Gość Anonymous Napisano 13 Lipca 2005 Napisano 13 Lipca 2005 Mam pytanie : Do czego służy wolna szpula w kołowrotku???
artech Napisano 13 Lipca 2005 Napisano 13 Lipca 2005 Chodzi Ci prawdopodobnie o tak zwany wolny bieg szpuli, ta funkcja pozwala jednym ruchem "poluzować" hamulec (dodatkowy przełącznik) w momencie zacięcia dużej ryby lub w cwili jej nagłego zrywu podczas holu. Stosowany jest najczęściej w kołowrotkach karpiowych z przednim hamulcem.
maniek Napisano 14 Lipca 2005 Napisano 14 Lipca 2005 Artech no prawie dobrze ale to co podajesz to nazywa się FIGHTINDRAG czyli ponaszemu hamulec walki i działa tak jak opisałeś. Natomiast kołowrotek z wolną szpulą działa troszke inaczej , prawdopodobnie wymyślili to dla karpiarzy ale sandacze mi też się świetnie łapie . Zasada działania ogulnie wygląda tak , zarzucamy zestaw z kulką lub z trupkiem i aby ryba w czasie brania nie czuła oporu włanczamy wolny bieg dzwigienką z tyłu i wtym momęcie w czasie brania szpula na kołowrotku będzie się obracać bez oporu jak ryba będzie wyciągać żyłke oczywiście, w razie gwałtownego brania [karp] wystarczy korbką obrucić 1 obrut i wolny bieg się wyłącza samoczynnie i możemy wykonac zacięcie, tak ogolnie działa zasada wolnej szpuli w kołowrotku. W prawie każdym kolowrotku z wolnym biegiem jest możliwości ustawienia oporu obrotu wolnego biegu np na rzece jest to wymug podstawowy .Ale musze powiedzieć że nie każdy kołowrotek z wolnym biegiem jest dobrze wykonany a napewno nie tanisze marki .
artech Napisano 17 Lipca 2005 Napisano 17 Lipca 2005 No patrz a ja myślałem że to hamulec walki i wolny bieg szpuli to to samo... mówię że człek się całe życie uczy a i tak głupi umiera, dzięki za wu=yjaśnienie
ckm Napisano 12 Sierpnia 2005 Napisano 12 Sierpnia 2005 a jaki kreciolek wedlug was jest dobry z wolnym biegiem?tylko prosze w rozsadnej cenie:)
ogro Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 Ja ostatnio kupiłem kołowrotek Colmic Jenso 50, 8 łożyk, 2 spulki ( jedna akuminium a dróga grafit chyba) z wolnym biegiem szpuli za 139zł. Wepchnąłem na niego 300 metrów żyłki 0,28 Tandem Baits`a . Jak narazie śmiga jak "talala". Polecam
karmel Napisano 26 Grudnia 2006 Napisano 26 Grudnia 2006 Witam.Chcę kupić kołowrotek do 150zł z wolnym biegiem i nie wiem jaki.Ma on służyć do połowu sandacza na trupka,łowię głuwnie na jeziorze.Proszę o poradę.
michi Napisano 28 Lutego 2007 Napisano 28 Lutego 2007 moglibyście wytłumaczyć co to znaczy kołowrotek z wolnym biegiem.
andi64 Napisano 28 Lutego 2007 Napisano 28 Lutego 2007 to znaczy że nie musisz otwierać kabłąka, wystarczy włączyć wolny bieg, a żyłka będzie się swobodnie wysnuwała ze szpuli po braniu ryby, jest także hamulec wolnego biegu który pozwala na regulację z jaką siłą ma się ta żyłka wysnuwać
marbo30 Napisano 8 Marca 2007 Napisano 8 Marca 2007 witam chcialem sie dowiedziec ktora z tych firm ma lepsze kolowrotki z wolnym biegiem konger czy jaxon co byscie mi polecili do gruntowki,moze jakies ciekawe linki pozdrawiam
kogut Napisano 9 Marca 2007 Napisano 9 Marca 2007 Ja posiadam Runera II http://www.jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=6151&pro=137027 i jestem z niego zadowolony !!!mam go już trzeci sezon i jest git!Polecam bo za tą kase to raczej nic lepszego nie znajdziesz
Gość Pike Napisano 20 Marca 2007 Napisano 20 Marca 2007 Chcę kupić kołowrotek do 150zł z wolnym biegiem i nie wiem jaki.Ma on służyć do połowu sandacza na trupka Cześć. Na sandacza, do tej metody, możesz mieć niemalże obojętne jaki. Zwłaszcza, że nie stosowałbym wolnego biegu: to cykanie i ten delikatny opór nie muszą, ale mogą go spłoszyć. Pozdrawiam
Lary Napisano 20 Marca 2007 Napisano 20 Marca 2007 Cześć. Na sandacza, do tej metody, możesz mieć niemalże obojętne jaki. Zwłaszcza, że nie stosowałbym wolnego biegu: to cykanie i ten delikatny opór nie muszą, ale mogą go spłoszyćPopieram zdecydowanie lepiej dać kołowrotek bez wolnego biegu i otwierać kabłąk. Metod podwieszania żyłki żeby nie uciekała ze szpuli jest kilka
Gość Pike Napisano 20 Marca 2007 Napisano 20 Marca 2007 Metod podwieszania żyłki żeby nie uciekała ze szpuli jest kilka Mam kołowrotki z wolnym biegiem, elektronikę i w ogóle, ale na sandacza - o ile pozwalają warunki - stosuję otwarty kabłąk, żyłkę na ziemi, a na niej lekkie, przecięte kółko (np. od plastikowej butelki). Bardzo lubię je łowić, i właśnie na trupka. Pozdrawiam. PS Kołowrotek z wolnym biegiem oczywiście może być - nie trzeba go przecież włączać
dudi Napisano 20 Marca 2007 Napisano 20 Marca 2007 Widze że będziesz łowił w jeziorze - wieć też otwierał bym kabłąk. Jeśli w rzece to moze wolny bieg by sie nadał. A w tym przypadku jakikolwiek kolowrotek za 150 zl bedzie ok - sandacz nie jest zbyt wymagajacym przeciwnikiem w holu. Tylko żeby tobie sie nim fajnie kręciło - no i podstawa - nie skrecał żyłki itd.
Gość Pike Napisano 20 Marca 2007 Napisano 20 Marca 2007 Jeśli w rzece to moze wolny bieg by sie nadał Tak, to zupełnie co innego - nie wyobrażam sobie wspomnianego kółka i rzeki... sandacz nie jest zbyt wymagajacym przeciwnikiem w holu Ucieka daleko w bok i to wszystko; poza tym wlecze się go, jak worek kartofli. Pozdrawiam.
Lary Napisano 1 Kwietnia 2007 Napisano 1 Kwietnia 2007 A jeśli kołowrotek ma być na karpia to co byście polecili z wolnym biegiem? (a w chwilach wolnych od karpia zakładał bym go do federa)
Lary Napisano 2 Kwietnia 2007 Napisano 2 Kwietnia 2007 tak do 200 nie jestem typowym karpiarzem ale czasem się mi zdarza zapolować ma tego zwierza więc on w wiekszości będzie przy federku.
dudi Napisano 4 Kwietnia 2007 Napisano 4 Kwietnia 2007 Tica sportera - cos ponad 200 :/ ale fajny kołowrotek
trzmielu Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 Mam pytanko do wszystkich używających kołowrotki z wolnym biegiem. Czy po włączeniu wolnego biegu w kołowrotku ,przy wyciąganiu żyłki ze szpuli czujecie lekki opór ,czy tego oporu ma nie być tak jak np.przy całkowitym odkręceniu hamulca?
jmk81 Napisano 11 Maja 2007 Napisano 11 Maja 2007 ja ustawiam na wolnym biegu lekki opór ale na prawdę bardzo lekki. łowię z wolnym biegiem na wodach stojących, może w rzekach z dużym uciągiem ustawia sie jakis opór,ale nawet nie wiem czy jest sens korzystania z wolnego biegu w rzece...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.