oblepiamy ją proszkiem, w wodzie proszek będzie miał formę galaretki, która w pobliżu przynęty stworzy "chmurkę" aromatu. Boostery - są w formie płynnej, możemy je dodać do zanęty, możemy dopalić nim ziarna zanętowe czy kulki. Ma bardzo przydatną cechę - nie rozpuszcza materiałów PVA. Liquidy, aromaty - mają za zadanie wzbogacić naszą zanętę czy to w formie ziaren czy zanęty sypkiej. Posiadają różną ilość wzmacniaczy i substancji stymulujących, przeważnie dosładzają i aromatyzują. Aromaty są płynne i proszkowe - płynne łatwiej jest równomiernie rozprowadzić w zanęcie więc takie preferuje. Tak w skrócie to wygląda.
adzio Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 aaaaaaaaaaaa to już wszystko wiem nie można było tak odrazu
sinus Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 aaaaaaaaaaa to już wszystko wiem nie można było tak odrazu inteligentny młody człowieku to wszystko można wygooglać poświęcając na to zaledwie kilka minut - więc zamiast wyrażać jakieś uwagi, że nie od razu ci to podano na tacy powinieneś zdrapkowi podziękować, że poświęcił swój czas
tomek1 Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Do wypowiedzi zdrapka, dodałbym jeszcze żele, czyli formę pomiędzy płynem a proszkiem. Ze względu na gęstość penetrują przynętę słabiej niż dip, ale utrzymują się na jej powierzchni dłużej.
zdrapek Napisano 7 Marca 2010 Napisano 7 Marca 2010 Tomek, masz rację nie wspomniałem o żelach. Adzio , nie ma sprawy ; rybki nauczą cię cierpliwości ...... a może to z wiekiem przychodzi Hehe
adzio Napisano 8 Marca 2010 Napisano 8 Marca 2010 jestem cierpliwy chyba tylko że tak do żartow to napisałem a nie wiedziałem że ktoś się zaraz odburczy
alle Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Co polecilibyscie na sandacza? Chodzi glownie o zel lub cos w sprayu czym moznaby nasparowac/spryskac gumki lub woblera.
siwy177 Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Co polecilibyscie na sandacza? podepnę się do pytania. Łowie na rzece Mass(Holandia) i jest tu bardzo ładny sandacz.Co byście mogli polecić ?
robert_76_pl Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Witam Jest tyle firm że głowa boli. Panowie doradzicie dobrą firmę szukam dipu i bostera o smaku kukurydzy. Czy cena idzie w parze z jakością? Pozdrowienia.
diaflex Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Obejrzyj Fish Point, Natural Bait moim zdaniem są dobre i niedrogie
Gość Shaft Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Witam. Jakie macie opinie na temat dipu Dynamite Baits'a ?? Głównie chodzi mi o Spice Tuna i Robin Red...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.