Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

który kręcioł jest Waszym zdaniem lepszy? głównie na spławik, od czasu do czasu na spinning i żywca,

CrossFire A 3550

waga: 370g

ilość łożysk 3 kulkowe

przełożenie: 4.8 : 1

pojemność szpuli: 0.30/220 m

Shimano Catana 4000RA

waga: 370g

ilość łożysk 2 + 1

przełożenie: 5,1:1

pojemność szpuli: 0,25 / 260 m

post-4330-14544971576057_thumb.jpg

post-4330-14544971576309_thumb.jpg

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

W sumie to ciężko Ci pomóc, bo o tej daiwie nic mi nie wiadomo, nie miałem jej w ręce, nie kręciłem, natomiat o Catanie na tym forum napisano juz mnóstwo informacji.

Także cięzko będzi dokonać zakupu na zasadzie porównania ale myśle że jak poczytasz o Catanie to może to Cię jakoś ukierunkuje :smile:

Napisano

Ja bym raczej stawiał na daiwę to jest o wiele lepsza firma niż jakieś tam "śemano"

no chyba że wolisz iść "owczym pędem"

Napisano
jakieś tam "śiemano" - pfff nie wiem co masz do zarzucenia tej firmie

domyślam się, że chodzi o niską jakość ich tańszych produktow i ich wygórowaną cenę.

Też bym wolał Daiwę.

Napisano

taaa - już się popisałeś wiedzą w tym zakresie na innych forach. :lol:

Zaraz pewnie znów napiszesz, że "miałeś w ręku" wiele kołowrotków i shimano są najlepsze bo Ty masz i Twoj tata. Pytanie tylko po co wciskasz zjechaną catanę na allegro opisując w aukcji, że jest w dobrym stanie i że się nadaje do ciężkiego spinningu...

Daj już spokój - chciałbym zobaczyć Twoją minę jakbyś spotkał kogos z internetu kto przez Twoje mądre rady kupił catanę i mu padła po 2 tygodniach lekkiego spinningu!

Ciekawe co byś zrobił? Oddał mu pieniądze? Powiedział "przepraszam"?

Na pewno by Ci ktoś taki podziękował za mądre rady...

[ Komentarz dodany przez: artech: 24-05-08, 16:34 ]

Nie można trochę grzeczniej się do siebie odnosić?? :???:

Napisano
ds-fan,

pfff nie wiem co masz do zarzucenia tej firmie

nic nie mam do zarzucenia -poprostu odnosze wrażenie że dla niektórych z was wszystko na czym pisze SHIMANO jest najlepsze na świecie

Napisano

borsuck człowieku przeczytaj co Ty wypisujesz, jak mój ojciec nie łowi ryb, a ja na allegro nic nie wystawiam

ds-fan,

tak daiwa też ma bardzo dobre kołowrotki ale dlaczego mówić ze shimano to syf

[ Komentarz dodany przez: artech: 24-05-08, 16:28 ]

Jak jeszcze raz będę musiał takie posty poprawiać to na 2 punktach się nie skończy :evil:

Napisano

Przecież nie napisałem że shimano to syf,nie wkładaj mi do ust słów których nie użyłem.Ja twierdzę tylko że jest wiele kołowrotków lepszych niż shimano w tej samej cenie .

Napisano

Jesli mialbym kupic jakis kolowrotek, niewazne czy do gruntu czy spalwika to tylko daiwa.To zreszta nie tylko moje zdanie,znam kilku karpiarzy dla nich istnieje tylko jedna marka kolowrotka.

Pozdrawiam

• 2 years later...
Napisano

Mam oba te kołowrotki - przy czym czasy trochę się zmieniły i daiwa Crossfire wygląda teraz trochę inaczej. Ma też szpule zapasową (wczesniej chyba nie miała) i więcej łozysk.... Waży niestety tez więcej od shimano Catana (waga nie bierze się z nikąd - patrz ilość łożysk!).

Ale i tak shimano chodzi lepiej, ciszej i jest lepiej spasowane. Jeśli ktos ma podobne rozterki niech wybierze Shimano!

Napisano

Crossfire nie ma zapasowych szpul, chyba, że wersje matchowe, ale znacznie różnią się od zwykłych. Produkcja w Chinach jednak jest zdecydowanie lepsza niż w Vietnamie...

Co do Catany to nie mamy już RA tylko RB ;-) Nowy design i ustanowienie półki cenowej na 140-paru złotych spowodowało, że wyrównała się z nowymi cenami Crossfire. Teraz żeby kupić pierwszy lepszy szajs z niskiej póły zamiast stówy trzeba wydać półtorej :lol:

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano

Daiwa jest troche masywniejsza i wydaje mi sie, że wytrzyma więcej. Prawda jest taka że do spina to delikatnie z tymi kołowrotkami bo je zajedziesz.

Mam katane i następnym razem wybiore daiwe.