Skocz do zawartości
Dragon

zanęta wiosna

cienki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ciekawi mnie wasze zdanie o mojej zanęcie na płoć zawody mam dopiero za 4 miesiące czyli w kwietniu ale warto zapytac już teraz bo moge zrobic kilka zmian.

Więc zaczne od łowiska

Łowisko dośc płytkie dochodzi do 2 m głębokości jest to jezioro o ciemnym mulistym dnie głównie występuje płoc dlatego będe stosował zenete właśnie pod tą rybke .będe łowic batem o długości 4m lub 5 m płoć jest tutaj skarłowaciała dorasta max do 20 cm zdaży sie wieksza ale zazwyczaj są to szprotki o długości 12cm.

Zanęta

1,5kg Traper gold czarny płoć

1kg ziemia bełchatowska czarna

200g coco balge

200g epiceine

200g konopie prazone

100gr chlebki fluo czerwone

200gr pasticino czerwone

Atraktor Właśnie nie wiem i tu prosze o dorade

plus pinka

prosze o ogólne korekty tej zanęty swoje spostrzeżenia itp zanęta gold traper sprawdza sie najlepiej na mojej wodzie ogólnie chodzimi o dodatki

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Wszystko zależy od pogody jaka będzie za cztery miesiące. Chlebki fluo i pastoncino stosuje się wtedy jak wystepują jazie. Nie zaszkodzi ale nie potrzebne. Na tak wodę i w tej porze roku dałbym taką zanętę opartą na Traperze:

Gold Series Magic 1kg

Gold Series Grand Prix 0,5 kg

Konopie prażone 200g

Biszkopt prażony miodowy 200g

Mleczko konopne lub samemu ugotowane konopie i zmiksowane 1 l

Atraktor Płoć Ekspert 150 g

Glina rozpraszająca 1 kg

0,2kg. Copromelasa

0,2 Coco Belge

0,2kg. Fiente.

Do tego klej. PV-1

Melasa miodowa 0,1

2kg ziemi bełchatowskiej z 0,5 l jokersa

Napisano

Dzięki za podanie swojej mieszanki ale mam pytanie czy na mojej tez bym połowił bo mysle ze nie jest zła :D a podałeś troche tych składników a kase moze uzbieram i skozystam więc wielkie dzięki :D

Napisano

Jęśli chodzi o płoć to zrezygnoał bym z kleju i melasy, które zwiążą zanętę i wyeliminował bym coco belge. Natamisat zakupił bym litr pinek i strzelał w trakcie zawodów jeśli chodzi o zanęte kolegi.

Proponuję:

Zanęta sensas gardons opakowanie:

http://www.okonek.com.pl/product_info.php?products_id=1279

Plus 3000 ATTRACTIVE etang 1/2 opakowania:

http://www.gut-sklep.pl/index.php?dz=dzialy&op=pisz&id=1&dzial=1&pdz=23

To takie klasyki zawodnicze ale jeśli płoć przyzwyczajona jest do trapera to uzyj trapera lub wyprubój rużne zanęty przed zawodami.

Atraktor VANILLIX sensasa.

Plus jak kolega:

Konopie prażone 200g

Biszkopt prażony miodowy 200g

Mleczko konopne lub samemu ugotowane konopie i zmiksowane 1 l

Glina rozpraszająca 0,5 kg

0,2kg. Copromelasa

jokers+pinki.

Tylko pamiętaj jokersa dodajemy do zanęty przed samym zanęaniem, a pinki zaraz po rozrobieniu zanęty.

Naturalnie strzelamy pinkami w trakcie trwania zawodów - utrzymują rybke, wolno opadają i nie robią hałasu (bo łyżki na zestawie skróconym nie masz jak kożystasz z bacika 4m - tak mi się wydaje.)

• 2 months later...
Napisano

zgadzam sie z kolegą wyżej... sensas jest na moich wodach lepszy ale z drugiej strony na twoim łowisku moze być lepszy traper...

tak czy inaczej ja bym ci bezwzględnie proponował dodac do zanęty epiceine sensasa (tańszy niż innych firm) w dosyć sporej ilości sprawi ze zanęta jest słodsza oraz samemu podkreślam samemu!!! wyprażyć konopie, słonecznik, siemie i dynie!!! jest z tym troche zabawy ale zanęta pracuje wtedy o wiele lepiej...

• 1 month later...
Napisano

A ja mam zawody w niedziele . Miejsce głęboka żwirownia ( 5m od brzegu - 5 m głębokości) . Woda pewnie jeszcze zimna będzie , więc zastanawiam sie jaki zapaszek zanęty brać. Stawiam raczej na płoć czasem nawet dużą. Taki mniejwięcej plan mam :

1kg Traper Gold Series Magic czarna

1kg Trapera Champion ciemna

0,5kg bułki tartej

2 opakowania traperowskiej suszonej krwi

Pół traperwoskiego Coco-belge

ok. 50 posiekanych gnojaków

Pinka

Wszelkie porady jak najmilej widziane :wink:

Napisano

z tą krwią to bym uważał , chyba ,że już sprawdziła sie na tym łowisku, dodał bym jeszcze dwa kilogramy gliny (pół na pół rozpraszająca z wiążącą) , dozowanie spożywczej zanęty uzależnia ilość ryb w łowisku oraz ich chęć do żerowania czasami wystarcza pół kilograma spożywczej zanęty na trzy godziny zawodów( do tego glina ,jokers i pinka) byłeś na jakimś treningu tam ostatnio?

Napisano

Jade w piątek właśnie . I będe z bratem testował. Tylko mam dylemat czy testować zanęte "mięsną" czy szukać w zapachach typu piernik wanilia itp. Bedziemy z bratem łowić blisko siebie na pewno bo tak będzie łatwiej sprawdzić która z 2 używanych jest lepsza . I zastanawiam sie jeszcze nad tym jak tu zrobić , żeby zanęta sie nie zsuwała bo 5:5 to jest 100 % nachylenia.

P.S : Jako ze raczej płocie. mam zamiar jeszcze do tego sypać konopiami bo mam pod dostatkiem .

Napisano

kule muszą sie rozpaść zanim dotrą do dna wtedy masz 100% pewności że zanęta bedzie tam gdzie chcesz, wanilia jest takim uniwersalnym zapachem i powinna być dobra

Napisano

Jasna cholera - zawody odbędą się dopiero za 2 tygi . A już wszystko miałem przygotowane :???: Przy okazji może zapytam jeszcze o kilka rzeczy. Jeżeli nastawiam sie na płoć ok.20 cm to lepiej żeby długi odcinek żyłki opadał powoli czy żeby żyłka główna opadła szybko, a przypon powoli opadł potem?

Skoro alkohol zawarty w busterach szybko roznosi zapachy, to w sytuacji, gdy dolał bym do spożywki kieliszek-dwa Finlandii to dało by to dobry efekt :lol::lol: ?

Jeżeli pewność że zanęta będzie na pochyłym dnie w tym samym miejscu da mi to że kula rozleci się po uderzeniu o powierzchnię, to taki efekt ta mi glinka rozpraszająca?? Tak żeby kula w całości doleciała do miejsca wpadnięcia, a potem na raz sie rozwaliła i dość szybko opadło do dna.

Kto pyta nie błądzi :wink:

Napisano

Jesli w łowisku nie ma za dużo ukleji to dobrze jest jak zestaw opada powoli. Ostatnio na powiedzmy takim "treningu" łowilem piękne płocie w ten sposób. Ciekawi mnie ten pomysł ze zmieleniem gotowanych konopii. Ja zwykle dodaje takie całe z wystającym kiełkiem a czy takie zmielone są lepsze ?? i czy mozna dodac takie i takie?

Napisano

Tam są ukleje.... Ale tylko takie po 20-25 cm :lol:

Napisano

Ten dział po to nazywa się wyczynowy aby tu wymieniać się wiadomościami przy połowie tyczką lub batem i nie róbcie z tego działu śmietnika. Lepiej nic nie pisać w tym dziale tylko czytać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.