maniek Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 czy mroźicie kuku razem z tą wodą w której ona siedzi czy wode trzeba odlać?To zależy co chce sie z kuku zrobić po hym odmrożeniu,jeśli tylko do nęcenia to możesz z woda ,natomiast jeśli na haczyk to wodę odlej ,kuku na ręcznik papierowy na godzinkę aby podeschła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel332 Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 no to dowaliłem zamroziłem z wodą "aromatyzowaną" ale dobra na przyszłość wiem dzieki maniuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekosa1993 Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 A tą kuku mrożoną to trzeba wczesniej necic czy wystarczy do korzyczka z zanenta napchać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krasnopiorek Napisano 31 Lipca 2010 Share Napisano 31 Lipca 2010 Jesli ryby przyzwyczajone do tej przynety to odrazu do koszyka,a jesli nie to necic wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekosa1993 Napisano 31 Lipca 2010 Share Napisano 31 Lipca 2010 Jesli ryby przyzwyczajone do tej przynety to odrazu do koszyka,a jesli nie to necic wczesniej Alę nęcić zanentą czy kukurydzą?? a Jak nęcić zanentą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikael84 Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 ja w tamtym sezonie próbowałem zanęcać zmielona kukurydzą i kaszką kukurydzianą, a na haczyk normalna kukurydza z puszki. Efekty były piorunujące po 20 minutach podeszło tyle ryby, karpie, karasie, liny, leszcze że niedało się nadążyć z zakładaniem przynęty. Złapałem karpia nawet 2,5m od brzegu, co na moim stawie się żadko zdaża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adik Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 super przynęta, na zasiadkę rzeczną i do nęcenia.Wystarczylo że jedna puszką kukurydzy nęciłem moją miejscówkę na Sanie co tam byłem, to następnym razem branie na braniu, od dużej płoci, leszcza certy do karpia i amura.Co jestem tam to nęce puszką kukurydzy i tylko nią, zadnych tam zanęt kupnych nie stosuję itp.I tak do połowu ryb wystarczy mi jedna skromna puszka kukurydzy na jeden wypad.Choc zabieram tez robaki.Łowię na 2 splawikówki, na jednej 2 ziarna kukurydzy, a na drugiej robak czerwony + kukurydza.I na to i na to brania są świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ememiks Napisano 17 Czerwca 2011 Share Napisano 17 Czerwca 2011 Witam A ja mam pytanie czy może ktoś wie jaki symbol oznacza wielkość kukurydzy? Wiem ze bonduell ma na wieczku nr. partii date przydatności i taki symbol który jest zmienny jak np: H14 Kiedyś kupiłem kukurydze pudliszki dosłownie bajka jedna w jedną drobna za jakiś czas zakupiłem znowu tej samej marki i jak zęby konia!!. Zauważyłem ze u innych producentów jest to samo nawet wychwalane bonduell czasami mnie przeraza co do jakości kukurydzy. Niby pierdoła ale czasami warto wiedzieć co w puszcze siedzi a wiem ze na pewno producent podaje wielkość ziarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 17 Czerwca 2011 Share Napisano 17 Czerwca 2011 Ememiks ja bym się raczej cieszył jakby kukurydza była w wielkości "końskiego zęba" a nie drobna jak groch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Ememiks ja bym się raczej cieszył jakby kukurydza była w wielkości "końskiego zęba" a nie drobna jak groch. To zależy. Kwestia jakie ryby łowimy i gdzie. Jeśli prosiaczki na komercyjnym zbiorniku to "końskie zęby" może i się sprawdzają. A jeśli spróbujemy rzecznej zasiadki to jednym z głównych czynników (przy tej przynęcie) gwarantujących jakiś sukces jest właśnie dobór ziarenek. Jakie one powinny być? No cóż : nie za duże - nie za małe, nie za twarde - nie za miękkie ogólnie powinny być takie w sam raz . Trzeba samemu zweryfikować większość informacji na różnorakich portalach. Z doświadczenia "poławiacza jaśków" mogę Ci jedynie podpowiedzieć, iż niekoniecznie ziarna kuku muszą być typu "bonduell"- czyli identyczne. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 A tam pieprzycie. Kuku musi być twarde, duże i słodkie. Ostatnio miałem kuku z Chaty Polskiej, nie pamiętam producenta, ale była tak mała że jedno ziarenko stanowiło ok. połowy ziarna normalnej wielkości, w dodatku ziarenka były rozmoczone i miękkie przez co spadały z haka. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rytlanin Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Robal masz rację ja kupuje zawsze w sklepie wędkarskim puszeczkę robinsona za 7zł i jestem z niej jak najbardziej zadowolony ma swój zapach i jest twarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ememiks Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 wernicjusz, Zgadza się nie zawsze wielkość ma znaczenie Przekonałem się kiedyś na zasiadce na płoć jak kukurydza była za duża brania przestawały a założenie odpowiedniej wielkości ziarenko owocowało ładną płocią. Na komercyjnym zbiorniku z karpikami to wystarczy puszkę im dać same sobie już otworzą i im większa tym lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozii Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Ja jeśli zakładam kukurydzę to tylko duże ziarnka. Dla mnie kukurydza ma być selektywną przynętą na średnie i duże ryby a nie na drobnicę - od tego są robaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adik Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 ja robie podobnie.Choć czasami nie ma to znaczenia o czym sie przekonałem.2 lata temu złapałem amura na Sanie 7 kg na 2 średnie ziarna kukurydzy z puszki, czym byłem zdziwiony bo sie aż na takie ryby nie nastawiałem.Troche z nim powalczyłem i musiałem to robić bardzo ostrożnie bo 4 kg wytrzymałości żyłka na mojej spławikówce, szczęśliwie rybe wyprowadziłem na główkę od mojej miejscówki (mieści się między wejściem na główkę a brzegiem, dołek ze spokojną wodą) a tam przestrzeni dużo i walka zakonczyła się powodzeniem.Jak ryba głodna to i weźmie na każde ziarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 a jeśli zakładam kukurydzę to tylko duże ziarnka. Dla mnie kukurydza ma być selektywną przynętą na średnie i duże ryby a nie na drobnicę - od tego są robaki... Idąc tym tokiem rozumowania to po co zakładać ziarnko jak można kolbę całą założyć... Ale fakt faktem kuku jest dość selektywną przynętą z tym, iż wielkość ziarna wcale nie jest wprost proporcjonalna do wielkości ryby. W brew pozorom to nie wielkość ziarna decyduje o sukcesie tej przynęty lecz sposób jej podania (długości przyponu, rozmiar haczyka etc.). . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 czytając ten temat mam parę pomysłów jak przygotować kuku na przynętę żeby się wyróżniała i była lepsza niż sąsiada moje łowisko to jeziorko po wyrobisku ok 5h, gdzie budowlańcy przedwojenni wybierali mułek. w nim są dorodne liny i trochę dużych karpi, amurów i małych karpi i linów (systematycznie zarybiane), mniej karasi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 może coś waniliowego i słodkiego na ciepłe dni pytanie czy kukurydze konserwową można otworzyć a potem znowu zakonserwować chciałbym przesypać trochę do małego słoiczka zalać słodką zalewą o zapachu waniliowym. jak zrobić taką zalewę z tego co tu przeczytałem to słodzik rozrabiamy z olejkiem waniliowym, słodzik ok, próbowałem trochę dziwny w smaku niż cukier, ale jest słodki , olejek ma ten dziwny posmak który nawet rozrobiony ryba może wyczuć. w końcu lin, karp posługuje się głównie zmysłem smaku i węchu wybierając i oceniając kąsek może olejek zastąpić naturalną laską wanilii włożyć do słoika kawałek i zalać słodzikiem, rozrobiony z wodą, czy taki mocny nie rozrabiać potem zakonserwować gotując słoiki jakiś czas tak żeby kuku nie rozgotować i poleżało bo zima teraz się zbliża a do sezonu czas . może któryś z kolegów pomoże, może być sąsiad z obok kładki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Wczoraj w końcu zrobiłem osiem słoiczków 80ml, 4 słoiczki z kukurydzą "bonduell i cztery zwykłą bez firmową. Ziarenek wsypałem do połowy słoiczka i zalałem zalewą posłodzoną jednak cukrem, dodałem kawałek laski wanilii i zakonserwowałem gotując 25 min we wrzątku potem odstawiłem do góry dnem na kilkanaście godzin . Zobaczymy latem co z tego wyjdzie teraz czas na inny smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 spróbuj z czosnkiem w zeszłym roku miałem dobre efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 czosnek? Co brało i w jakich porach roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 od maja przeważnie karpie na włos ale na 1 ziarenko ładne liny karasie i płocie. na 3 ziarenka karpiszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWIDDD Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Też właśnie mam już troszkę słoików odłożonych i bede sobię robić . Waniliowe - truskawkowe - zwykłe - czosnkowe . Kuku kupię twarda w gołębiarskim podgotuje troszke tak aby były twardawe jeszcze w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Robal masz rację ja kupuje zawsze w sklepie wędkarskim puszeczkę robinsona za 7zł i jestem z niej jak najbardziej zadowolony ma swój zapach i jest twarda 7zł. za puszeczkę kukurydzy?! Ostro Ja na otwarciu netto w swojej mieścinie zakupiłem 20 puszek kukurydzy po 1zł./szt. Co prawda trochę twardawa i duża-do nęcenia cacy. Najlepsza kuku jak dla mnie, to z bonduelle i vernet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Kilo Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 20 puszek kukurydzy po 1zł./szt. Nie widziałem tak taniej kukurydzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi