Skocz do zawartości
Dragon

Jaki kołowrotek na spinning ???

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 839
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

jakim masz kreciol takim bedziesz lowil, jednak te z wolnym biegem sa ciezkie i przeznaczone do metod typowo gruntowych takich jak feeder, moze byc tez trupek...

spiningujac wedke caly czas masz w rece wiec wolny bieg jest zbedny, a waga kolowrotka powoduje zle wywazenie calej wedki co bedzie powodowalo szybsze meczenie reki

• 2 weeks later...
Napisano

Tak jak napisałem co sądzicie o tym kręciołku , a może ktoś posiada taki . Prosiłbym o wypowiedzi na jego temat a kołowrotek ma służyć do połowu jazi, kleni i okoni czasem szczupaków

Napisano

Jak juz mowilem,jak dla mnie to rewelka za te pieniadze.

Jak sie nastepnym razem stykniemy to wezme od kumpla to sobie zobaczysz.

Napisano

Jak uwazacie ktory z tych kolowrotkow za 150zł wybrac. Przeznaczenie lekko-sredni spinning

DAIWA REGAL

SPRO DRAGMASTER

OKUMA AVENGER

OKUMA FLAME

OKUMA ZEON

SPRO INSPIRATION

SPRO Seasons FD

Napisano

Cześć,

poleciłbym któreś z modeli shimano przedniohamulcowe, do 150zł, JEST TEGO MNÓSTWO.

Dlaczego Shimano: mam od 6 lat stare 2łożyskowe Shimano SGT 3000M, do dnia dzisiejszego spisuje się dobrze na średnim spinningu w zakresie gramowym jak napisałeś, co sezon przesmarowuje we własnym zakresie i działa bez zarzutu.

Napisano

Mam zamiar kupić kołowrotek do szczupakowego spiningu na jezioro i rzekę , przynęty do 30g. Po długiej selekcji wytypowałem 3 modele.

Ryobi Applause 3000

Spro Blue Arc 730

Okuma Epix Pro FD 30

Który Waszym zdaniem będzie najodpowiedniejszy?

• 2 weeks later...
Napisano

Witam,jestem wedkarzem gruntowym, od tego roku postanowiłem sprawdzic siły w spining ( w tej technice jestem laikiem, przewaznie łowie na rzece wiśle.Mam zamiar łowic szczupaki sandacze,bolenie... Wybrałem wedkę Dragon Mystery XT Turbo Spin 2,70m, 10-35g , tylko mam problem z doborem kołowrotka ( cena ok 150-200zł ) moje typy to

1) Dragon Millenium hi-tec fd900i

2) Dragon Manta fd 800it

Który byłby z nich odpowiedni ewentualnie prosił bym o pomoc doboru innego

Napisano

Kris83, jezeli juz chcesz ta mante to juz kupisz 600i za SPORO mniej niz 100zł(FM) i wtedy reszte gotowki mozna do spina dolozyc.

jak dopiero zaczynasz i jescze nie kupiles kija to warto by bylo sie zastanowic nad czyms ciut lzejszym np. 5-25 w zupelnosci wystarczy na rybk io ktorych piszesz, takze mozna troszke dolozyc i kupic wygodniejszy kij np. millenium, powermesh, jest spory wybor.

przy 226g jest niewatpliwie wygodniej kijem 50g lzejszym, na mystery bym sie zdecydowal jedynie z bardzo ograniczonym budzetem.

powiedz ile masz dokladnie gotowki i koniecznie czy kij juz kupiles.

Napisano

kijka juz zamowilem, na allegro mam nadzieje ze bedzie dobry, a na kolowrotek chce przeznaczyc do 200zł

Napisano

Kris83, to niema co przeplacac za mante, za dwie stowy bym sie pokusil nawet o cos metalowego, team dragon czy ryobi zauber ale to by trzeba ostro poszukac.

moze destiny fd ? mial go ktos moze ? wyglada dosc ciekawie, choc obudowa nie ejst ewnie w calosci aluminiowa.

Napisano

pozdrawiam brac wedkarska :smile:

jestem poczatkujacym wedkarzem wiec jak palne jakas gafe to wybaczcie. od paru lat lowie bardzo amatorsko, od czasu do czasu na splawik a w tym roku chcialbym sprobowac troche spinningu. mam w domu dwa kolowrotki: leeda assassin match z ratio 5.2:1 i dragon millenium fd820i z ratio 5.0:1. w zeszle lato zlamalem szczytowke w mojej nowej wedce teleskopowej (nigdy wiecej!) i w tym roku mam zamiar zmotac cos sobie z dwuczesciowych spiningow shimano. z racji ograniczonego budzetu (max 150zl)moj wybor padl na shimano alivio 2.7 metra z cw 7-25gr. ktory kolowrotek Waszym zdaniem bardziej sie nada? mam zamiar lowic na londynskich kanalach, troche jeziorek i zbiornikach retencyjnych. cel to glownie okonie i jak sie uda to moze jakies male szczupaki.

Napisano

Przychylam się do propozycji ARTECH-a, Dragon to dobry wybór.

PS.

Ale dodatkowo proponowałbym zastanowić się nad tym kijkiem Shimano Alivio,kiwałem nimi i wiem że można w tej cenie kupić nie koniecznie Shimano ale materiałowo lepsze wędzisko. Popatrz na forum w temacie"wędki".

Napisano

kręciołek dragona jak najbardziej. Ja sam mam dragon viper 520fd i zadowolony jestem z niego bardzo, trzeci sezon i tylko trochę lakier się obdrapał.

A co do wędek shimano to są przereklamowane, jak radzi kolega pastor, sprawdź w dziale wędki.

Napisano

dzięki za zainteresowanie.

no to kołowrotek już mam :grin:

jeśli ktoś chciałby coś doradzić w sprawie wędziska to zapraszam do tematu "wybór spiningu". w piątek jak zdążę wybiorę się do następnego sklepu i sprawdzę czy wszędzie mają takie szalone ceny czy po prostu ja źle trafiłem.

pozdrawiam

Napisano

Witam was zastanawiam sie nad kupnem kołowrotka na początek i niestety funduszy nie mam dużych i proszę o opinię który lepszy. Odrazu mówię że nie będe łapał wielorybów tylko do 60 cm rybki.

proszę o odpowiedz.