fotofx Napisano 21 Maja 2006 Share Napisano 21 Maja 2006 Czy może mi ktoś coś powiedzieć na temat spiningu Daiwa Shogun 10-45 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 21 Maja 2006 Share Napisano 21 Maja 2006 Mam taki kijek, moze inna gramatura (7-28g) i dł. 2,74 m Kijek bardzo czuły, sztywny ... taki jak lubię. Prześlicznie wykończony złotą nitka i złotymi ręcznymi napisami. Mój ma całą korkowa rękojeść a kołowrotrk zaciskany na dwóch pierścieniach, co pozwala idealnie wg potrzeb wyważyć zestaw. Jakies 7 lat temu za swojego płaciłem 780 zł ... wtedy do Polski przyjechały tylko 4 szt. Więcej ich nie widywałem ani w sklepach ani nad wodą. Jeśli masz okazje kupić .... kupuj i nie zastanawiaj sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotofx Napisano 22 Maja 2006 Autor Share Napisano 22 Maja 2006 Dzięki za info (szukam na necie i nic) interesuje mnie rodzaj materiału waga itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 22 Maja 2006 Share Napisano 22 Maja 2006 Zrobie fotki i wrzucę ... sam oczenisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 27 Maja 2006 Share Napisano 27 Maja 2006 Oto ON. Fotki nie odzwierciedlaja jego rzeczywistego wyglądu a już o walorach użytkowych nie wspomnę Oj, widze, że na fotosiku pozmieniali ... prosze kliknąć na "rozmiar oryginalny" fotki ... prawy, górny róg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotofx Napisano 28 Maja 2006 Autor Share Napisano 28 Maja 2006 Piękna wędka!Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotofx Napisano 28 Maja 2006 Autor Share Napisano 28 Maja 2006 Mój shogun jest inny http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16adfa9b64ad9c22.html na fotosiku jest więcej zdjęć tej wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 29 Maja 2006 Share Napisano 29 Maja 2006 Piękna A jaka jej długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotofx Napisano 29 Maja 2006 Autor Share Napisano 29 Maja 2006 274cm waga 150g http://images1.fotosik.pl/74/ac2f0d8fb3355164.jpg http://images1.fotosik.pl/74/9c7e049c8a7a5190.jpg http://images3.fotosik.pl/73/66c729becf685d88.jpg http://images1.fotosik.pl/74/1c19c88b19de7a8f.jpg http://images3.fotosik.pl/73/f54ebc2cc8120b0a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 30 Maja 2006 Share Napisano 30 Maja 2006 Prawie te same parametry, lecz nieco inna gramatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miron Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 Shogun_zag napisz coś o okolicznościach w których udało Ci się kupić twój kij - piszesz , że to jeden z czterech w calej Polsce ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 Jak? Czysty przypadek ... znlazłem sie we właściwym miejscu o właściwej porze. Przyjechałem do Pani Krysi po odbiór osełki diamentowej do haczyków i takie drobne szpargały. Stoję w kolejce, a przedemną facet zdziwia wymachując przy tym kijkiem, że kolega się wycofał i że ... coś tam. Z całej dyskuski zrozumiałem, że on z kolegą zamówili po kijku, który po trzech miesiącach dotarł do kraju i jeden z nich zrezygnował. Włączyłem się w dyskusję i rozwiąałem problem A że cztery sztuki w tym czasie były ściągnięte do kraju (2 szt. P. Krysia i 2 pozostały w Warszawie), nie oznacza, że w chwili obecnej nie jest ich więcej Dobra, lecę pracowac dalej a Wy ... łamcie kije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miron Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 ok dzięki za info a z tego co zobaczyłem na zdjęciach to jest kijm ze specjalnejm serii chyba (przecudowny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 DAIWA Shogun Advanced vs FUJITSU SHOGUN SH Witam namietnie szukam spinning wstepnie miała być to nowa wklejka SHIMANO SENSITIVE /260zł 2,7m 5-25gr/ ale dokladajac 100zł mam SHIMANO DIAFLASH /te same parametry/ ale dzisiaj pomacałem obydwie i stwierdzam ze do baty do poganiania krów przy: FUJITSU SHOGUN SH szok normalnie szok - zauroczyla mnie nowa technologia/concept przenoszenia "drgan z zylki na wedke - powoduje to niesamowita czulosc przynety na dole posta dalem link do opisu NEW CONCEPT zakochalem sie, rzucilem sie na internet w poszukiwaniu tanszego zrodla i co to znalazlem DAIWA Shogun Advanced kurnia wyglade że DAIWA kupuje blanki od Fuji i maluje na swoje barwy ponizej foty pytanie: macał ktos obydwie ?, dać 100zł wiecej za DAIWE /znaczek/ ? http://www.kogutomania.pl/product_info.php?cPath=1_5_362_352&products_id=2261 http://www.anglermania.com/product.php?xProd=89&xSec=1 OPIS nowej technologii - polecam http://www.fujitackle.com.au/concept.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość greg37 Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Jeśli jesteś z Daiwy i reklamujesz jakieś nowe cudo za ponad 600zł, to źle trafiłeś. My tu tylko Jaxony za 60 zł mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Już wczoraj napisałem, (lecz po chwili zastanowienia usunąłem) posta, z pytaniem, czy aby to nie jest nachalna reklama? (np. od ludzi którzy handlują tymi markami na allegro ) Lecz po chwili zastanowienia wmówiłem sobie, że jestem przewrażliwiony. Najbardziej zastanowiło mnie to zdanie: szok normalnie szok - zauroczyla mnie nowa technologia/concept przenoszenia "drgan z zylki na wedke - powoduje to niesamowita czulosc przynetyna dole posta dalem link do opisu NEW CONCEPT oraz kilka innych ewidentnych cech, które zwykle nie występują w tematach zakładanych przez "zagubionych w poszukiwaniu" Świeżaków. Odpuściłem jednak ,żeby nie było, że bez powodu się "napinam" Ale dziś po komentarzu kolegi greg37 wiem,że nie tylko ja odniosłem takie (być może mylne) wrażenie. ps. Proszę moderatorów (którzy z racji doświadczenia, potrafią lepiej rozpoznawać intencje założyciela) o dokładniejsze przyjrzenie się tematowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 rzeczywiscie jestes przedrazliwiony chce kupic kija za 600zł dla mnie to kupa kasy znalazlem ten model jako DAIWE i FUJI'su wiec zdędbiałem DAIWA to wypas ale czy dla napisu warto dolozyc 100zł Fuji'su niedawno wydalo SHOGUNA i podobno ma najnowszy blank wiec niedosyc ze taniej 100zł to i lepsze niestyty nie znam ludzi ktorzy by posiadali ktorąkolwiek wędke dlatego ten post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 chce kupic kija za 600zł Za taką kasę to może lepiej zamówić kij w jakiejś pracowni, zrobiony konkretnie pod Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Popieram zdanie bboobba, za taką kasę można zrobic fajny kijek na blanku Batsona a NEW CONCEPT wcale juz nie jest taki nowy nasze rodzime pracownie już trochę go poprawiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 rzeczywiscie jestes przedrazliwiony sorry, zresztą napisałem, że być może mylne Życie uczy, że lepiej się budzić z palcem na spuście, niż z ręką w nocniku Wracając do tematu Czy ten FUJITSU Shogun (2 zdjęcie w pierwszym poscie) nie jest jakoś tak trochę dziwnie , "nowatorsko" uzbrojony?. Przelotki na części szczytowej - skrócona do zera długość stopki (zredukowanie odległości do osi blanku) niby powinno zwiększyć czułość (lepsza transmisja drgań tak jak w przypadku kija do DS) ale ich ilość! (teoretycznie ładniejsze ugięcie i lepsze wykorzystanie przenoszenia obciążenia na blanku, [choć też, każda przelotka w jakimś tam minimalnym stopniu usztywnia blank]) i prawie żadnego stopniowania średnic pierścieni, ,bardzo zbliżone odległości pomiędzy przelotkami (choć ciężko to powiedzieć z takiej perspektywy). Czy tak się teraz zbroi nowoczesne kije dedykowane pod plecionki? Niech ktoś kto się na tym choć trochę zna napisze parę słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 a jednak koledzy mają specjalistyczne pojecie tematu - dlatego tu wpadlem 1. foty przedstawiaja 240 Daiwe i 305 Fuji'su wiec taka roznica w przelotkach 2. prosze o namiary na dobre pracownie 3. a moze nowe Infinity Q Daiwa ceny okolo 450zł przy 2,7m 5-25 ?? wczesniej polecano mi SHIMANO DIAFLSH ale naprawde przy Fuji to lipa straszna jest a takie legendarne podobno /kidys chyba / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 2. prosze o namiary na dobre pracownie tam znajdziesz kilka linków http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=4688 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 smigam w necie od 2 dni mam duzo info SHOGUN fuji'su "jako wędziska charakteryzujące się szybką (fast) i ekstraszybką (super fast) akcją. Do ich budowy zastosowano JAPOŃSKA MATĘ WĘGLOWĄ FIRMY TORAY , konstrukcję wielomodułową (multimodulus) w oparciu o dwie odmiany grafitu o różnej sztywności: -szczytówki wykonano ze sztywnego grafitu wysokomodułowego - 62 mln PSI; -do budowy części środkowej użyto średniomodułowego grafitu o podwyższonej sztywności - 40 mln " 1. jezeli szczytowka ma 62 PSI to blanki sa bardzo drogie 2. zamowienie idywidualne w pracowni blank + osprzet / jezeli ma byc tak jak na Fuji to blank okolo 300-400zł rekojesc 88zł + uchwyt ponad 100zł + przelotki okolo 200-250 + pierscienie itp około 800zł 800zł a pomachac mozesz dopiero po zrobieniu a co jak nie spasi ?? aa zapomnialem te metalowe obrecze na Fuji - myslalem ze ozdoba lub GADGET to jest stystem przenoszenia drgan ! rekojesc rezonansowa poszedlem do sklepu jeszcze raz meczyc kolesia o cene i wykonalem test: przelotke szczytowa przyklada sie komus do gardełka i musi on wymawiac "yyyyyyyyyyyy" czuc niesamowite drgania na rekojesci znalazlem cos takiego na stronie pewnej pracowni "Jedną z najciekawszych opinii o rękojeściach rezonansowych jest opinia aktualnego Mistrza Polski w wędkarstwie spinningowym i zwycięzcy Grand Prix Polski-Rajmunda Litwińskiego: "Od momentu, kiedy zacząłem łowić wędką zbudowaną na blanku Batsona IST993F z rękojeścią rezonansową, rozpoczęła się nowa jakość w wędkarstwie spinningowym. Czucie przynęty jest niewiarygodne. Obławiając kolejne partie łowiska dokładnie czuję czy dno jest muliste, czy jest na nim piasek, żwir czy muszle. Wyczuwam każde, nawet najdelikatniejsze branie, nawet te, którego nie sygnalizuje szczytówka. Myślę, że każdy powinien spróbować łowić wędkami z rękojeściami rezonansowymi a w szczególności zawodnicy, którzy chcą osiągać wysokie wyniki w rywalizacji"." daje do myslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Panie UNISES znalazlem tez odp. dot. przelotek tak jak Pan podejrzewal jest to nowy system Fuji tak odpowiada znana pracownia "Witam Panie Maćku, New Fuji Concept jest to koncepcja zbrojenia wędzisk opracowana przez firmę Fuji. Dotyczy to odpowiednich typów przelotek i ich rozmieszczenia na blanku. Fuji stopniowo wprowadzała nowe modele przelotek, dostosowując je do nowych technologii i koncepcji wytwarzania blanków. Podam przykłady przelotek: Stary typ przelotki PST - nowy typ FST - 55% lżejsza Stary typ przelotki NSG - nowy typ LNSG - 35 procent lżejsza. Jak widać przelotki do New Concept są lżejsze od poprzednich typów. Mają również inne wymiary i inaczej są rozmieszczane na blanku. Daje to mniejsze obciążenia blanku, zmienia się akcja wędki, jest lepsze rozmieszczenia masy na wędce, żyłka swobodniej przechodzi przez przelotki itd.... Można napisać o tym książkę. Co do rozmieszczenia przelotek na blanku, Fuji podaje gotowe schematy. Oczywiście są to schematy orientacyjne, które podlegają korekcie w stosunku do parametrów blanku oraz tego, jak wędzisko ma ostatecznie pracować. To jest temat na drugą książkę. Podsumowując, New Fuji Concept daje wieksze i lepsze możliwości uzbrojenia blanku. Różnice w rozmieszczeniu przelotek na blankach jednakowej długości wynikają z ich innych, pozostałych parametrów. Pozdrawiam, Ireneusz Matuszewski" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi