desperado Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Łowiłem miętusy w różnych miejscach i w jednych brały przez całą noc a w innych miały swoje 5 minut ok 18 i koniec Wyglądało to tak jak by po zmroku wychodziły ze swoich kryjówek a moje filety napatoczyły im sie w drodze na zerowisko. Miętus żeruje stadnie i takie stadko miętowych pływa w tą i z powrotem penetrując swój rewir i jeśli trafimy w dobrą miejscówkę to powinnismy mięc brania co +/- 30 min. Takie dobre miejsca są tam gdzie ,gdzie znajdzie się wiele kryjówek dla tych ryb. Czym więcej kamieni i zawadów tym lepiej. Jeśli chodzi o porę, to jednej nocy miałem brania od np. 19 do 22 a nasrępnego od 22 do 00 a innego znowu dni od 00 do samego rana. Polecam posiedziec trochę dłużej o ile pogoda i chęci na to pozwolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Witam, planuje w tym tygodniu wybrać się 2-3 razy za miętowym, który na mojej niewielkiej rzeczce występuje w dosyć niezłych wymiarach. Niestety nie wiem gdzie na takiej rzeczce do 15-25m szer go szukać? na zakrętach w dołkach, w zakolach, a może w płytkich miejscach z dużą ilością powalonych drzew? Najlepiej opiszcie proszę konkretnie jak wygląda wasze miętusowe miejsce, napewno nie jednej osobie to pomoże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desperado Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Krzyś xD Twoja rzeczka zasadniczo różni się od mojej więc opisanie moich łowisk pewnie niewiele pomoże. Twoja rzeczka jest niewielka ,więc miejsc żerowania miętusów też jest mało , mysle ,że możesz sprawdzic je wszystkie. SZukaj kamiennych umocnień ,jazów progów i tych wszystkich miejsc o których pisałeś. Jeśli są tam miętusy to napewno na nie trafisz. Nie musisz całej nocy spędzić w jednym miejscu ,szukaj ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Właściwie odcinek 3kilometrowy znam na pamięć i mógłbym sobie obejść co ciekawsze miejsca, jeszcze jedno, jakie przynęty teraz się wam najlepiej sprawdzają? Ew. jak duże te filety, bo muszę się przyznać, ze nie łapałem jeszcze na ,,fileta''. Napewno będę używał drgającej, z tym, że nie wiem czy lepiej świetlik czy dzwonek :> Dzięki za odpowiedź desperado no i czekam na więcej a PS. poprosił bym jednak o opisanie tych łowisk kolego desperado, może jednak uda mi się nakłonić sąsiada na Wisełkę w poszukiwaniu miętowego 25km nie gryzie jak się przekonałem w tym roku ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Ew. jak duże te filety, bo muszę się przyznać, ze nie łapałem jeszcze na ,,fileta' Ja kroje fileciki w paski 1 cm szerokości i do maks 3 cm długości A co do sygnalizatorów brań powiem tak raz ich używam a raz nie a wole dzwoneczki niz świetliki dużo miętusów łowiłem nie widząc brania wogule a przy wyciąganiu zestawu okazywało się już miętus sam się zaciął i dynda na zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desperado Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Ja łowiłem na główkach , ale tam trafiały się dość żadko , ale jeśli brały to w dołkach i na wypłyceniach ,nie było reguły ,łowiłem również z plaż po między nimi. Główki są usypane z kamieni więc to świetne schronienie dla miętusów , ale nie ma ich tam zbyt wiele . Łowiłem też z mostowego filaru ,ale o tym miejscu to lepiej opowie kol.lawdzoj82 SZukałem zawsze miejsc o spokojnym nurcie , zawsze kamienistych i nie koniecznie głębokich [ chociaż łowiłem też miętowe w 14m dole]. Swietne są tez rafy po środku rzeki .Nie wiem co mógł bym jeszcze dodać , Twoja woda ma zupełnie inny charakter, ja łowie tam gdzie jest kamień i jeszcze raz kamień,czym większy jego obszar tym lepiej. Co do filetów to są najbardziej praktyczne i łatwe w zdobyciu. Takie wymiary jak podał lawdzoj82 mogą być , a jeśli brania będą bardzo delikatne lub nie będziesz mógł zaciąć to zmniejsz fileta nawet o połowe. I pamiętaj ,że filet musi być ze skórką i haczyk wbijaj od strony skórki. Na filety są bardzo dobre certy ale praktycznie okresy ochronne się zbiegają wiec proponuje leszcza . Certa jest dla tego dobra bo jest tłusta. Wiele lat temu łowiłem również na śledzia świeżego z dobrymi efektami. Co do sygnalizatora to musisz już podpasować pod siebie , ja używałem świetlików lub wogule. Dzwonki doprowadzają mnie do szału Zyczę powodzenia ,daj znac co wywalczyłeś. Jak będziesz miał jakies pytania to wal śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 No to była fachowa, szybka i 100% celna odpowiedź na moje pytania, dzięki bardzo. Odnośnie kamieni i ,,opasek'' w moim wypadku to mini opaska( a zarazem jedyna na odcinku ok 8km bo tyle do tej pory zbadałem ), długość około 20 metrów i głębokość przy niej do 2 metrów, ale stosunkowo silny nurt i po drugiej stronie rzeki w tym miejscu mnóstwo zawad, ale znowu bardzo płytko aczkolwiek z 2-3 ciekawymi zatoczkami o głębokości 1m, waszym zdaniem jest sens w takim miejscu, czy faktycznie lepiej na skraju spokojnej wody z nurtem ? Najlepiej jakbym wytypował odrazu potencjalne miejsca, bynajmniej nie tracił bym czasu ;D Raz w życiu widziałem miętusa, na ,,wnyku'' ale to około 7 lat temu, około pół metra miał, ale strasznie się go bałem... i odciąłem żyłkę, żeby się nie męczył. Później mi taki koleszka ględził nad rzeczką, że coś mu ucięło, a ja ciamciaramcia ~~ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desperado Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Krzyś xD myśle ,że one siędzą w tej opasce ale żerować płyną w spokojniejsze miejsce. Podejrzewam ,że jak zasadzisz się koło opaski to będziesz mial kilka brań ok. 18-19 gdy będą wychodzić z ukrycia , apotem lipa . Trudno mi to sobie wizualnie wyobrazić ale postaraj się na granicy nurtu ale blisko opaski. Musisz zbadać tą wodę a na pierwszej wyprawie raczej to nie możliwe. Jeśli to jedyne takie miejsce, na tak długim odcinku to powinny być tam miętusy . Zobacz jeszcze miejsca poniżej opaski lub poweżej,gdzieś tam muszą się kręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Tak jak napisał Desperado najważniejsze znaleźć kamieniste dno a jeżeli na twojej opasce występuje takie dno to radze ci zawalić w tymi miejscu ze 2 lub 3 wieczory jeżeli będzie bez brania szukaj innego miejsca Proponuje tez miejsce gdzie woda płynie leniwie ale mocne zawirowania robią się na powierzchni (np przy filarach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor69 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Może jakieś słówko o "miętkich" w okolicach Kędzierzyna na Odrze. Wdzięczny bym był okropnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Dzisiejszy miętusik, 37 cm, złowiony na fileta z jazgarza. Branie było dokładnie o godz. 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Jacek, ładny rybek, i zazdroszczę zapału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 A u mnie nie ma jak... woda kakauko, i cały wolny tydzień poszedł się o dupe potłuc :/ Ani pospiningowac sie nie da ani posiedziec za miętowym, no nic przyszły czwartek lub piątek mi zostają oby tylko woda była normalna. gratuluje miętusia;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Jacek, gdzie bydlaka trafiłeś? gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Regalica, pod mostem - dzięki za gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mały Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Witam.ladny miętusik,gratuluje Osobiście byłem tylko raz na miętusach ale efektów nie było.Nie zamierzam sie jednak poddawać Nie wiem czy było juz takie pytanie(mogłem przeoczyc) ale jak możecie to napiszcie cos o miętusach na Wkrze w okolicach Pomiechówka- gdzie jak i na co go łapać?aha i czy pora i pogoda juz odpowiednie(10 stopni i lekkie zachmurzenie)? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio19871 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Czy ktos złapał w zeszłym roku miętusa na jakimkolwiek łowisku PZW katowice??? Chciałbym sie wybrać na ta rybę kiedyś a nie wiem czy gdziekolwiek u mnie na śląsku występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Wczorajszy 44 cm na fileta z leszcza.Zdecydowane branie czyli mocne szarpnięcia szczytówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 lawdzoj82, Graty ,ładny marmurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Wczoraj otwarłem sezon miętusowy na Nysie Kłodzkiej. Jakiś rewelacji nie było ale rybki były. Złapałem 4 sztuki 20,24,33,35cm. , więc tylko dwa miarowe i to też nie okazy. Przynęta martwa rybaka plotka i rosówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Wczoraj otwarłem sezon miętusowy na Nysie Kłodzkiej. Jakiś rewelacji nie było ale rybki były. Złapałem 4 sztuki 20,24,33,35cm. , więc tylko dwa miarowe i to też nie okazy. Przynęta martwa rybaka plotka i rosówki. Dobre i to ! dzięki za info Zaczynam rozkładać powoli swoje gruntówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umberto Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 Hejka. Mam pytanie, nigdy nie byłem na miętusa jesienią, jedynie na wędkę dwa razy w życiu na spławik pod wieczór złapałem. A więc, jestem z Gorzowa, chciałbym nie długo wybrać się na Wartę na miętusa, w nocy już jest temperatura średnio ok. 0'. Miejsce sobie wybieram gdzie jest dużo wirów i dosyć głęboko, co o tym myślicie? Obok jest dorzecze taka duża zatoka, będe łapał obok niej. Nie wiem jakie przynęty wziąść. Doradzcie mi jakiegoś podstawowe rzeczy na miętusa itp. Z góry dzieki i pozdrawiam, moj pierwszy post, sorka ze tak troche dziwnie sie czyta ;p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owen59 Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Umberto, Miętus przede wszystkim uwielbia dno wyłożone kamyczkami , jeżeli tam gdzie masz zamiar łowić jest dosyć głęboko lub znajduje się dołek to czemu nie. Na miętusa skuteczne są rosówki chociaż tak jak wyżej koledzy pisali , że w fileta lub martwą płotkę też uderzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umberto Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Właśnie byłem dzisiaj obadać miejscówki, i wybrałem sobie na ścianie, jest dużo piasku na dnie i troche kamieni, Daleko nie mam zamiaru zarzucać, 2/3 m od brzegu odrazu za trawke która rośnie. Myślę że dobrze bedzie i zarzuce jedną wędke na rasówke, a drugą na fileta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi