Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 462
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Dodam kilka słów od siebie. Mam exage 2500 ra 2 lata używany był tylko do bocznego troka na paproszki. Jestem zawiedziony- chodził od początku jak mały traktorek, ale to nie przeszkadzało w łapaniu, wczoraj zakończył prace ponieważ po godzinie łapania nie idzie nim kręcić chodzi coraj nciężej z coraz większym oporem- może ktoś zna przyczynę techniczną to proszę o prywatną wiadomość. Wnioski jakie jakie same same się nasuwają NIE KUPOWAĆ chyba że do sławiczka.

• 1 month later...
Napisano

Witam!

Mam problem z kołowrotkiem Shimano Super 2500 GT FA. Odmówiła posluszeństwa rolka prowadząca żyłkę. Kilkakrotnie ją rozkręcałem i smarowalem olejkiem załączonym do kołowrotka.... niestety nie pomoglo. Ktoś może spotkał sie z takim problemem i wie jak temu zaradzic? Kołowrotek ma pół roku.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Max

Napisano

maxsz gwarancji już nie uznają. Zauważą, że był rozkręcany. Więcej nie wiem. Powiem tylko, że mogłeś go reklamować a nie sam kombinować ;)

Napisano

maxsz Ty masz z przednim hamulcem a Homegeon z tylnim. Może dlatego jest co innego? Albo któryś z Was sie pomylił albo kłamie :roll:

Napisano

Inna sprawa, ze w kołowrotku tej "klasy" łożysko byc powinno. Poza tym kolowrotek przy obciazeniu zaczyna glosno pracowac... Zawiodlem sie na Shimano.

Pozdrawiam

Napisano
maxsz Ty masz z przednim hamulcem a Homegeon z tylnim. Może dlatego jest co innego?

wobler129 ma racje jeśli przyjrzymy się bliżej schematom:

SUPER GT FA

oraz

SUPER GT RA

Widać jak na dłoni ze Super GT FA ma tulejkę (część o numerze 6682 )

, a Super GT RA (część o numerze 7786) ma w tym miejscu łożysko

Napisano

Unises to trochę dziwne, że dwa takie same kręcięciołki tylko FA i RA - taka różnica tylko - a mają co innego w środku.

Napisano

To normalne, zawsze między, kołowrotkiem tej samej lin i wielkości ale z innym umiejscowieniem hamulca występują różnice konstrukcyjne ,stąd też bierze się czasami spora różnica w cenie obu wersji. ("F" są droższe)

Wygląda na to, że paradoksalnie akurat w tym szczególe (rolka) Super Ra wypada znacznie lepiej niż jego brat FA :grin:

Napisano
u mnie nie ma łożyska tylko jest teflonik. artech, wiesz jak temu zaradzic??
niestety nie wiem, gdyby było łożysko to trzeba by było wymienić a z tą tulejką to mnie mało ........ nie strzelił przy moim shietmano. Smarowanie pomagało na 15 min potem znowu szumiała więc wymieniłem ....................kołowrotek :mad:
  • 1 month later...
Napisano

Shimano Super GT-RA - dobry sprzęt, ma ułożyskowaną rolkę w kabłąku, chodzi płynnie, używam go do spinu - koguty, woblery. Chodzi bardzo dobrze.

Co do S-GTM-RA, nie wiem mam co prawda Stradica gtm-ra ale to super gtm. Tak jak napisałeś, ma wyższe przełożenie, więc szybciej zwija żyłkę. Stradic - sprzęt super.

Teraz SUPER GT-RB - czyli nowość 2007 - kołowrotek ten NIE MA JUŻ ŁOŻYSKA W ROLCE !, nie wiem dlaczego to spaprali

• 1 month later...
Napisano

mam pytanie do uzytkownikow Spro Red Arc miedzy innymi pana Artech, bo jak dobrze wyczytalem posiada pan ten kolowrotek :) mianowicie chodzi mi o to jaka ten kolowrotek ma blokade obrotow wstecznych? czyli tak po prostu, jak zwijamy zylke, to przy szybkim zatrzymaniu korbki cofa sie ona do tylu o jakies milimetry czy staje w miejscu i nie ma nawet najmniejszego wyczuwalnego przeskoku wstecz? nurtuje mnie to pytanie, bo jest to dosc istotna sprawa, zwlaszcza biorac pod uwage klase i cene tego kolowrotka.

dziekuje z gory za odpowiedz :)

Gość wobler129
Napisano

Szybko dowiedziałem się od znajomego, że korbka zostaje na miejscu, bez cofania się :wink:

Napisano

dzisiaj macalem jeden fabrycznie nowy egzemplarz i sam juz teraz nie wiem czy mi sie wydawalo czy byl doslownie milimetrowy przeskok, czy to moze lekko wadliwy egzemplarz czy po prostu moje subiektywne i bledne odczucie :/ tak to jest jak sie maca drozszy sprzet i wtedy watpliwosci jest cala masa, albo sie szuka na sile wady ktorej nie ma bo chce sie miec w rekach perfekcyjna maszynke.

gorzej tylko jezeli ten milimetrowy przeskok podczas uzytkowania przeksztalci sie w wieksze luzy. sam juz nie wiem co myslec ;)

a jak to jest u was w modelach juz troche eksploatowanych, pojawia sie cos podobnego? nie przy lekkim zatrzymaniu korbki tylko przy takim gwaltownym zatrzymaniu z proba ruchu wstecz. bo moze ten nowy wcale nie byl taki nowy :twisted:

Napisano
pana Artech
posiada pan ten kolowrotek
nie panuj mi tutaj :wink:
czyli tak po prostu, jak zwijamy zylke, to przy szybkim zatrzymaniu korbki cofa sie ona do tylu o jakies milimetry czy staje w miejscu i nie ma nawet najmniejszego wyczuwalnego przeskoku wstecz?
Kołowrotek posiada natychmiastową blokadę obrotów wstecznych czyli poprostu łożysko oporowe.
zwlaszcza biorac pod uwage klase i cene tego kolowrotka.
w tej chwili łożyska oporowe mają nawet kołowrotki po 100 PLN, na pewno jednak różnią się one jakością od tych lepszych. W RedArc działa bez zarzutu.