Skocz do zawartości
Dragon

Jaki kołowrotek na spinning ???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oczywiście że można kupić coś z okumy lub dragona już poniżej stówki.Za okumą przemawia 5-lat gwarancji, nawet na te tańsze modele. Moje słowa były podparte tym iż kilku moich kolegów posiada te kołowrotki i działają półki co bez zarzutu, właśnie przy spinie. A właśnie spinning jest metodą do "katowania kołowrotka". Taki kołowrotek kręci dziennie nieraz i po kilkanaście kilometrów, mówię tu o drodze ciągnionej przynęty. Więc kołowrotek do spina wykonuje ogromną pracę , więc siłą rzeczy musi być to solidna konstrukcja.

Trzeba troszkę poczekać aż inni forumowicze napiszą coś o innych kołowrotkach.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 839
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Gość Grisha
Napisano

Damian21, ja mam catanę 4000 przyczepioną do lekkiego jaxona genesis (2-15g) i jestem z tego zestawu mega zadowolony :) na kręcioł nawinięte jest 200 metrów plecioneczki 0.18 i jak na 2 wypady ze spinningiem 3 szczupłe wyjęte ... kultura pracy tego kołowrotka jest na prawdę godna polecenia :cool:

Napisano

Co do catany to podzielam zdanie Damian21. Posiadam catane 2500fa i przy obrotówce 3 kołowrotek terkocze. Z paprochami, małymi wahadłówkami czy małymi obrotówkami jest ok. Moje wrażenie po dwóch miesiącach użytkowania nie jest dobre. Moja catanka trafi na spławiczek a na spining planuje Exage. Co do ceny to zapewniam że można ją nabyć poniżej 100pln. Grisha, uważam że 4000 to trochę duża maszyna jak na lekki spining.

• 4 weeks later...
Napisano

Witam,

ja mam takie pytanie, upatrzylem sobie kolowrotek Spro Red ARC i zamierzam go kupic jednak kumpel powiedzial mi dzisiaj ze jesli mam dac tyle kasy za kolowrotek to lepiej jeszcze dolozyc i kupic pozadny multiplikator. Jednak nigdy w zyciu nie trzymalem nawet multiplikatora w rece i nie wiem co teraz zrobic, czy zaczac rozgladac sie za multiplikatorami czy zostac przy Spro ???

Proszę o waszą opinie ;)

Napisano
kumpel powiedzial mi dzisiaj ze jesli mam dac tyle kasy za kolowrotek to lepiej jeszcze dolozyc i kupic pozadny multiplikator
Żeby kupić porządny multik musiałbyś mieć kasy na 3 Red Arc :wink: To po pierwsze. Po drugie, multik nie nadaje się do zwykłej wędki spinningowej, są specjalne wędki castingowe pod multiplikator - z tak zwanym pazurem.

Fakt, że z kołowrotkami w tym przedziale cenowym bywa różnie, możesz trafić na dobry model lub (tak jak ja) na typowy chiński chłam.

Przejrzyj jeszcze ofertę Shimano, jest parę modeli w cenie Spro.

Napisano
Przejrzyj jeszcze ofertę Shimano,
ale niestety i mnie się zdarzyło ostatnio trafić na
w tym przedziale cenowym bywa różnie, możesz trafić na dobry model lub (tak jak ja) na typowy chiński chłam.
a dokładnie malezyjski, pozdrawiam.
Napisano

ok, dzieki, wiec zostaje przy kolowrotkach ;) i bedzie to chyba jednak Spro, jest bardzo wychwalany przez wielu forumowiczow i nie tylko wiec to chyba dobry wybór. Oglądalem tez kilka ofert Shimano ale Red Arc wpadl mi juz w oko ;)

Napisano

Jak możesz to popatrz jeszcze na klony RYOBI sygnowane przez DRAGONA.Mam klon tego kołowrotka,ale od BYRONA i "ALICJA"jest super.Pozdrawiam.

Napisano
Przecież Red Arc jest "klonem Ryobi" - konkretnie modelu "Zauber"

Oczywiście i do tego najdroższym,droższy nawet od oryginału(jeśli takie jeszcze są :mrgreen: )

Napisano

Ja do spinningu używam York-a, model Trend 2000. Ładnie kręci, płynnie, plecionkę nawija równo. Na początku miałem problem z Fireline-m ale po kilku wyprawach jak zrobiła się trochę miększa jest już wszystko ok. Zapłaciłem za niego właśnie w granicach 100zł, polecam!

• 2 weeks later...
Napisano

Potrzebuje porady, chcę kupić kołowrotek do delikatnego spiningu. Oto moje propozycje, który waszym zdaniem z wymienionych będzie dobry

a może jakieś inne sugestie

MITCHELL AVOCET II GOLD 1000F

Okuma Avenger FD 20

ABU ULTRACAST 1000FD

z góry serdeczne dzięki

Napisano

Witam.

Jestem amatorskim spinnerem, a dokładnie to dopiero kupuję wędkę nie teleskopową. Wiem, że nie potrzeba mi kołowrotka za ponad 50zł. Co polecacie do 50zł :)?

Wymogi:

1-Przedni hamulec

2-Lekki

3-Najlepiej czarny, albo złoty, a dokładnie to cały czarny lub złoty :)

#Sencei

Napisano

Ja czasami do spinu używam kołowrotka okuma silvara. Kołowrotek na jednym łożysku, ale kręci całkiem przyzwoicie. Jak z żywotnością przy spinie to nie wiem bo głównie używam go do spławika. Niestety tylko z kolorem Ci nie podpasuje bo jest cały srebrny.

Napisano

A czy posiada on łożysko oporowe (nie wiem cytz toi dokładnie to, lae chodzi mi o to, zę jakbym z założonym kabłąkiem chciał normalnie zwijać to ok, ale w drugą stronęnie drgnie :) )

#Sencei

Napisano

Witam, chciałem zedytować, ale nie miałem już możliwosci.

Byłem dizsiaj w sklepie i oglądnąłem mnóstwo kołowrotków i mam dylemat, pomiędzy jakimś kołowrotkiem Daiwa za 77zł, wiem, że nie miał łożyska oporowego i Okumą Lexsan Pro 20 FD (link> http://allegro.pl/item704637108_kolowrotek_lexsan_pro_20_fd_okuma_10_31_321_a.html ) ... Mimo, że okuma nie jest czarny ani złoty, to podoba mi się nawet jego kolor, to jak chodzi i okres gwarancji :)... Co myślicie?

#Sencei

Napisano

Zależy jak bardzo Ci się śpieszy, a poza tym nie zapominaj o kosztach przesyłki, czasami wychodzi na to że w sklepie zapłacisz minimalnie drożej, ale wiesz że wędka nie jechała przez pół polski z jakimś kurierem co mógł ją nieumyślnie nawet uszkodzić.