Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jaki kołowrotek na spinning ???

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 839
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 4 weeks later...

Witam szanownych Kolegów po kiju!

Mam mały dylemat i chciałbym zasięgnąć Waszej fachowej rady. Chcę dokupić troszkę sprzętu, konkretnie zestaw spinningowy do średniego spinningu. Mam okazję zmontować ten zestaw z następującego (używanego) asortymentu za ok. 150-180 PLN:

Shimano Joy XT Spin 270 MH 15-40g

Shimano BeastMaster AX 270XH

SHIMANO VENGEANCE SPINNING LIMITED EDITION 270 H

Shimano Diaflash EX 270MH

do tego:

Shimano TwinPower 4000 XT-RA

Shimano Twin Power 2500 XT-RA

Shimano Exage 4000 RB

Shimano Twin Power 4000 XT-RB

Shimano Stradic 1000 - made in Japan

Daiwa Whisker Tournament SS 1300

Daiwa Whisker Tournament SS 1600.

Nie jestem maniakiem Shimano, choć mam Catanę 2500 i nie narzekam, ale takie są fakty i chciałbym Waszej opinii na ich temat. Czy znacie ten sprzęt? Coś z tego jest może całkowicie do kitu a coś innego absolutny mus...?

Z góry dzięki!

P. :cool:

Gość kilerpulawy

Witam albo sobie kolega jaja robi ,albo nie wiem o co tu chodzi. Za 180zł to nawet używanego młynka z tych co podałeś nie dostaniesz. No nic jak masz taką okazje wyrwać sprzęt z takiej półki to brałbym kijka do 30g wyrzutu i kręcioł 2500-3000 jak ma to być średni spin.

Gość grzechuce

co do kijkow musisz okreslic polawiana rybe

Shimano BeastMaster AX 270XH
tj 50 - 100g bardzo ciezki spinning na suma, glowatke oraz szczupaka na trolling
SHIMANO VENGEANCE SPINNING LIMITED EDITION 270 H
mam wersje 3m vengeance 20 - 50g spinning na suma na lzejsze przynety, szczupak na ciezko, glowatka oraz troc. bardzo dobry rezonans i niezla akcja. moze nie jest to demon szybkosci ale na duze blachy i woblery w zupelnosci wystarcza
Shimano Diaflash EX 270MH
15 - 40g szczupakowka z wyzszej polki moze byc oczywiscie odpowiednio uzyta rzy polowie innych gatunkow

Gość grzechuce

piotreksalek, beastmaster to seria. nie przekreslaj go bo jest wysokiej klasy. tylko zwroc uwage na oznaczenia c.w. podpisane M H MH H XH itd dal spinningow idzie tak:

UL 2-10g

L 3-15g

ML 5-20g

M 10-30g

MH 15-45g

H 20-50g

XH 50-100g

te c.w. nie dotycza wersji super sensitive i sensitive

• 2 weeks later...
Gość grzechuce

piotreksalek, mocny sprzecik nie ma co ukrywac. nie wiem tylko czy wyrzut H tj. 20-50g przy SV bedzie jak dla Ciebie odpowiedni. napewno nie bedzie w kazdych warunkach mial swoje zastosowanie. ja tego kijka uzywam do duzych woblerow 12 - 20 cm, bardzo ciezkiego jiga glowka 40 - 50g i bardzo duzych blach 40 - 80g z kilku wzgledow:

1. lubie ten kaliber przynet

2. 3m kijek + waga przynety pozwala uzyskac znaczne odleglosci w rzucie co czesto jest wrecz koniecznoscia

3. na rzeke jak odra gdzie jest dosc mocny uciag do przeczesywania dolow

4. wody z duza iloscia zaczepow do forsowego holu

Kolowrotek doszedl, RedArc 10400. Chodzi jak maselko, nic nie stuka, nie puka, zadnych luzow... Wrazenie robi baaaardzo pozytywne. Jako ze gosc, od ktorego kupilem na Ebay'u wedzisko, jakos sie nie kwapi, zeby mi je przyslac, zglosilem sprawe na policje i szukam dalej. Na razie zakladam mlynek do mojej Catany 240 15-30 g. Zobaczymy, co sandalki i okonie na to... :cool: Jeszcze tylko plecionka... Co byscie polecali? Jaka grubosc? Jakas konkretna firma? Ile jej nawinac na szpule?

• 2 weeks later...

jak myślicie i prosze o opinie przymierzam sie wkoncu do kupna nowego kolowrotka do spinningu wczesniej lowilem dragonem expres nie narzekalem bo w sumie co mozna chciec więcej za te pieniadze do dziś świetnie wyglada i pracuje , ale mimo to chce kupic nowy przedział cenowy to 250zl! zastanawiają mnie kołowrotki firma takich jak spro, dragon , ryobi , z firmy ryobi upatrzyłem takie model : amazon 3000 koszt około 150 zl , ryobi zauber 3000 koszt 250zl , ryobi applause 3000 koszt 220zl z firmy dragona tylko maxima hs spinn w sumie najbardziej zainteresowało mnie jego przełożenie , nad spro się nie zastanawiałem tylko prosze nie krzyczeć dołuż 50 zl i kup spro red arc bo za te 50 chce kupić plecionke , mile widzianie również inne sugestie :smile: kołowrotek ten ma służyc głównie do łowienia kleni i pstrągów , ale chicałbym też połowić czasem na koguty do max 24g wagi a wiem że ta metoda potrafi zajechać kołowrotki więc co polecacie?? podkreśle też że bede uzywać plecionki więc powinien ja dobrze nawijać o to mi głownie chodzi ale wiem że za tą kase cudow wymagac nie moge

to jak pomoże mi ktoś :razz: ?bo niechce zkładać nowy tematow i zaśmiecać forum kolego zdrapek właśnie dzis powstał temat w tym działe na temat tej okumu jeszcze niema zbytnio o niej wiadomosci ale jego właściciel juz narzeka poniewaz nierowno mu nawija plecionke