gemar Napisano 18 Stycznia 2006 Napisano 18 Stycznia 2006 No i wreszcie posypało się trochę fotek … Tomii, niestety z żalem muszę Ci powiedzieć, że nigdy nie łowiłem na Odrze (trochę daleko od Krakowa), a na Twoich zdjęciach dostrzegam takie piękne miejscóweczki, że już chciałoby się tam podejść nad tą wodę i machnąć kijem … Widzę, że dużo i ciekawie fotografujesz. Domyślam się, że fotografia, oprócz wędkarstwa, jest także obiektem Twoich zainteresowań. Jeżeli tak, to jest nas już paru na tym Forum. Mam nadzieje, że dołączą inni i temat się nam pięknie rozwinie. Pozdrawiam
tomii Napisano 18 Stycznia 2006 Napisano 18 Stycznia 2006 Witam Gemar!!! nigdy nie łowiłem na Odrze (trochę daleko od Krakowa) to bardzo podobnie jak ja na Wiśle do której Tobie nie jest daleko a ja mam szmat drogi Podejrzewam, że na tej równie pięknej rzece też jest cała masa miejscówek godnych uwagi wędkarza. Widzę, że dużo i ciekawie fotografujesz. Domyślam się, że fotografia, oprócz wędkarstwa, jest także obiektem Twoich zainteresowań Dokladnie tak jak napisałeś. Lubię fotografować i fotografuję dużo (przynajmniej jak na amatora) Od kwietnia 2005, co się okazało jak zrobiłem porządki na dysku w kompie mam zrobione ponad 2500 zdjęć cyfrowych i około 1000 analogiem Takie oczy zrobiłem jak to policzyłem. Co do jakości swoich zdjęć to powiem tylko tyle, że ciągle się uczę zarówno możliwości aparatu jak i samego "ujęcia" fotografowanego obiektu. Podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami w temacie "galerie zdjęć użytkowników forum". Mam nadzieję że okażą się choć trochę pomocne dla innych forowiczów którzy podobnie jak ja uczą się fotografii. Oczywiście jestem otwarty zarówno na uwgi co do fotek jak i opinie w tym krytyczne bo takie najwięcej uczą. Pozdrawiam
gemar Napisano 20 Stycznia 2006 Napisano 20 Stycznia 2006 Podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami w temacie "galerie zdjęć użytkowników forum". Mam nadzieję że okażą się choć trochę pomocne dla innych forowiczów którzy podobnie jak ja uczą się fotografii. Oczywiście jestem otwarty zarówno na uwgi co do fotek jak i opinie w tym krytyczne bo takie najwięcej uczą. No właśnie … Podyskutujmy troszkę o naszych zdjęciach. Nie tylko pod kontem okazów wędkarskich, czy miejsc, w których łowimy, ale także o wartości technicznej, a zwłaszcza estetycznej, naszych fotografii. Ma to jak sądzę same dobre strony. - Po pierwsze, każdemu z nas pozwoli korzystać z wiedzy i doświadczenia innych, a więc doskonalić swój warsztat fotograficzny, - Po drugie, jestem przekonany, że dzięki temu, zdjęcia na naszym Forum, jakością znacząco będą odbiegać od zdjęć na innych, może za wyjątkiem forum fotograficznego. - Po trzecie w naszych zbiorach będziemy mieli ładnie sfotografowaną kolekcję zdjęć z naszych wypraw, którą każdy z przyjemnością będzie oglądał. Proponuję więc, aby teraz każdy z nas, przed wykonaniem kolejnego zdjęcia, pomyślał nie tylko o tym, co chce pokazać, ale jak to chce pokazać. Jakimi środkami fotograficznego wyrazu. Oczywiście pisząc to, absolutnie nie sugeruję, że ten temat jest zarezerwowany wyłącznie dla „artystów”. Wprost przeciwnie ! Niech każdy przedstawia swoje prace, bez względu na stopień zaawansowania fotograficznego. Ktoś, kto trzyma aparat w ręku pierwszy raz w żuciu – także. A może przedewszystkim ! Chodzi mi tylko o to, żeby nasze zdjęcia były także troszkę przemyślane „fotograficznie”. Zdaje sobie sprawę, że może ktoś krótko odpisać „To nie jest forum fotograficzne”. Oczywiscie ! Naczelnym tematem, jest i pozostanie tutaj wędkarstwo. Marzy mi się tylko żebyśmy to wędkarstwo chcieli jak najładniej pokazać. Na ile nam się to uda – zobaczymy. Ale może warto spróbować. Co o tym sądzicie ?
wiesławek Napisano 30 Stycznia 2006 Napisano 30 Stycznia 2006 Będąc dzisiaj na lodzie udało mi sie zrobić kilka fotek wschodzacego słońca
gemar Napisano 3 Lutego 2006 Napisano 3 Lutego 2006 Jak się patrzy na zdjęcia Wiesławka, to aż się zimno robi. Kawał lodu i mróz. Brrrr... Niby taki zwykły pejzażyk, a jednak dobrze oddaje klimat zimowego, surowego krajobrazu. Czasem nie trzeba wyszukanych ujęć, żeby osiągnąć właściwy efekt. A tak obecnie wygląda, spory (latem), górski strumień w okolicach Witowa ... Zima trzyma !
Gość bogdan39 Napisano 4 Lutego 2006 Napisano 4 Lutego 2006 ile musiałeś pstryknąć fotek żeby zrobić to najpiękniejsze
maniek Napisano 4 Lutego 2006 Autor Napisano 4 Lutego 2006 Gemar ty to jesteś " profesor" w tych fotkach.Nawet cienie masz czyste.
gemar Napisano 4 Lutego 2006 Napisano 4 Lutego 2006 Bogdan39 - ja mam nadzieje że ta najpiękniejsza, jeszcze przedemną A tak poważnie, fotografuję już kupę lat. zrobiłem tysiące zdjęć. Cóż, nie jestem już młody ... Maniek - dziękuję, ale Ty też coś zamieść. Przecież jesteś załozycielem tego tematu. To zobowiązuje ! Pozdrawiam
Gość Anonymous Napisano 4 Lutego 2006 Napisano 4 Lutego 2006 Gemar. Jakim sprzętem się posługujesz - aparat? Zaj… ostrość! Super ta fotka strumienia!!! Gratuluję… Pozdro…
wiesławek Napisano 5 Lutego 2006 Napisano 5 Lutego 2006 GEMAR moje zdjęcia nie dorównują twoim ale będe star się uczyć od ciebie Tutaj przedstawiam drogę na Śniardwach
gemar Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Szczupak - mam 2 aparaty którymi się głównie posługuję. Analogowy - Minolta X-700 z dodatkowym wyposażeniem sprzętowym i optycznym, oraz cyfrowy - Minolta Dimage A1. Zdjęcie potoku było robione cyfrówką. Czasem używam też dość prostego, ale wg. mnie, doskonale oddającego barwę, cyfrowego - Fuji FinePix 304
gemar Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Wiesławek - nie wiem jakim aparatem fotografujesz. Jakość techniczna jest w pewnej mierze uzależnina od sprzętu na którym pracujemy i bywa, że trudno ją osiągnąć w stopniu perfekcyjnym. Chociaż i na to są sposoby. Ważne jest jednak to, o czym już pisałem, mianowicie umiejętność "opowiadania" fotografią i nad tym warto się skupić. Podpowiem Ci, że z reguły zdjęcie z pierwszym planem, lub nawet detal, o wiele więcej opowiada, niż zdjęcie wykonane w planie ogólnym. Łatwiej jest wówczas osiągnąć lepszą jakość techniczną, no i ma się możliwość operowania głębią ostrości, jako jednym ze środków do uzyskania na zdjęciu zamierzonego, nietuzinkowego, ciekawego efektu. Poeksperymentuj troszkę, a zobaczysz jakie ciekawe uzyskasz rezultaty. I jeszcze jedno. Bądź wobec siebie krytyczny. Ja też sporo zdjęć "wyrzucam do kosza". Dużo fotografujesz, więc Twoje fotografie będą napewno coraz doskonalsze i to ja będę chciał "podciągnąć" do Ciebie. No i nadal pokazuj na Forum. Może zachęcimy innych do prezentowania swoich prac, bo jak dotąd tylko kilku forumowiczów jest tutaj obecnych. Pozdrawiam
wiesławek Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Gemar dzięki za wskazówki a zdjęcia robię aparatem cyfrowym Olympus C 370 3.2 megapixel.
Gość bogdan39 Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Wiesławek ja mam taki sam ale moje zdjęcia sa dallllekkkooo za toba. no moze tylko niekture
wiesławek Napisano 6 Lutego 2006 Napisano 6 Lutego 2006 Boguś to jedziemy na tym samym wózku i musimy dużo ćwiczyć bo przecież trening czyni mistrza
Gregorek Napisano 8 Lutego 2006 Napisano 8 Lutego 2006 To i ja cos od siebie doloże... Mam nadzieje ze sie uda.... Pozdrawiam
gemar Napisano 8 Lutego 2006 Napisano 8 Lutego 2006 Gregorek - pokazałeś bardzo ładny, ciekawie skadrowany pejzaż. Może, szczegóły na pierwszym planie (krzewy), mogły by być bardzo, bardzo delikatnie wyciągnięte z czerni, ale nie jestem do końca pewny. Tak też jest dobrze. No i Bug, nad który chcę się wybrać w tym roku... Piękna woda. Obraz ładnie oddaje klimat świtu nad wielką rzeką. Podoba mi się to zdjęcie, mimo że z reguły sceptycznie odnoszę się do wszelkich zachodów i wschodów słońca, węsząc w nich kiczowatość. A tak przy okazji, może bywasz nad Bugiem i znasz jakieś ciekawe miejsca. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
Gość Anonymous Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 Te "krzewy" to w rzeczywistosci duza, uschnieta galaz... A zeby ja "wyciagnac" musze troche pocwiczyc.... Co do miejscowek to expertem nie jestem, ale pogrzebie troche w swoich archiwach i pomoge na ile bede potrafil. Jaka ryba Cie interesuje? Pzdr
gemar Napisano 10 Lutego 2006 Napisano 10 Lutego 2006 Chciałbym połowić gruntówką bez i ze spławikiem, a więc biała ryba. Świnka, ładny leszcz, karp, także brzana, którą bardzo lubię łowić. Wezmę też wędki spinningowe - okoń, szczupak, sandacz. Nie łowiłem dotąd na Bugu i nie wiem jaki gatunek i gdzie jest najliczniej reprezentowany. Mam zamiar pobyć nad rzeką conajmniej tydzień, więc zdążę połowić zarówno na grunt, jak i na spinning. Szukam tylko dobrego, nie "skłusowanego" miejsca, z małym obłożeniem wędkującymi i z możliwością dojazdu samochodem. (tzn. w terenie, który jest możliwy do pokonania przez samochód osobowy).
Gregorek Napisano 17 Lutego 2006 Napisano 17 Lutego 2006 Przepraszam za dlugie milczenie... Ostatnio planuje co do godziny.... Wyraznie podkresliles, ze zalezy Ci niesklusowanej wodzie. Polecam zajrzec tutaj, oraz tutaj Moze sama "wielkosc" wody nie jest imponujaca, ale ze wzgledu na urokliwosc tego odcinka bardzo mnie zainteresowal. Mam nadzieje wybrac sie tam w jakims niezbyt odleglym terminie. Oczywiscie artykulow i inforamcji na temat Bugu cale zatrzesienie. Pozdrawaiam
gemar Napisano 18 Lutego 2006 Napisano 18 Lutego 2006 Staram się zbierać informacje o Bugu z różnych źródeł. Podane przez Ciebie też czytałem. Własnie dlatego że jest ich tak dużo, liczyłem bardziej na podpowiedź "z autopsji", tzn. opisującą miejsca gdzie ktoś osobiscie łowił. Wrażenia, wyniki, dojazd, ewentualnie możliwość zakwaterowania blisko wody itp. W kazdym razie dziekuje za podjęcie tematu.
wiesławek Napisano 26 Marca 2006 Napisano 26 Marca 2006 Od dluższego czasu nikt nie zamieszczał zdjęć więc postanowiłem sam zamieścić fotkę z nad jeziora Nidzkiego w puszczy piskiej tak wyglądała zima w tym roku na mazurach,mam nadzieję że temat nie zginie z forum.
Gość Dwie_sety Napisano 26 Marca 2006 Napisano 26 Marca 2006 Brawo Wiesławek Bardzo ładne zdjęcie, choć wszyscy pewnie czekamt już na wiosenne pejzarze. Chciałem cię pochwalić za umiejętne wstawienie całego zdjęcia. Nie rozwala ramki i od razu widzę co chciałeś pokazać a nie tylko miniaturkę. Tak trzymaj.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.