zibi226 Napisano 11 Maja 2009 Share Napisano 11 Maja 2009 Witam co myslicie na temat jezior PACTWOWYCH w Chełmie Ślaskim łowił tam ktos jakie opinie.ja ostatnimi czasu tam łowie i przyjemne miejsce zagospodarowane ławeczki, kosze na smieci tylko sumika strasznie dużo.na jakie metody łowicie i jkaie sa wasze rekordy tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_mce Napisano 11 Maja 2009 Share Napisano 11 Maja 2009 byłem tam raz - ładny staw - ale tak jak piszesz - plaga sumików - obojętnie co zarzucisz to zawsze złowisz sumika (na spławik, na grunt nie próbowałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej07 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Witam.Opiekunem tego łowiska jest koło nr 38 (Mysłowice-Brzezinka) Tak, dominującym gatunkiem jest sumik karłowaty w rozmiarze 10-15cm.Praktycznie każde założenie jakiegoś mięska na haczyk kończy się wyciągnięciem tej rybki ale równie dobrze biorą na kukurydzę .Metoda połowu nie ma żadnego znaczenia-spławik-grunt -wsio rowno .Doskonale bawi się na nim mój 7 letni synek,uwielbia tam jeździć.Mała wędka i spławiczek-trudno go namówić na powrót do domu.Można jednak trafić również na inne ryby(przy odrobinie szczęścia -jeżeli do przynęty pierwszy dotrze sumik a tak bywa najczęściej to wyciągniemy znów tego diabła) np. są ładne karasie,płocie,liny,szczupaki(tylko te najczęściej trafiają się niewymiarowe no i karp.Niestety nie mam na rozkładzie tej ryby. Moim zdanie łowisko nadaję się doskonale na niedzielne popołudnie z rodzinką,pięknie położone,las, woda,spokój no i co chwila branie .Można powiedzieć że jest podobnie jak na Paprocanach tylko ludzi znacznie mniej się kręci no i są ławeczki .Zapraszam do odwiedzenia tego łowiska.Stosunkowo często można trafić na kontrolę. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal282 Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Wybieram się w przyszłą sobotę na to łowisko. Ktoś reflektuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 był ktos ostatnio łowic na pacwowych efekty były jakies choc pogoda nie dopisuje do zasiadek nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwozdziu114 Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Byłem tam wczoraj cały dzien ja 1 wędke z gruntu a 1 na spławik i brat 2 z gruntu ale nic totalna zaglada same sumiki jutro sie tam o 5 rano wybieram A pamietam jak na zawodach o puchar prezesa wyciaglem w tamtym roku karpika tam 40cm a na zawodach z tym roku na pucharze sumika jakis wedkarz zlowil leszcza 43cm ale coz jak zawody o puchar sumika to inne ryby trzeba wypuscic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal282 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Jak poszła zasiadka od 5 rano? Łowi tam dość często. Zacząłem w tym roku. Z początku brały sumiki, później łowiłem płotki, karasie i linki. Ostatnio jedynie sumiki brały. Miałem nadzieję, że coś się zmieniło w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dajcie znać jakie wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 1 Lipca 2009 Autor Share Napisano 1 Lipca 2009 a jakie sa wasze ulubione miejscówki na tym stawie. i jakie sa wasze rekordy ryb?ja ostatnio byłem i przez ta pogode to nawet sumiki mi zabardzo neichciały brac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 19 Maja 2010 Autor Share Napisano 19 Maja 2010 łowił ktos ostatnio na pacwowych ja dzis byłem ze spiningiem testowałem atraktor na szczupaka ale niestety nic ale koles był i złowił szczupaka na zywca ok 60cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Pater noster!! z tym sumiekiem jest urwanie glowy ,wielu wedkarz nie potrafi odróżnic chwasta od suma i czesto wracaja one do wody.W wielu zbiornikach sumik ten jest ryba dominujacą i wypiera rodzime polskie gatunki:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Don Gucak Napisano 2 Lipca 2010 Share Napisano 2 Lipca 2010 Widze że niewiele się zmieniło. Ja tam już z kartą śmigałem jak miałem 10 lat (9 lat temu). To były czasy! Jak sie złapało sumika to miał on 30cm i wymiatałeś na całym łowisku ;D Podejżewam że to sie właśnie od tego stawu zaczęło, z tą plagą sumików (bo zbiorników podobnie zeżartych przez to cholerstwo można mnożyc i mnożyc). Za bajtla pamiętam że to właśnie tam dostali gratis ileś tam tysięcy sztuk dużych sumików no i wzięli i zarybili. Wtedy nikt tego nie znał, teraz nikt tego nie chce znac xD Nie byłem tam już solidne kilka lat (bo i nie mam podbitej karty i nie miałem czasu lowic i nie miałem z kim łowic) ale widze że nie wiele się tam zmieniło. Co pamiętam z dzieciństwa? Dużo przyzwoitych linów i karasi. Dużo średnich karpi (często był zarybiany a zbiorniki są małe). Ale grasowały tam też potężne sztuki. Sam złapałem tam największego karpia bodaj w wieku 13lat. Zdobycz miała ok. 8kg i jak na mój wiek było to coś pieknego! Raz pamiętam że jakiś gośc niósł karpia którego złapał na tym 2 zbiorniku (ciut mniejszym). Przez mgłe pamiętam że ten karp był ogromny i wszyscy byli w szoku ;D był tam też szczupak i okoń ale zazwyczaj dosyc mały. Pamiętam że zawsze łapało się same pistolety bez wymiaru. Sumik rozprzestrzenił się tam w ekspresowym tempie. Potem podobno staw zmienił właściciela, był wysuszany itd. Nie wiem jak tam teraz jest choc mieszkam niedaleko. Mówie jak było kiedyś a spędziłem tam kawał czasu i wspominam go z łezką w oku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 2 Lipca 2010 Autor Share Napisano 2 Lipca 2010 no kiedys to było sporo pieknych okazów na tych zbiornikach ale tak jak piszesz ok 10 lat temu od tego czasu sie duzo zmieniło choc czasem tam ide bo bliziutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Don Gucak Napisano 2 Lipca 2010 Share Napisano 2 Lipca 2010 I jak? Dalej zarybiaja tak często karpiem? Przy tym sumiku to nie wydaje mi sie ;D Jeszcze pamiętam ostatnie zarybienie kiedy tam byłem (a dawno to było) to była mordęga. Sumik atakował nawet kukurydze, o robakach nie było żadnej mowy! Takie łapanie mijało się z celem, wielu szybko się zwinęło z tamtąd i się im nie dziwie. Bo niektórzy mieli porządne karpiowe baty a wyciągali co 2 minuty 15cm sumika... Teraz może tam dobrze na drapieżce iśc. Te pistolety przez 10 lat na pewno podrosły, okonia też tam było multum pamiętam. Chyba że wysuszali ten staw to inna sprawa. Wiesz coś na ten temat? Jak to wyglądało? Podejżewam że to tylko ploty są Aaa no i jeszcze węgorz! Pamiętam że złapałem tam węgorza (jedyny wymiarowy w moim życiu). I kilka razy widziałem tam gości właśnie z węgorzem i to dosyc konkretnymi okazami. Gdyby tam nie było sumik to byłby to jeden z ciekawszych zbiorników na Górnym Śląsku, tego jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 2 Lipca 2010 Autor Share Napisano 2 Lipca 2010 no szczupce ciagna takie ok 50-60cm choc słychy były o zerwanych kolosach okonia nie złowiłem juz od lat wegorza tak samo.sumik raczej wytepił wszystko ale duzo mniej go w tym roku.ale i tak jedynie za szczupakiem sie tam warto wybrac z zarybianiem niewiem jak to jest bo nie sledze tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 wydaje mi sie ze juz lepiej nie bedzie po pierwsze wedkarzy przewija sie dosc sporo wielu z nich "grzeje patelnie w domu"idac na ryby a pozatym ten sumik ktorego wytępienie graniczy z cudem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malyhary Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 panowie jak dojechać na stawy ?? jestem z jaworzna prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 na imielin potem chełm ślaski z chełmskiej skrecasz w prawo w strone bloków i tam koło działek skrecasz i cały czas prostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Są jaszcze te sumiki i jak często biorą bo ja chętnie się z nimi pobawię tylko żebym nie zamarzł czekając na branie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 29 Listopada 2010 Autor Share Napisano 29 Listopada 2010 sa ale mało a pozatym juz snieg jest to niewiem jak to tam wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 7 Stycznia 2011 Share Napisano 7 Stycznia 2011 Mam prośbę jeśli ktoś wie. Niech poda czym te jeziorko było zarybiane w ostatnich latach. Czy okonie są tam nadal tak liczne jak kiedyś. I jeśli ktoś zna ukształtowanie dna z głębokościami tzn. krótki opis jeziora co gdzie można złapać i jak głęboko. Tylko nie odsyłajcie do koła na Brzeźinka bo ono jest otwarte 1godzinę w miesiącu i nawet opłacenie składek jest tam problemem a co dopiero coś się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 w ostatnich latach zarybiano przewaznie szczupakiem i karpiem okoń jest nawet sporo ale przeważnie mały 20cm max czasem lin karaś sie trafi no i wszedobylski sumik.głebokosc jest chyba wszedzie podobna wiec ryby sa rozprzestrzenione po całym zbiorniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Kolego może tak coś więcej jakieś dobre miejscówki coś więcej o białej rybie na co łowić bo z tego co piszesz to ciekawy zbiornik dla spiningu a wielu z nas jeździ nad Dziećkowice do Chełmu a tam często nic się nie dzieje i można by było wtedy odwiedzić PACTWOWE w końcu to od rybaczówki tylko jakieś 3 maks 4 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 mieszkam niedaleko pacwowych wiec czesto tam jestem ale na biała rybe sie nie nastawiam jedynie szczupaki w tamtym sezonie było sporo ich ale same takie ledwo ponad wymiar najwiekszy 65cm udało sie złowic.karpie widziałem tylko jak napuscili na jesien to kilku wyciagło.jakbys był chetny to zapraszam mozemy sie zgadac kiedys na dziecki tez czasem jezdze ale tamten sezon marnie.miejmy nadzieje ze ten bedzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Chętnie się wybiorę ale jak będzie ciepło to spróbujemy się zgadać może czegoś się nauczę bo nie łowiłem 5 lat a teraz opłaciłem kartę. Tylko ja postanowiłem zacząć z spiningiem bo nigdy nie wiem kiedy będę miał czas nad wodę wyskoczyć a spining może leżeć w bagażniku i zawsze jak będzie po drodze i chwila czasu to można wyskoczyć stąd moje zainteresowanie szczupakami. Dzisiaj po drodze wjechałem nad jeziorko zobaczyć jak tam wygląda i oto moje wrażenia: dojazd bardzo dobry prawie bez dziur i miejsce na samochód 50m od wody dojście do wody bardzo dobre można iść w lakierkach i się nie ubrudzić nawet przy tych roztopach. Przy okazji zrobiłem kilka fotek: jeśli mógłbyś to zaznacz miejsca warte przystanięcia i trochę porzucania. pozostałe zdjęcia postaram się dodać w chwili wolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi226 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 no widze tez sie nie umiesz doczekac az lód zejdzietrza było dac znac zgadalibysmy sie pogadali swoje miejscówki to zachowam dla siebie:)ja też spininguje a mam do tych stawów praktycznie 10 min piechotka wiec czesto tam bywam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi