MattZ Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Wasza pomoc okazała się nieoceniona, dzięki Wybrałem(ale jeszcze nie kupiłem) Feedery Kongera z Serii Carbomaxx Team 390/120. Czy ktoś może coś o nich powiedzieć? Jest tutaj temat o wędkach Kongera ale zrobił się w nim straszny offtop. Łowić będe na wodach stojących o zróżnicowanej głębokości, oraz na Wiśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Ja wczoraj byłem na rybach i pierwszy raz chciałem połowić na feedera. Zarzuciłem ustawiłem wędkę ale w zalewie była fala na wędce w ogóle nie było widać brań. Co w takich sytuacjach mam robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 wędka ustawiona wzdłuż brzegu..kąt między szczytowka a żyłka 45 stopni i wędka jakieś pół metra nad ziemia na 2 podporkach...powinno to polepszyc widocznosc:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Właśnie tak miałem ustawioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 No ja tak łowie i nie mam problemów z wiatrem:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Z wiatrem nie było problemu tylko z falą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 No ale co ci fala przeszkadzała?Dajesz cięższy koszyczek naciągasz żyłkę i gra:)Ja teraz łowiłem na łubnicy i była duża fala i wiatr i mi to nie przeszkodziło...by najmniej takie ustawienie wędki było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Przeszkadzało mi to że odginało i zginało szczytówkę i nie było widać w ogóle brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelan Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Przeszkadzało mi to że odginało i zginało szczytówkę i nie było widać w ogóle brań. To w takim przypadku szczytówka albo tuż przy samej powierzchni wody albo znacznie uniesiona (o ile nie będzie przeszkadzał wiatr). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byczek Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 damiandg, nie trzymaj się kurczowo teorii podręcznikowych, że jak nad rzeką to feedera się stawia na sztorc, a jak nad jeziorem to się ustawia poziomo. Nieraz nad rzeką tak wieje że trzeba feedera położyć. I odwrotnie. Jeśli u Ciebie na zalewie ruch wody jest silniejszy od wiatru, to tak jak już napisał porcelan ustaw feedera na sztorc. Przeszkadzało mi to że odginało i zginało szczytówkę i nie było widać w ogóle brań. Duży wpływ na takie zachowanie ma też żyłka. Za gruba w stosunku do wagi koszyczka, za sztywna, o dużej pamięci, zbyt rozciągliwa... Ale to tylko gdybanie. Najlepiej opisz jak zmajstrowałeś tego swojego feederka. Wtedy ktoś łatwiej Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 No to tak dostałem Feedera Konger patrol 3,9m do 90g. Założyłem żyłkę 0,20 lub 0.25 i do tego koszyczek na rurce o własnym ciężarze 20g+ ciężar zanęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 No to kolego ja używam koszyczków 50g-60g plus zamęta i wtedy jest ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 No miałem cięższe ale bałem się że szczytówka się złamie przy wyrzucie bo się strasznie wygina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Koszyczek daj 40g+zanęta i nie powinno się nic stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 OK dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gigus Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Witam wszystkich. Bardzo lubię wędkować metodą gruntową, dlatego w wakacje postanowiłem zarobić trochę pieniędzy i kupić sobie 2 feederki wraz z kręciołkami (do tej pory łowiłem tylko z bombką). Łowił będę głównie na wodzie stojącej, lecz chciałbym, aby kijki zdawały egzamin także nad Wartą. Jakie zestawy mi polecacie?? Było by dobrze, gdyby cena zestawu (wedka+kręcioł) nie przekraczała 300 zł. Mam jeszcze kilka pytań (wiem ze nie ten temat, ale tak przy okazji): Do feederka na wodę stojącą lepiej zakupić żyłkę czy plecionkę?? Jeśli plecionkę to jak grubą i jakiej firmy?? Przypon z żyłki, czy plecionki? Z góry dzięki Ps. Zależy mi na dobrej sygnalizacji brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur76 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Witam wszystkich jestem początkujący i mam pytanko co sądzicie o tym zestawie z aukcji: ZESTAW FEEDER MIKADO 3,6 +KOŁ JAXON 8ŁOŻYSK+XXXL a jak nie taki zestaw to co proponujecie dobry nie drogi zestaw tak do 300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniello2010 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Kolego napisz gdzie będziesz łowił itp:)będzie łatwiej coś ci doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Dokladnie!Latwiej bedzie cos doradzic jak powiesz gdzie zamierzasz wedkowac tzn.rzeka-musisz wiedziec jaki uciag,bo w zbiornikach nie musisz sie tym martwic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur76 Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 na pewno wisła, kanał żerański no moze czasami okolice warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisKing Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam ! Dzisiaj nabyłem Konger carbomaxx carp 360/100 i mam pytanie , przy którym mi go głupio zadawać Czy przez te małe oczko nie daleko rękojeści też mam przepuścić żyłkę ? Tylko nie śmiać się zemnie ;p dopiero zaczynam wędkować i wole się pytać ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasko43 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Nie. To jest zaczep do zahaczania przynęty, czy haczyka, przy przenoszeniu wędki, zamiast zaczepiać o przelotkę to jest takie oczko. Spotykane najczęściej w spinningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisKing Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź . No to teraz trzeba będzie brać się za nawijanie żylki , czego się ucze dopiero i męczę się z tym zawsze ;/ Znacie jakieś sposoby żeby dobrze zyłke nawinąć i nie skręcała się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź . No to teraz trzeba będzie brać się za nawijanie żylki , czego się ucze dopiero i męczę się z tym zawsze ;/ Znacie jakieś sposoby żeby dobrze zyłke nawinąć i nie skręcała się ? Ja robię to trochę w dziwny sposób ale jak na razie zdaje egzamin: Żyłkę kupioną w sklepie wkładam do miski z wodą, kładę na podłodze jakieś duże książki (zazwyczaj albumy ze zdjęciami) miedzy nie wkładam mokrą ścierkę i przekładam żyłkę, następnie biorę kij od spiningu(oczywiście kij w zależności od możliwości, jak nie masz to jakiś inny), zakładam kołowrotek i przekładam przez wszystkie przelotki, następnie następnie zaczynam zwijać w taki sposób żeby wędka była ugięta (choć czytałem też że niektórzy przekładają tylko przez jedną lub dwie przelotki od strony kołowrotka), a żyłka była naprężona. Ostatnio nawijam w taki sposób wszystkie żyłki i plecionki i problemu podczas łowienia nie ma. Najważniejsze żeby żyłka była naprężona - resztę wiadomo że można jakoś zastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Placek Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Panowie co sadzicie o tym sprzencie: Konger Corral feeder 330/80: http://allegro.pl/konger-corral-feeder-330-80-i2275786771.html bede wedkowal w rzece,a budzet mam ograniczony,mial ktos stycznosc z tym modelem?prosze o szybka odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi