bodek_w Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam wszystkich. Mam nadzieję, że w końcu udało mi się trafić w odpowiednią tematykę i tym razem mój post już nie zostanie skasowany Chciałem się zapytać czy spotkaliście się kiedyś z takim obrazem na echosądzie. Pływałem sobie po jeziorze i w niektórych miejscach zbiornika pojawiał się właśnie taki obraz, coś jakby podwójne dno. Czy mogła to być jeszcze zimna warstwa wody? Spotkaliście się kiedyś z czymś takim? Przepraszam za jakoś zdjęcia, ale było robione telefonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Nikt z was nie spotkał się z taką sytuacją? Podzielcie się swoją wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andbal Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Moim zdaniem "podwójne dno" to rośliny, które tam rosną i w taki sposób się układają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Miękkie muliste dno, a pod spodem bardziej gęsta warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Miękkie muliste dno, a pod spodem bardziej gęsta warstwa. A pomiedzy tymi warstwami taka duża warstwa wody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 bodek_w, 3 metry to nie tak głęboko możesz sprawdzić tyczką,kijem jakie jest dno, ostatecznie można zanurkować , ale to może w lispcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2009 bodek_w, 3 metry to nie tak głęboko możesz sprawdzić tyczką,kijem jakie jest dno, ostatecznie można zanurkować , ale to może w lispcu No niby można i zanurkować Ale najpierw wolałem zapytać bardziej doświadczonych i bardzie obytych z echem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 ja swoje echo rozdziewicze w najbliższy weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2009 A jakie posiadasz? Miałeś już wcześniej do czynienia z echem czy raczej tak okazjonalnie? Ja zaczynam dopiero zabawę od tego sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Ja tam nie widzę żadnego podwójnego dna, tylko mocno sfalowaną lub zanieczyszczoną wodę na powierzchni, potem woda i dno. Nic więcej tam nie widzę nawet ryb nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2009 artech też bym się zdziwił jak by tam ryby były , a tak poważnie to jak echo może widzieś sfalowaną wodę przecież przetwornik jest około pół metra pod wodą? Woda w tym jeziorze napewno nie jest zanieczyszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Przecież ciemny obraz masz na samej powierzchni (tego co "widzi" przetwornik) więc nie może być to dno. Podobną sytuację mieliśmy w Szwecji na jeziorze, mogła to byś silnie sfalowana woda lub duża ilość planktonu lub innego badziewia tuż pod powierzchnią wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 bodek_w, zaczynam zabawe z echem wcześniej kilkanaście razy pływałem i patrzyłem w ten "telewizor", zakupiłem Garmina 300C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2009 artech w sumie masz rację.Może faktycznie jakieś badziewie pływało w różnych rejonach jeziora. Dzięki za pomoc panowie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorek Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Na mój gust, to jest sygnał podwójnie odbity. Sygnał z przetwornika jest wysyłany w kierunku dna, odbija się od niego i wraca do przetwornika. To jest obraz tego "pierwszego" dna. Ponieważ echo wysyła dość mocny sygnał (szczególnie jeśli weźmiesz pod uwagę, że to tylko 3m głębokości) jego część odbija się od dna łódki, potem znowu od dna zbiornika wodnego i wraca do przetwornika. Dowód - drugie dno ma zawsze dwa razy taką głębokość, jak to pierwsze. Rozwiązanie - zmniejszyć czułość sondy, lub pływać po głębszej wodzie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 Gregorek dzięki za rady. Na następnej wyprawie spróbuje się do nich dostosować i zobaczymy co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Kolega Gregorek ma racje to jest podwujne odbicie dna ] jeśli ci to przeszkadza i jak masz opcje "dolny zakres" to wejdz w nia i ustaw głębokość metr więcej niz pokazuje ci echo bo teraz masz pewnie ustawienie na AUTOMATYCZNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian10010 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Gregorek ma racje ale nie do końca. Dno w tym miejscu jest bardzo twarde i sygnał z echo się na nim nie rozprasza tak bardzo jak w przypadku miękkiego dna. Sygnał jest na tyle silny że odbija się od powierzchni wody i powraca jeszcze raz jest zbierany przez sonar. Tam bym szukał na twoim miejscu sandaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McOwer Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Na 100% twarde dno w płytkiej wodzie, odbity 2 razy sygnał. Za pierwszym razem też zgłupiałem jak coś takiego wyszło na moim echu, a nawet chciałem dać echo do reklamacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 No mocno twarde dno hehehe ale interesuj się górnym odbiciem bo ono pokazuje zawady i praeszkody a usunietym postem się bym nie przejmował też tak miałem i przez to dowiedziałem sie wielkie G ale będe próbować jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spigot Napisano 25 Grudnia 2010 Share Napisano 25 Grudnia 2010 Siemka wszystkim po prawej stronie jest auto skala głębokości 0 - 10m. zatem pierwsze dno zaczyna się na 1/3 obrazu. Wychodzi na to że to jakieś 3 lub ponad metra. Zgadzałoby się z tym co pokazuje echo. Tak więc nie może być to plankton czy zanieczyszczona woda. Na tak płytkiej wodzie echa pokazują różne obrazy czasami nawet zmutowane. Zwróćcie uwagę że to pirania i rozdzielczość jest jaka jest według mnie stawiam obraz na odbicie podwójne dna tym bardziej że to są tylko 3 m. głębokości. odbicie aparatu zmyliło mnie troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 25 Grudnia 2010 Share Napisano 25 Grudnia 2010 spigot, To odbicie poniżej,to odbicie twardego dna,a nie planktonu Z mojego punktu widzenia jest to piaszczyste dno[tak czytam to na swojej sondzie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elton Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Stukadełko prawdę Ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Stukadełko prawdę Ci powie Zawsze go używałem jak kupiłem sondę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandieres Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Rozwiązanie - zmniejszyć czułość sondy, lub pływać po głębszej wodzie. Pzdr Do tego wyłącz powiększenie i problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi