maryaChi Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 niech mgr od matematyki policzy prawdopodobieństwo że ktoś na jednym z forów wędkarskich napisze kolejnego posta że Jaxon go zawiódł - złamał się przy dolniku, podbierak popękał, proca się rozerwała a kołowrotek.... Mgr matematyki nie jestem, ale prawdopodobieństwo to wynosi dokładnie 1, tak samo jesli wzielibysmy posty ze zlamanymi dragonami, wadliwymi kolowrotkami SPRO i Daiwy. Wynika to z ergodycznosci tych procesow. I nie jest ono wykladnikiem wadliwosci firm. Moznaby jednak wziac np odsetek skarg na jaxony i inne firmy - wtedy jest to cos konstruktywnego, choc tez nie zawsze - biorac pod uwage ze pewnie 50% sprzedanego markowego sprzetu w Polsce stanowi firma jaxon. I tez patrzec trzeba na to ILE SIĘ WYDAŁO na poszczegolny model. Mimo tych wysmiewczych wrecz postow, dostajac do wyboru (dajmy na to za te sama cene lub za free) kije spinninigowe - Jaxon XT Pro i Dragon Mystery - biore Jaxona bo jest po prostu kijem lepszym - lepsza akcja, lepsza ergonomia, lepsze materiały. Nie slyszalem wielu skarg na kije z serii Crystalis, sam uzywam spinningu Solaris i zlego slowa nie moge powiedziec. Co do kolowrotkow, to po prostu jaxona nie kupuje bo straszy mnie niska cena kolowrotkow z 10 lozyskami w kazdym razie czasem robi mi sie wrecz przykro i wstyd mi ze smialem kupic spinning Jaxon Solaris a nie Dragon Mystery ktory jest w podobnej cenie. Trzymalem oba kije w ręce - solaris jakos przyjemniej lezal, wiec go wzialem. Zastanawialem sie nawet zeby zamalowac firme kija zeby sobie siary nad wodą nie robić Pozdro.
Tomaszek Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 kije spinninigowe - Jaxon XT Pro i Dragon Mystery - biore Jaxona bo jest po prostu kijem lepszym - lepsza akcja, lepsza ergonomia, lepsze materiałyAkurat tutaj troszké kulá w polt bo seria spinningów Mystery wygrała w kategorii na najlepszegy spinning w testach szwedzkiego magazynu Fiskie - wygrywając min. z Shimano i Daiwą. http://wedkarstwo.onet.pl/1,1,1229467,1,3,sprzet.html Wśród lekkich spinningów MYSTERY Contact Jig nie dał szans rywalom w klasie łączącej jakość z atrakcyjną ceną. Zdobył 14 na 15 możliwych punktów a największym zagrożeniem dla pozycji Nr 1 tego wędziska był... MYSTERY Ultra Lite, również z 14 punktami ! Warto wspomnieć, że trzeci model, MYSTERY Impulse Spin zgromadził 13 punktów, depcząc najlepszym Dragonom po piętach. To była po prostu dominacja! Równiez nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że materiały sa lepsze. Ja tam nic nie wiem o materiałach więc musze zaufac firmie że używa dobrych - sorry ale Jaxonowi bym nie zaufał.
Tomaszek Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Mgr matematyki nie jestem, ale prawdopodobieństwo to wynosi dokładnie 1Miałem na mysli to, że kolejny post o sprzęcie który zawiódł będzie dotyczył właśnie Jaxona a nie innej firmy. Tak więc prawdopodobieństwo nie jest 1 bo może on dotyczyć np. Daiwy.
spiningista Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Widze że są też zwolennicy jaxona!! Ja narzekam tylko na ich kije!! Są po prostu kruche!! Miałem kiedyś spininng z wklejką Jaxon SYRIUS KIG SPIN. Kupiłem go w piątek i w sobote udzerzyłem na martwą wisłę i pękł, no cóż zdaża się trefny kij, pojechałem tego samego dnia oddać go na gwarancję, facet od razu dał mi nową górną część i w niedziele pojechałem i....w tym samym miejscu znów pękł. W poniedziałek znów do reklamacji ale już na dłużej gdyrz nie chciał mi uwierzyć że sam pękł. Potem po jakimś czasie znów pekł ale pod nogą kolegi, ale co zabawne w tym samym miejscu co wcześniej, pomimo tego że kumpel stanął w innym miejscu niż pękło. Ale w zeszłym roku kupiłem kołowrotek Jaxona za 100 taki srebrny nazwy nie pamiętam. I muszę przyznać że bardzo fajny,ale wytrzymał tylko rok kręcenia. A żeby nie było że tak bardzo i często łamie kije to dam przykład miałem Lexusa SS i robiłem z nim wszystko-nie pękł. Potem miałem mikado matrix 777 też wszystko i nie pękł-potem konger tiger też wszystko i nie pękł!! Tak więc z kijami Jaxona jest coś nie tak, ale tylko kijami na reszte nie narzekam. pzdr.
gacenty1991 Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 popieram spiningista!!! masz racje. ale z roku na rok ma lepsze kołowrotki, widziałem ostatnio w sklepie podrywkw firmy jaxon i musze powiedzić że siadka wygladała na solidną. pozdro
jaross Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 siadka wygladała na solidną WYGLADAŁA jak moja proca przed kupnem a po 2 wypadach juz nie stary nie masz na co patrzec tylko na zhanbione podrywki
artech Napisano 12 Maja 2007 Napisano 12 Maja 2007 widziałem ostatnio w sklepie podrywkw firmy jaxon i musze powiedzić że siadka wygladała na solidną. pozdro tylko dla kogo oni je robią skoro wędkarz używać ich nie może
maryaChi Napisano 12 Maja 2007 Napisano 12 Maja 2007 Akurat tutaj troszké kulá w polt bo seria spinningów Mystery wygrała w kategorii na najlepszegy spinning w testach szwedzkiego magazynu Fiskie - wygrywając min. z Shimano i Daiwą Równiez nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że materiały sa lepsze. Ja tam nic nie wiem o materiałach więc musze zaufac firmie że używa dobrych - sorry ale Jaxonowi bym nie zaufał. JAKOŚĆ/CENA to co innego niz jakosc, przeciez chyba logiczne jest ze kupujac Dragona Millenium kupimy lepsza wedke od Mystery, bo Millenium to po prostu kij z wyzszej polki. Tak samo jak XT PRO - kosztuje blisko 2x tyle co Dragon Mystery i miedzy innymi na tej podstawie twierdze ze materialy uzyte do produkcji tego jaxona sa lepsze.
front247 Napisano 13 Maja 2007 Napisano 13 Maja 2007 moja mgr od matmy nie policzyla rachunku,ale...stwierdzila ze aby wyliczenie bylo miaqrodajne,potrzeba wielu danych statystycznych,takich danych niestety nuikt nie prowadzi co do sprzetu wędkarskiego(z tego co wiem),takze policzenie nie jest mozliwe tyle ze biorąc pod uwagę chocby jeden tylko czynnik,czynnik awaryjnosci zalózmy firmy jaxon to; biorąc pod uwage ilosc sprzedawanego sprzetu na rynku polskim,i porownojąc z uwazaną za lepszą jakosciowo firme np colmic,gdzie odsetek sprzedawanego sprzetu jest niewielki,to; przyklad: na 1000 wędek colmica lamie sie tylko 10,a na 10.000 jaxona ,lamie sie ich 100 to rachunek praw. wynosi w obu przypadakch 10%,czyli zadna z firm nie jest lepsza statystycznie ....więc na jakiej podstawie ktos wyglasza opinie o danej firmie? no wlasnie na podstawie wlasnego doscw. ktore w zaden sposob nie jest miarodajne,i nie moze uprawniac do twierdzenia ze cos jest zle lub dobre,i ze tego nie nalezy kupowac,a bierze sie to wlasnie stad iz jeden tylko czynnik nie moze decydowac w sposob bezwzgkledny , Dlatego ja nie bronie jaxona,a jedynie namawiam do obiektywizmu w swoich osądach pozdrawiam
Tomaszek Napisano 13 Maja 2007 Napisano 13 Maja 2007 Jeżeli "na podstawie własnych doświadczeń" na praktycznie wszystkich forach wędkarskich różni ludzi narzekają główie na Jaxona, to nie jest to jakiś spisek chińskich komunistów ani nieuzasadniona zbiorowa niechęć. Tak swoją drogą, to się nam rozbrykał ten temat
tomik Napisano 13 Maja 2007 Napisano 13 Maja 2007 No to ja dziś biorę swojego jaxona i jadę na ryby, zobaczymy jak się spisze. W tamtym roku było ok
maryaChi Napisano 13 Maja 2007 Napisano 13 Maja 2007 Tomik Skoro bylo ok, to pewnie trafiles na jakis trefny model pzdr.
spiningista Napisano 13 Maja 2007 Napisano 13 Maja 2007 front247, masz absolutną racje!! Ale ja miałem w swoim życiu 4 wędki jaxon-wszystkie sie zlamały nie z mojej winy!! Dwa kongery, żaden nie pękł, dwa mikado, jeden pękł z mojej winy i teraz mam shimano, jak na razie sie trzyma i tak zostanie!! pzdr.
kisux Napisano 14 Maja 2007 Napisano 14 Maja 2007 jaxon to syf normalnie z tego tekstu wynika "pełna" argumentacja dla tego stwierdzenia - nawt nie wiem czy chodzi o sprzęt - czy o bałagan w firmie - czy chorobę jakąś
kolat66 Napisano 14 Maja 2007 Napisano 14 Maja 2007 Panowie z wlasnego doswiadczenia wiem ze kije Jaxona nie sa zle. uzywam 2 feedery tej firmy juz od jakiegos czasu i jerstem zadowolony.Na bacika 7 m wyciagnolem pare karpi do 2 kg i wytrzymal.Fakt ze kolowrotki sa nie bardzo.Zreszt juz tu tyle sie napisalo zlego o tej firmie ze sie dziwie ze nie zbankrutowala.
Docent Napisano 14 Maja 2007 Napisano 14 Maja 2007 Zreszt juz tu tyle sie napisalo zlego o tej firmie ze sie dziwie ze nie zbankrutowala. Bo nie kazdy wie ze jak sie otwiera oczy to nalezy otowzyc kompa i odpalic : haczyk.pl/forum ... gdyby tak bylo ...Jaxon by juz zbankrutowal ... ale dobrze ze tak nie jest ... ryb by w wodzie zabraklo :)
tomik Napisano 15 Maja 2007 Napisano 15 Maja 2007 Tomik Skoro bylo ok, to pewnie trafiles na jakis trefny model pzdr. no to muszę go chyba oddać póki jest gwarancja ... bo nadal się sprawdza
stu6-60 Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 Spinerek "Phantom Light Spin- 240"w kraju pare sandaczykow tu (IRE) pare rdzawcow i bassow. Teleskopik Genesis- 5.00, u nas do polowu zywca, tu na kanalach trzebi bialoryb no i kolowrotek Seafighter sf700( kupiony tutaj z polska instrukcja i gwarancja )juz drugi sezon lowi w slonej wodzie. Nie to zebym byl fanem firmy ale przyznac musze ze wyroby "daja rade".Pozdro-Radek.
paweln_tbg Napisano 5 Lipca 2007 Napisano 5 Lipca 2007 I ja dorzucę swoje dwa grosze. Jak dotychczas użytkowałem jeden kij Jaxona tj jakiś tani picker na literkę A i jestem naprawde zadowolony. Kupiłem go trzy lub cztery lata temu, co prawda nie był zbyt intensywnie użytkowany ale to na nim uczyłem się rzucać koszykiem i nic mu nie jest, dzisiaj ze dwa razy upadł na kamienie i również nic, kilka dni temu kupiłem spinning Crystalis, ale jeszcze nei używany w praktyce wiec nie będę się wypowiadał, ale jeśli chodzi o kołowrotki moje zdanie jest zupełnei odmienne...mam jeden...stuka, szeleści, przycina..dno
element52 Napisano 5 Lipca 2007 Napisano 5 Lipca 2007 Nie polecam kołowrotków Jaxona, ponieważ krzywo nawijają żyłke na szpule i to uniemożliwia długie rzuty Ale nie wiem co do tych najnowszych, z tego co wiem to większosc wedkarzy odradza firme "Jaxon" ... Pzdr
PAweł1995 Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 z kołowrotkami jaxona to sie zgodze nie wszystkie sa dobre ale czemu nie ma tematu dlaczego nie shimano napewno kazda firma ma kilka felernych sztuk ja uzywam spiningu jaxona ale nie powiem jak sie nazywa bo mam go w garazu:P i spisuje sie bardzo dobrze metoda splawikowa tym spinem przyciagnelem karpia 4.2 kg bez problemu i jak podbierakiem tez jaxona go wycigalem to z podbierakiem nic sie nie stalo . wczoraj mi przyszla wedka jaxona i kolowrotek i plecionka jutro przetestuje xD i powiem jak sie spisuje (jesli beda brania )
Homegeon Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 ok. jaxon może i ma dobre produkty ale one kosztują większą kasę, za którą kupił bym lepszy sprzęt bardziej renomowanej firmy za tą samą cenę.
PAweł1995 Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 ok. jaxon może i ma dobre produkty ale one kosztują większą kasę, za którą kupił bym lepszy sprzęt bardziej renomowanej firmy za tą samą cenę. no co ty dajmy shimano ta firma raczej jest drozsza od jaxona
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.