abu Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 warszawa_24, wybrałbym Zaubera, ale w rozmiarze 3tys., jeśli ma być do pickerka. Poza tym, to rozmiar bardzo uniwersalny i będziesz go mógł wykorzystać do innych metod, np., średni-lekki spinning. Na pewno nie będzie za duży do pickera.
wojtt Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 warszawa_24, wybrałbym Zaubera, ale w rozmiarze 3tys., jeśli ma być do pickerka. Poza tym, to rozmiar bardzo uniwersalny jestem tego samego zdania
warszawa_24 Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Dzięki. Spinningować nie będę, nie lubię tej metody. Widzę siebie w 2010 jako wędkarza patrzącego na pickerka i karpiówkę w rodpodzie nad jeziorem i siedzącego na fotelu TB. Możecie uzasadnić swoją decyzję dot. rozmiaru 3000? Będę miał nie zapełnioną szpulę wtedy.
abu Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 warszawa_24, 2tys, to mały kręciołek, do okoniówki np. 3tys nadaje się i na spławik i na lekki grunt, dalej rzucisz pickerkiem, co do zapełnienia szpuli, to przecież wystarczy zrobić podkład, na pickerku styknie Ci 100-150m 0.16-0.20mm żyłki. Co do spinningu, to się tak nie zarzekaj, bo w 2012 możesz mieć już inny film.
diaflex Napisano 11 Października 2009 Napisano 11 Października 2009 Możecie uzasadnić swoją decyzję dot. rozmiaru 3000? Witam,moim zdaniem Zauber,(odwrotnie)Byron Alice jest "kalką" Zaubera.Na moją Alicję3000 nie zmieści się deklarowana na szpulach ilość żyłki,więc koledzy mają rację,a 150m żyłki 0.20 to masz na nim pełną szpulę bez podkładu.Pozdrawiam.
abu Napisano 17 Października 2009 Napisano 17 Października 2009 No znalazłem coś do feedera , co spełnia określone kilkanaście postów wcześniej kryteria Shimano Technium 5000 http://www.allegro.pl/item784567326_shimano_technium_5000fb.html Rozmiar odpowiedni, mała masa - 375g, przełożenie 4.6:1, no w sam raz do mocnego feedera. Ciekaw jestem jaką cenę osiągnie na aukcji.
diaflex Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 I ja też znalazłem coś dla siebie,a mianowicie Cormoran X-MM6Pi,muszę tylko poczekać aż będzie w sklepie żeby go "pomacać"-mam nadzieję,że do wiosny.Pozdrawiam.
boruta Napisano 24 Października 2009 Napisano 24 Października 2009 Też planuję zakup kołowrotka do feedera, skłaniam się ku okumie Travertine, wygląda dość solidnie no i te 5 lat gwarancji. Przeglądałem też ofertę Robinsona i wpadł mi w oko kołowrotek Cetus http://www.robinson.pl/id/kolowrotki.html#cetus (na tej stronie piąty od góry). Mam robinsona Turbo już chyba z 5-6 lat i go nie oszczędzam, dalej pięknie pracuje.
maniek Napisano 5 Listopada 2009 Napisano 5 Listopada 2009 abu, a rzeknij co o tym myślisz Whisker ®Match http://daiwasports.pl/p/pl/300/whisker%C5%BDmatch.html Chodzi mi o model 3012
abu Napisano 5 Listopada 2009 Napisano 5 Listopada 2009 maniek, myślę, że będzie za słabo jak na ciąganie np. 50-100g koszyka/ciężarka na rzece. BlueArc 9400 po sezonie trochę stękał. Sam wiesz jak to jest z feederowaniem, częste rzuty, częste zwijanie, często pod prąd... Poza tym nie mam zaufania do tego rodzaju składania korbki, jak jest miejsce na luz, to on tam powstanie Najbliższy był mi ten Technium 5000FB. Unises zwrócił uwagę ostatnio przy okazji rozmowy o Shimanowskich kołowrotkach, że nowe Technium jest pomniejszone rozmiarowo. Zerknij tutaj - kołowrotki Shimano http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1242&start=270 I rzeczywiście tak jest. Wziąłem dziś znów do łapy stare Technium 4000FA i na moje oko jest tej samej miary co nowe 5000FB.
warszawa_24 Napisano 5 Listopada 2009 Napisano 5 Listopada 2009 Ja planuję zakupić za kilka miesięcy Dragona Maxima Feeder + Okuma Longbow II Baitfeeder 30. Czy myślicie, że to dobre zestawienie?
wojtt Napisano 9 Listopada 2009 Napisano 9 Listopada 2009 warszawa_24, do Maximy , którą kupiłeś dołożyłbym coś bez wolnego biegu w rozmiarze 4 tys. Jaki masz fundusz na kołowrotek?
warszawa_24 Napisano 9 Listopada 2009 Napisano 9 Listopada 2009 Czemu nie proponujesz WB? Jakbym założył zestaw na węgorza z rosówką to WB jak ulał przydałby się. W grę wchodzi tylko Okuma, ewentualnie Spro Balck Arc. Dlaczego? Dragon niby ma te 5 lat gwarancji, ale mi ich kołowrotki jakoś nie leżą (korbka). Co innego Okuma, dobre kołowrotki i 5 lat gwarancji. Fundusz: okolice 200zł.
wojtt Napisano 10 Listopada 2009 Napisano 10 Listopada 2009 Jeśli masz zamiar łowić węgorze to rzeczywiście wolny bieg może się przydać, chociaż bez też się da skutecznie je łowić.
wojtt Napisano 10 Listopada 2009 Napisano 10 Listopada 2009 Ale co, zły kołowrotek?\nie wiem, nie używałem. Epixa ma mój kumpel, jest zadowolony z niego. Sam zastanawiam się nad okumą aluminą 45, z przeznaczeniem do feedera/cięzkiego spiningu, ktoś coś wie o tym kręciole? Do shimano super gt 4000 rb zniechęca mnie troche rolka prowadząca żyłke i tylny hamulec.
Damian21 Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Do shimano super gt 4000 rb zniechęca mnie troche rolka prowadząca żyłke i tylny hamulec.tylny hamulec to raczej kwestia przyzwyczajenia, a wsadzenie łożyska w rolkę to jest kwestia minut - łożysko bodajże dwie dychy, w internecie znajdziesz. gorsza sprawa jak jest w rolce a na podparciu korby tuleja, i to jeszcze z prawej strony - musisz się przekopać przez całe bebechy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.