zander Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 witam forumowiczow, chcialbym w tym roku rozpoczac lowienie na pobliskim jeziorze metoda wlosowa i nie bylo by w tym nic dziwnego gbyby nie to ze nie ma tam praktycznie stanowisk na ktorych wystepuje dno piaszczyste lub z zwirem.prosilbym o podanie pomyslu jak przygotowac zestaw wlosowy z ktorym moglbym poradzic sobie na dnie mulistym?z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 Muł - czasem jest taki ze nie stwarza zadnych problemow a czasem ze zestaw grząźnie w nim. Wiec przed wszystkim jaka jest warstaw tego mułu. Ja łowie na stawie gdzie chodzic sie nie da, ale karpie łowie na kazdym zestawie. Ale podstawowe 2 rzeczy na muliste dno : 1. Długi przypon 2. Zestaw bezpieczny - najlepiej z ciezarkiem kamiennym 3. zestaw z workiem PVA - wolniej opada zestaw i plycej ugrząźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zander Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 no wlasnie chodzi o to ze warstwa mulu jest duza doklanie nie wiem bo nie mialem okazji jeszcze zsondowac dna ale ogolnie jest muliscie jak diabli.masz moze kolego jakas fotke tego zetawu bezpiecznego?prosilbym o prezentacje bo nie wiem jak to dokladnie wyglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 To moze ci sie przydac Karp na mulistym dnie A zestaw bezpieczny - wpisz w google i znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Miałem ten sam dylemat, kulki mi się zapadały w muł, przez co śmierdziały i nic nie łowiłem. Może lepiej założyć kulkę pływającą lub bałwanka, czytałem kiedyś cały artykuł o tym w WW, albo zmontować na zestawie spławikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zander Napisano 20 Marca 2009 Autor Share Napisano 20 Marca 2009 dziekuje koledzy za wszelkie niezbedne i cenne wskazowki, napewno nie omieszkam skorzystac z waszych podpowiedzi.pozdrawiam i zycze polamania kija na karpiowych zasiadkach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Jak masz dużo mułu nabij na haczyk piankę PVA. Zestaw na muł pianka PVA: Jak kolega napisał woreczek PVA w wodzie: Do kompletu nić PVA ale to już przy twardym dnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zander Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 wielkie dzieki kolego zdrapek wlasnie o cos takiego mi chodzilo! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adzio Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 ej a z czym rozrobić tą zanętę żeby ten woreczek PVA się rozpuścił przez wodę zawartą w zanęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 ej a z czym rozrobić tą zanętę żeby ten woreczek PVA się rozpuścił przez wodę zawartą w zanęcie Woreczek rozpuszcza się po zetknięciu z wodą (wilgocią) - czyli jak wrzucisz do wody to się rozpuści niezależnie od tego co jest w jego środku. Więc chyba chciałeś napisać - nie rozpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adzio Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 masz racje mój błąd sorry co trzeba zrobić by zanęta nie rozpuszczała tego woreczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 co trzeba zrobić by zanęta nie rozpuszczała tego woreczka Należy wymieszać ją np.z bosterem a nie wodą.Bostery nie rozpuszczają worków PVA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adzio Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 dobra dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adzio Napisano 26 Lutego 2010 Share Napisano 26 Lutego 2010 ej jak dobrać wielkość kulki proteinowej do wielkości haczyka jak możecie podajcie rozmiary tego i tego jak to powinny być żeby haczyk czasem nie był za duży i tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 9 Marca 2011 Share Napisano 9 Marca 2011 Muł - czasem jest taki ze nie stwarza zadnych problemow a czasem ze zestaw grząźnie w nim. Wiec przed wszystkim jaka jest warstaw tego mułu. Ja łowie na stawie gdzie chodzic sie nie da, ale karpie łowie na kazdym zestawie.Ale podstawowe 2 rzeczy na muliste dno : 1. Długi przypon 2. Zestaw bezpieczny - najlepiej z ciezarkiem kamiennym 3. zestaw z workiem PVA - wolniej opada zestaw i plycej ugrząźnie dudi piszesz długi przypon. jak długi ? i z czego? miękki - http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popenphoto.php?file=../p/s3/1237561516.jpg czy raczej twardy z grubej pleciony ? http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popenphoto.php?file=../p/s3/1154085265.jpg ciężarek kamienny - czy są jakieś specjalne modele na muliste dno ? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 9 Marca 2011 Share Napisano 9 Marca 2011 Ja u kolegi na stawie (2-2.5 ha) w mulistej cześci łapie na spławik i zdaje to egzamin w 99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Witam! Chciałem poprosić o pomoc w budowie lub poprawkach istniejącego zestawu: Łowie na mulistym dnie i jak do tej (a łowie od niedawna na kulkę i mam mizerne wyniki) pory używałem zestawu z leadcorem pokazanego na zdjęciu. Kilka karpi udało mi się złowić ale problem był z plątaniem się zestawu. Do tego chciałem teraz zacząć łowić na kulkę pływającą i wyczytałem gdzieś że d-rig byłby lepszy. Mógłby ktoś coś podpowiedzieć? D-rig tez zaczołem robić z "pszczółką" ale nie mogę nigdzie znaleźć jak cały zestaw powinien wyglądać od kulki do żyłki głównej. Czy przypon to łamaniec przegubowy? Jeśli tak to jakie odcinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szept z sali Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Witam. Jestem nowy na forum, choc doswiadczenie w lowieniu karpi mam. Z moich praktyk wynika, a lowilem na bardzo zamulonych akwenach, ze dobrze sprawuje sie zestaw o nazwie Choddy, lub Chodd. Koniecznie plywajaca kulka proteinowa, badz plastikowa imitacja kukurydzy, korek itp, aby nie zbierala zapachow od mulu. Dodatkowo, jezeli woda zawarta w zanecie komus rozpuszcza worek, lub siatke PVA, to mozna dodac garsc morskiej soli do zanety, przestanie wtedy rozpuszczac PVA, dodatkowo dodajac atraktora zanecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carp4Fun Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Chod Choddy to nic innego jak Chod Rig, czyli poruszający się haczyk z kółeczkiem łącznikowym po odcinku leadcore'a. Są do kupienia gotowe Chody np Kordy ale też widziałem E.S.P, mowa o haczykach i gotowych odcinkach leadcore'a. Ja do Chod Rig'ów używam małych pop-upów albo kukurydze pływającą. Co do używania soli morskiej żeby nie rozpuszczała materiałów pva to stary i sprawdzony sposób. Soli też używa się jako koncentratu a np alkoholu jako wzmacniacz smaku/zapachu. Wystarczy popatrzeć na rynek kulek proteinowych i produkty takich firm jak np Dynamite Baits Marine Halibut z dodatkiem soli morskiej lub serie Irish Cream Berkley!Glup Carp (tofee i alkohol) ale też całą serie Starbaits Probiotic np Red One albo Plus Plum z alkoholem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Koniecznie plywajaca kulka proteinowa, badz plastikowa imitacja kukurydzy, korek itp, aby nie zbierala zapachow od mulu. To nie wszystko . Trzeba znać jeszcze grubość warstwy tego miękkiego mułu, aby ustawić odpowiednią odległość pierwszego od ciężarka stopera. Jeśli przy grubej warstwie miękkiego mułu będzie ona za mała, to przypon choda z kulką może być wciągnięty w muł Jeśli nie mam możliwości sprawdzenia tego, to zawsze po kilku godzinach przebywania zestawu w wodzie, wącham kulkę i wtedy mam pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carp4Fun Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Panie "diaflex" ale to kolejny wirtualny specjalista jak wielu tu...Każdy ma na koncie 20+ z dzikiej wody i sprzęt za setki tysięcy złoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emil2116 Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Witaj. Ja nie stosuje bardzo długich przyponów na takim dnie (max. 25-30cm). Na takim dnie stosuje kulke pop-up czyli pływajaca duza lub 2 mniejsze, ale zeby cały przypon nie poszedł do gory montuje nie duzy ciezare np. w polowie przyponu i wtedy jest ok i nie bylo nigdy tak zebym nie wyciągna rybki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YmoN Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 Witam, Ja również podczas łowienia na mulistym dnie stosuję kulki pop-up i do tego przypon D-RIG (fluorocarbon) lub CLAW-RIG (plecionka w otulinie). Obydwa przypony doskonale nadają się do prezentowania kulek pływających nad dnem i jeszcze mnie nie zawiodły. http://carpteammrm.republika.pl/zestaw.html http://youtu.be/HQh9Bcyk-8Q?t=6m8s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szept z sali Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 Panie "diaflex" ale to kolejny wirtualny specjalista jak wielu tu...Każdy ma na koncie 20+ z dzikiej wody i sprzęt za setki tysięcy złoty Mam nadzieje, ze to nie do mnie ta szydera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi