Gość wobler129 Napisano 18 Listopada 2006 Share Napisano 18 Listopada 2006 maniek dlaczego w prawie każdym poście, który kierujesz do mnie piszesz Maciku - pisz Macieju albo Maćku albo wobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Listopada 2006 Share Napisano 20 Listopada 2006 Och ,kurka sorki Macieju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 16 Października 2007 Autor Share Napisano 16 Października 2007 Zaczyna się sezon na miętusa jak tam u was? już ktoś się nastawiał na ta rybę lub coś już może złowił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 jak tam u was?U mnie....... nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Ja dodam że ostatnio jak byłem w sobotę z myślą o późnowieczornym spiningowaniu na pobliskiej małej rzece (Prosna) kolega z robali złowił takiego ok 25 cm miętuska. Jako ciekawostkę powiem, że ten sam kolego w lipcu jak był nagły przybór wody po deszczach złowił na pęk rasów jednej nocy 3 sztuki i to ponadwymiarowe. To był akurat taki traf, że nagły wzrost wody może wypędził miętusy z letnich kryjówek i przy okazji pogryzały nieco. Obecnie pora się zbliża na miętusy i lada dzień zaczną nieźle brać ale u mnie niestety od 2 lat jak stoi elektrownia, która manewruje poziomem wody jak jej pasuje - miętus to rzadkość. A jeszcze niedawno można było sobie nieźle połowić - głównie gruntówka i rosówa lub dwie na haku 1/0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 Przeczytałem artykuł o mietusach w "WW" i sie zajawiłem. Także dzis sie wybieram nad rzekę Białą w mojej miejscowości. Zobaczymy co z tego bedzie. Pogoda raczej nie zachęca na wychylenie nosa poza drzwi a co dopiero mówic o wyjściu na ryby. Żadnych kurczaków ostatnio nie widziałem na dworze więc z wątróbki nici, ale zaraz ide ukopac czerwonych robaczków na ogródek i może sie sprawdzą. Piszczie więcej o tej ciekawej rybie zwanej "słodkowodnym dorszem". Jestem bardzo ciekaw czy ktoś sie nastawia ostatnio na "miętowego" i jak ida połowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NIKO7 Napisano 6 Listopada 2007 Share Napisano 6 Listopada 2007 witam o co chodzi z tą rybą? znacie może jakieś miejsce w okolicach Warszawy tak do 100 km. No i na co łowic? Próbowaliśmy nad Bugiem na karasia i kiełbia i nic. I jeszcze pytanie, jesli juz znamy miejsce to gdzie rzycać w nurt pod brzeg na płytką czy w dołki. POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 6 Listopada 2007 Share Napisano 6 Listopada 2007 Przeczytałem artykuł o mietusach w "WW" i sie zajawiłem. Także dzis sie wybieram nad rzekę Białą w mojej miejscowości. Zobaczymy co z tego bedzie. Pogoda raczej nie zachęca na wychylenie nosa poza drzwi a co dopiero mówic o wyjściu na ryby. Żadnych kurczaków ostatnio nie widziałem na dworze więc z wątróbki nici, ale zaraz ide ukopac czerwonych robaczków na ogródek i może sie sprawdzą. Piszczie więcej o tej ciekawej rybie zwanej "słodkowodnym dorszem". Jestem bardzo ciekaw czy ktoś sie nastawia ostatnio na "miętowego" i jak ida połowy. Pozdrawiam Witam kolegę Miętusy są ładne na Dunajcu Ale z miejscówkami jest gorzej, trzeba go "wyszukać" i poświęcić na to dużo czasu (chyba że ktoś ma bankową miejscówkę). Im zimniej i bardziej "pizga" tym lepiej. ALE Co do okresu połowów, temperatury wody itp to też nie ma reguły jak zwykle!! 1. Ja złowiłem miętusa 39cm w lecie (woda szła w górę tak że musiałem się przenosić ) 2. Znajomy w tym roku miętus 52cm na spining we wrześniu za zaporą w Czchowie Na Białej na pewno jest. Życzę powodzenia i daj znać jak byś próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 dwa tygodnie temu uznałem że nadszedł czas najwyższy na pierwszą w życiu miętusową wyprawę, luty się kończy, miętusy już po tarle więc czemu nie zacząłem od wytypowania łowiska i... lipa nikt nie wie gdzie w okolicy Kielc są miętusy ale nie składałem broni, przypomniałem sobie o takiej rzeczce 3 km od mojego domu, raz w życiu tam się wybrałem na ryby i skończyłem "jednojelcowym" efektem oraz obserwacja paru minogów. Rzeczka jest omijana szerokim łukiem przez wszystkich wędkarzy i na szczęście "mój" odcinek jest powyżej Kielc, bo dalej to jest już zwykły ściek pierwsze obserwacje w... google earth i wytypowałem dwa odcinki jako potencjalne łowiska, w zeszłą niedzielę korzystając z pogody pojechałem nad wodę i wybrałem łowisko: woda płynie po piasku i kamieniach, pełno zatopionych korzeni i głębokość od 0,1 do 1,2 m przy szerokości 2 do 7 m. No to miałem łowisko. Teraz przynęta, z informacji internetowych wynikało że dobre są fileciki z ryb, czerwone robaki i wątróbka, ja postawiłem na tą ostatnia w wersji drobiowej dzis rano wyprawa do sklepu i powrót z 60dag przynęty i zanęty co mnie kosztowało aż 3zł część przerobiłem na półpłynną masę i wymieszałem z gliną: pojechałem dziś nad rzeczkę i zanęciłem w dwóch głębszych miejscach z dość silnym uciągiem do łowienia wybiorę jedno bo są w odległości około 0,5 km a nocne spacery nad nieznana wodą mi nie bardzo odpowiadają. pogoda zapowiada się jak na zamówienie: deszcz, zimno i wiatr do 50km/h więc jeśli tam są miętusy to myślę że choć jeden się skusi wyprawa jutro około 17:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 Daro, to czekam na relację i wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 Daro, ja również czekam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 Daro, relacja świetna, przygotowania profesjonalne Mam tylko obawy o efekty, bo raz że woda nie znana a dwa to pora już trochę chyba nie ta Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 kompletnie nie znam się na miętusach ale ta rzeczka wygląda mi na typowo pstrągową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 no i wróciłem ale niestety na tarczy dwie godziny wędkowania przy deszczu i wietrze nie przyniosły rybnego efektu może poza jednym braniem na spławik, piszę może bo nie jestem pewien czy to było branie: spławik poszedł w wodę,zacięcie sekunda oporu i wyciągnięty pusty hak ale wrażenia niesamowite ciemno , wiatr wyjący w gałęziach, deszcz i żywej duszy w promieniu kilometra. zostałbym dłużej ale skapitulowałem po splątaniu zestawu i urwaniu drugiego w zaczepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Daro, mówi się trudno, może następnym razem, ale gratuluję samozaparcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek74 Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Korzystając z okazji, że wątek się odnowił - czy ktoś z Wrocławia i okolic spotkał miętusa w Widawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Chyba czas temat uaktualnić. Czy ktoś już tej jesieni polował a może nawet upolował to "dziwactwo" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 hmm łapanie o tej porze miesiąca (listopad) jest już nie etyczne ze względu na to ze ta ryba szykuje się do tarła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 hmm łapanie o tej porze miesiąca (listopad) jest już nie etyczne ze względu na to ze ta ryba szykuje się do tarła Tak Kolego, każda ryba kiedyś szykuje się do tarła i zwróć uwagę na pewną prawidłowość, są to przeważnie najlepsze okresy połowu tych ryb. Koniec października i początek listopada to miętusowe top one. Nie etycznie to jest po 1 grudnia, okres ochronny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 okresy ani wymiary ochronne nie są przemyślane do końca i wg mnie miętusy powinny mieć okres ochronny od 1 Listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gojk Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Gdyby miały od 1 listopada to kiedy my mamy je łapać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 w październiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 hmm łapanie o tej porze miesiąca (listopad) jest już nie etyczne ze względu na to ze ta ryba szykuje się do tarła Ryba szykuje się do tarła ... zaraz po tarle Najlepiej nie jeździć na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 galuch, to kiedy w końcu miętus się trze przecież to jest ryba zimno lubna i jemu sprzyjają temp wody koło 3-4 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Tak samo nie etyczne będzie łowienie szczupaków w grudniu. Przecież one już w marcu też mogą się trzeć. Do tarła miętusa jeszcze trochę czasu a łowienie tej ryby to na prawdę super sprawa. Czasami mały miętus wygnie pickera aż miło, a czasami duży okaz ledwie potrząśnie szczytówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi