PePe. Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Pisząc ten apel chciałem się przekonać ilu krakowskich wędkarzy odpowie na ten apel. Zawiodłem się jednak strasznie czytając wypowiedź w/w kolegi. Na mój apel odpowiedzieli wędkarze z: Nowosądeckiego Bielsko Bialskiego Śląska i innych regionów naszego kraju nie pytając o nic i nic nam nie zarzucając. O jakim apelu piszesz ? czy coś było wcześniej pisane na forum haczyka.pl na ten temat ? ornix jako pierwszy poruszył ten temat, a ja włączyłem sie do dyskusji.... Jeśli jesteś użytkownikiem forum i przyjacielem Rudawy, a robiliście wcześniej jakieś kroki żeby ocalić rzeke mogłeś dać znać. Nie jeden z tego forum podpisał by się obiema rękami pod petycją lub pismem do urzędu, prezydenta itp..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaplasiwa Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Ponieważ korzystam nie tylko z haczyka ale również z innych for dlatego tutaj trafiłem dopiero teraz. A Twoje oburzenie trochę mnie zniesmacza. Masz pole do popisu jeżeli chodzi o Wisłę w której jak wiem łowisz. A więc do działania. Klub Przyjaciół Rudawy zrobił już dla tej rzeki wiele, dlatego czekam kto następny w naszym Krakowie zajmie się sprawami innych rzek po Przyjaciołach Raby i Rudawy. Klikać jest łatwo. Działać bardzo trudno. Powodzenia na rybkach oby na dzikich nie zmeliorowanych rzekach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Czaplosiwa weż pod uwage to że nie każdy ma czas robić coś dla rzeki.Teraz każdy pilnuje pracy bo każdy wie jak jest , czasem nawet w sobotę się pracuje. Każdy by tylko dużo pisał i wytykał komuś a niech spojrzy na siebie.Ty swoje lata juz masz jesteś na emeryturze czy rencie to możesz sobie pozwolić na czas nad wodą , ale inni mają obowiązki , prace itd.Więc nie wiem czemu tak najeżdżasz na PePe. Nie chce to nie pomaga nad rzeką i tyle. Po co te kłótnie i spory? Ja tez nie pomagam i nie mam sobie tego za złe, bo mam inne ważniejsze sprawy i obowiązki. A od pilnowania rzeki i jej dogladania to są osoby które biorą za to kase , to niech się z tego wywiązują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Klikać jest łatwo. Działać bardzo trudno. Dokładnie tak :!: Zamiast wyskakiwać z jakimiś "ALE" może wypadało by coś więcej zrobić a nie tylko mieć jakieś kosmos pretensje zwłaszcza do ludzi którzy ambitnie działają w temacie Rudawy. Przecież łatwiej jest wymagać od kogoś niż samemu coś zrobić Wiec zastawianie się obowiązkami domowymi itd - jest śmieszne ! Wiec zakasać rękawy i naprzód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaplasiwa Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Ty swoje lata juz masz jesteś na emeryturze czy rencie to możesz sobie pozwolić na czas nad wodą , Dzieki za wpisanie mnie na listę emerytów / rencistów ale niestety jeszcze nie ten czas i pora. Podobnie jak wszyscy. Praca, dom i chęć zrobienia czegoś dla innych w wolnych chwilach. Tych właśnie które powiniem poświęcić na wędkarstwo. Jeżeli dobrze poczytasz to nie ja zarzuciłem pierwszy cokolwiek , komukolwiek. Na tym kończę tutaj mój pobyt życząc wszystkim połowów w dzikich rzekach a nie kanałach melioracyjnych. Howgh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaplasiwa Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Zobaczcie czy Klub Przyjaciół Rudawy nic nie działa w sprawie: https://www.facebook.com/pages/Przyjaciele-Rudawy/220925594755619?ref=hl http://www.zabierzowianie.pl/zmiany-draznia-nawet-te-na-lepsze/#comment-5415 Osąd pozostawiam WAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoruus Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Chciałem zapytać czy wiecie coś o jakiś krokach prawnych, które zostały podjęte przez potencjalnie zainteresowane podmioty tj. PZW, Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego, WIOŚ czy też inne. Czy wiemy jaki jest zakres prowadzonych prac tj. jakie urządzenia wodne z takim zapałem MZMIUW "remontuje". Może ktoś wystąpił do nich z zapytaniem w trybie dostępu do informacji publicznej ? Może były jakieś zawiadomienia do organów ścigania jakby nie było samo wykonywanie prac bez pozwolenia wodnoprawnego jest co najmniej wykroczeniem, niszczenie brzegów to już przestępstwo. Nie wspominając już o przepisach z zakresu ochrony środowiska i obszarów szczególnie chronionych. Ale jak widziałem jak wygląda usuwanie szkód powodziowych w wykonaniu MZMIUW czym szeroko się chwalą na swojej stronie ... to niestety nie mam złudzeń ... rzeki przestały być rzekami a stały się kanałami. http://www.mzmiuw.krakow.pl/realizacja-zadan/usuwanie-szkod-powodziowych/srodki-z-rezerwy-celowej-budzetu-panstwa-na-przeciwdzialanie-i-usuwanie-skutkow-klesk-zywiolowych#!DSC00776 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoruus Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 dla zainteresowanych tytułem uzupełnienia kilka linków dotyczących tej inwestycji z etapu przetargu, pod którymi można znaleźć m.in. na czym polegają prace "remontowe" tudzież jak się nazywa to zamówienie: Usuwanie szkód powodziowych na rzece Rudawa w km 10 000-12 200 m.Szczyglice, Zabierzów gm.Zabierzów wartość robót: 309 589,18 zł. brutto II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 10.12.2013. Czyli raptem za 6 dni prace powinny zostać ukończone ... niestety. http://www.mzmiuw.krakow.pl/przetargi/jfil/2013/09/191/ogloszenie_271-76-13.pdf http://www.mzmiuw.krakow.pl/przetargi/jfil/2013/09/191/wyniki.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slav Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Przejeżdżałem dziś wzdłóż CR na Rudawie, wygląda to bardzo źle. czy po ureguowaniu są tam jeszcze w ogóle jakiekolwiek ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaplasiwa Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Jak na razie to chyba nie ma na tyle odważnego aby zarzucić tam wędki. Łowienie w tak przykrym otoczniu i widoku chyba nie sprawi nikomu przyjemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slav Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 kol. czaplasiwa - a czy na 'pozostałej' części odcinka Rudawy coś się jeszcze ostało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Dawno nie byłem nad Rudawą , nawet nie wiem co się tam teraz dzieje. Kiedys ryba tam była piękna, pstrąg 50 cm to była normalka , nawet program wedkarski TAAAKA RYBA tam kręcili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaplasiwa Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Zdjęcia z Rudawy znajdziecie : https://www.facebook.com/pages/Przyjaciele-Rudawy/220925594755619?ref=hl o rybach na tym odcinku należy raczej zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulaas Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Ale kanał zrobili z tej Rudawy. Serce boli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Ojtam jak nie tu to gdzie indziej bedzie ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Dziś spacerek po nizinnej Rudawie.... Miło i przyjemnie + kontakt z rybką Tak to ja rozumie. Woda lekko trącona - idealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan.cernik Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 A z jaką rybką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 21 Czerwca 2014 Share Napisano 21 Czerwca 2014 Kleń, Okoń i ku mojemu zdziwieniu - Sandacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slav Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Na jakim odcinku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan.cernik Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 No to super że tak różnie, widać że rzeka żyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoruus Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Dziś drugi wypad na Rudawę. Już nie było tak fajnie jak za pierwszym razem jakieś 2 tyg. temu (33 cm + zejście jakiejś lokomotywy). Wybrałem nieznany dla mnie odcinek od foodcare w górę rzeki. Dużo płytkiej wody na tym fragmencie, dużo brań ale samo przedszkole. Nie wiem czy to jakaś prawidłowość ale wszystkie moje największe pstrągi w podkrakowskich rzekach złowiłem w godzinach późno-popołudniowych i wieczornych, rano niestety nigdy nie miałem kontaktu z niczym większym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Łowiac w połowie czerwca też miałem przyjemności spotkać dużo przedszkolaków. Cieszy owy kontakt jako ze na rybkach nie byłem baaardzo dawno. Rudawa potrafi zaskoczyć... Kilka krotnie miałem potężne brania, o mało wędki z reki nie wyrwało. Jako że łowie na bez zadziory rybki wygrywały - ale to nie koniec walki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bluzer Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 . Jako że łowie na bez zadziory rybki wygrywały Całą wiosne łowiłem klenie/jazie na bezzadziorowe kotwiczki i nie zauważyłem bym zanotował wiecej spadów. Wzrosła natomiast skuteczność zacięć ryb biorących delikatnie. Moze masz zbyt sztywny zestaw do łowienia na haki bez zadziorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan.cernik Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Moze masz zbyt sztywny zestaw do łowienia na haki bez zadziorów Nie wiem czy On ma ale ja na pewno! Dlaczego wcześniej na to nie wpadłem? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Bluzer prawdopodobnie a raczej tak... Przy kolejnej wizycie , prawdopodobnie niedzielnej, pobiegam z czymś lekkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi