Skocz do zawartości
tokarex pontony

wybór spinningu

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Gość naleśnik27
Napisano

witaj :) mój kolega takowy posiada jest dośc sztywny używa go na trocie ... ale jak na ta firme to jak dla mnie jest zbyt cieżki...polecam dragon thytan pike :)

• 2 weeks later...
Napisano

Jakie parametry (ciężar wyrzutu) powinien mieć kij na rzekę o średnim uciągu (Narew)? Głównie będę łowił na obrotówki 3 (może i 4), gumy o długości do 10cm oraz woblerki też do 10cm. Czy kij 10-25g lub 10-28g będzie dobry? Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

z racji że wreszcie zebrałem fundusze na kij, przystępuje znów do wyboru modelu, byłem już zdecydowany na Dragon Destiny Spinn 2,75m 5-25g X-fast ale przed chwila znalazłem Team Dragon Spinning 2,75m 7-21g Med-Fast w bardzo przystępnej cenie.

Która wędka będzie lepsza dla takiego żółtodzioba jak ja?

Zaznaczam że będę łowił głownie w Odrze na gumy i obrotówki do max 2

Z góry dzięki za radę :)

Napisano

Ja bez wątpienia wziąłbym Team Dragona :)

Panowie, czy kij o długości 2,90-2,95 nie będzie za długi? Będę łowił głównie z brzegu (rzeka Narew), ale do tej pory myślałem o kiju 2,70-2,75... Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii - proszę o rady :) Z góry dzięki.

Napisano
Ja bez wątpienia wziąłbym Team Dragona :)

właśnie ale nie wiem czy akcja i ciężar wyrzutu będzie odpowiedni na rzekę, poza tym to są wędki podobnej klasy :)

co do długości wędki, jeśli brzeg nie jest zbyt zakrzaczony to powinna być dobra

Napisano

To teraz drugie pytanie... Czy kołowrotek o rozmiarze 2500 (waga 265g) nie będzie za mały do kija 2,95 10-28g (waga 163g)?

Napisano

Witam!!!planuje zakupić ojcu na imieniny kijek shimano venegance 240 M, jest to kijek o ciężarze wyrzutu 10-30 gram!! używa ktoś z was tego kijka i ma może o nim więcej informacji?? tzn jaka akcja, czy dobrze czuć branie ? jak się sprawuje?będzie on odpowiedni do łowienia sandaczy i szczupaków z łodzi na wszelkiego rodzaju gumy i koguty??pozdrawiam i proszę o odp

Napisano

Ten kijek to nowość, więc pewnie niewielu go używa. Aczkolwiek wydaje się całkiem fajny i za tą cenę raczej warto go kupić :)

Napisano

No i mam właśnie dylemacik!!! bo wysłałem sprzedawcy maila z pytaniem o akcję a on mi napisał że to shimano ma akcję średnią, szczytową.. więc nie wiem czy nie lepiej wziąć jakiś inny kijek o akcji typowo szczytowej!! duża będzie różnica w czuciu brań pomiędzy akcją szczytową a tą średnią??pozdrawiam

Napisano

Kije na ten rok już uzupełniłem, ale tak ciekawości zapytam. Czy ktoś łowi na kije Mistralla, warte są zachodu? Czy sa trwałe i mocne i ogólnie ich użyteczność. Bo jakoś do tej pory nie zwracałem uwagi na tą firmę. Ale ostatnio z ciekawości przejrzałem na necie modele Bavaria i Shogun(tak jak Daiwa?). W opisie podają bardzo dobry materiał , kije są bardzo lekkie i nie drogie . Ale czy dobre i warte zachodu? Jak ktoś oś o nich wie nich coś skrobnie.

• 2 weeks later...
Napisano

Zastanawiałem się długo nad wyborem nowego kijka - tym razem ma to być okoniówka. W sklepie analogowym sprzedawca zachwala daiwa megaforce (wklejanka 2-14g przy 2,4m), podoba mi się też daiwa exceler 2-10g, a w sklepie internetowym polecają dragon millenium senso jig 1-7.

No i mam zagwozdkę... Pomożecie?

PS. Machałem w sklepie megaforce, trochę miękka moim zdaniem, ale może na okonie tak trzeba?

PS2. Dopiero zauważyłem, że może lepiej było umieścić to pytanie w temacie ściśle dotyczącym okoniówek... Jeżeli można, to proszę o przeniesienie i biję się w piersi za takie niedopatrzenie :sad:

Napisano

Witam. Jaki kij na wisłe na odcinku warszawy. Opad+wahadłówka. Musi mieć dobrą akcje reszta bez większych wymagań.

Dodatkowo jakiś kijek na kanał może doradzicie także opad+wirówki+wobler

Jest coś na moje wymagania ;)

Dzięki za odpowiedz.

Cena max 150zl oczywiscie używane :)

Napisano

Wracając do wcześniejszego pytania ja brałbym ( bo mam TD 270 7-21 medfast) . Kij bardzo fajny polecam czuły i zarazem mocny. A mam takie pytanie czy ktoś może mi powiedzieć coś o kiju Mistrall olympic 270 5-25g. Bardzo jestem ciekaw opini na jego temat.

Napisano

jeszcze raz spytam się czy ktoś miał doczynienia z kijami Mistrall. Czy są warte uwagi bo cenowo są niedrogie. Jako taki dodatkowy kij i czy oglądaliście serię Olympic.

Gość naleśnik27
Napisano

mam mistralla aqoa 2,40 10-30 gram ,spisuje sie swietnie z pontonu jest mocny a zarazem czuły,bo gdy szczupaki nie chciały wspó,łpracowac to swietnie radził sobie z okoniami na niezbyt ciezkich główkach ale brania bardzo wyczuwalne :) i zapas mocy tez jest swietna praca w czasie holu !!

Gość naleśnik27
Napisano

i cena nie wygórowana , tylko ja go kupiłem około 2 lata do tyłu to kosztował ok. 120 teraz około stówki!

Napisano

Witam wszytskich kolegow po kiju!Panowie mam maly problem a mianowicie prosze mi doradzic jaki mam wybrac spinning

9cena do 200-250 zl!Bede łowił na solinie i w moim zainteresowaniu beda sandałki i szczupłe!

Pozdrawiam BOBO

Napisano

Nie napisałeś jeszcze jaka długość Ciebie interesuję. Doświadczony kolega Mi doradzał żebym kupił sobie pod sandacza Mikado Crystal Line Zander stick cytat z katalogu: "Specjalistyczne wędzisko sandaczowe. Wykonane na bazie sztywnego grafitu IM9+, zostało wyposażone w znacznik brań – drgającą końcówkę szczytówki (z pełnego włókna). Znakomicie sprawdza się w przypadku łowienia na przynęty miękkie. Wykończenie: przelotki SiC, korkowa rękojeść," cena koło 200zł , albo Wklejkę Mikado Competition Sensitive SS Spin.

Napisano

No właśnie czytam ten temat i nikt nie poleca wędek:

mikado

cormoran

robinson

dlaczego ??

Rozważam zakup jakiegoś spina (początkujący w tej metodzie) tylko z brzegu myśle o:

jezioro-okoń ,kleń moze szczupak

rzeka kleń okoń i pozostałe jakie w bobrze pływają

czasami odra -boleń??

przynęty wobki średnie i małe gumki raczej małe,wirówki do 3-ki

Jeszcze jedno czy dla początkującego lepszy sztywny kijek czy raczej miękki

fundusze max do 150-160zł w zasadzi im mniej tym lepiej.