pet87 Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 Biorą między 8 a 12 metrem od brzegu. Gdzie indziej ich nie ma. To specyficzna ryba, z Afryki w końcu. Aha, haczyki koniecznie złote. Kolega chyba troche wypił i popuscila fantazja.Sumik jest wszedzie wiesza sie na spławik jak i z gruntu(znacznie dalej niz 12 m)A po drugie ten chwast pochodzi z ameryki.Jak jest na braniu to by gó*no zezar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 15 Czerwca 2013 Share Napisano 15 Czerwca 2013 pet87, A trafiło ci się żeby nie brał? Mnie tam nigdy nie zawiódł nawet jak już było więcej haka jak robala to i tak brał. Jedz tam co założysz na to weźmie nie wybrzydza w pokarmie wielkościach i rodzajach haków grubościach linek, godzinach itp. bierze zawsze i na wszystko taka to wredna gadzina. Zabierz z sobą grube mocne rękawiczki bo ma trzy ostre kolce a ukłucia ciężko i długo się goją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfshadow Napisano 15 Czerwca 2013 Share Napisano 15 Czerwca 2013 Sumik nigdy nie zawodzi. Gdybym był w takiej desperacji, żeby siedzieć nad Pacwowymi pod rząd przez co najmniej trzy bite dni, to zabieram przenośną wędzarenkę i naruszam regulamin rozdając wędzone koluchy vel Bin Ladeny. Dzisiaj siedziałem od 4.00 do 11.00. Feder (kuku, hak 10) i spławik (gnojak, hak 7). Efekt: 27 koluchów, mała wzdręga, 5 płoci i 7 karasi. Karasie nie wybrzydzały. W najciekawszym momencie wypinałem jednego a na kolejnej wędce czekał już drugi. 6 karasi w okolicach ~30 cm, jeden 24 cm. Sąsiad (zapewne miejscowy) był zdziwiony, że zabieram sumiki. Z tego co widziałem dużo wędkarzy nastawiło się na drapieżnika łowiąc żywcówkami. Zastanawiam się czy nie porzucać paprochami albo dropshotem bo okonie tam są całkiem ładne a jedyny szczupak jakiego miałem okazję zobaczyć wyglądał tak: Bohaterski "wykrzyknik" kampił twardo pod moim stanowiskiem. Co do rękawiczek to używam ogrodniczych wampirek oblanych grubą warstwą gumy a i tak chwytam sumiki tak delikatnie jakbym miał wziąć do ręki jeża. Głęboko połknięte haczyki fajnie wyciąga się kleszczykami chirurgicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 15 Czerwca 2013 Share Napisano 15 Czerwca 2013 Gratulacje połowu, na spining niezłe szczupaki szło połowić ale okonie jakoś nigdy nie chciały współpracować przypuszczam że musiały dostać nauczkę od sumików i niezbyt chętnie atakują narybek. Gdybym był w takiej desperacji, żeby siedzieć nad Pacwowymi pod rząd przez co najmniej trzy bite dni, to zabieram przenośną wędzarenkę i naruszam regulamin rozdając wędzone koluchy vel Bin Ladeny. Taka desperacja, tu chyba dobrą kondycje cza mieć a nie desperacje. Ja ten zbiornik lubiłem jak się nigdzie nic nie działo to tam zawsze szło się odprężyć i pobawić nawet do tego stopnia że na dwie wędki człowiek nie wyrabiał a tu jeszcze wędzarnie obsługiwać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Też dzisiaj byłem na tym stawie od 4.00 do 9.00 faktycznie sumiki na grunt biorą na dwie wędki po kolei ledwo się zarzuci i bombkę wiesza a on już bierze. Wyszedł jeszcze linek 26cm. Sumików wyciągłem 39sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Czy na Pacwowych można liczyć na większe sumiki czy tylko drobnica? Jak sprawa się ma w stawie nr.1. powyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lechfor Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Jak będziesz rzucał między 8 a 12 metrem to są takie sumiki z Afryki po 5 kilo spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 A brały ci takie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfshadow Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Mariusz1, kolega lechfor sobie fajnie żartuje. Choć żart powtórzony przestaje być śmieszny. Takie ryby kolega łowi po obaleniu pół basa rzucając feederem do tyłu przez lewe ramię. Obowiązkowo wolny bieg i zamknięty kabłąk kołowrotka. Sumiki większe nie będą. Chyba, że zmniejszy się ich populacja. Konkurują między sobą (i innymi rybami) o pokarm i dlatego im ich więcej w zbiorniku tym bardziej nikczemnie mikre rozmiary osiągają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Byłem tam dzisiaj z rana ładny lin się trafił 38cm. Coraz lepiej lubię ten zbiornik, choć ludzi tam od groma nie tylko w niedziele ale i w tygodniu też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawcio22 Napisano 24 Czerwca 2013 Share Napisano 24 Czerwca 2013 Byłem w niedzielę po południu, przyłów to 2 płotki i około 30 sumików. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfshadow Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Byłem dzisiaj po pracy połowić 4 godzinki wyłącznie na bata i poza sumikami, ładnymi płotkami i wzdręgami nieco ponad wymiar wpadło: 5 profesorów 25-28 cm (niewymiarowe na Pacwowych) Jeden z ekipy: Karaś złocisty 29 cm: Piękna wzdręga nieco ponad 27 cm: i hit dnia pod względem frajdy dostarczonej z holu... Karp 44 cm: Wszystko oprócz sumików karłowatych wróciło do wody. Ogólnie dość intensywnie żerowały też dzisiaj drapieżniki. Kilku wędkarzy coś tam niemiarowego złapało. Mi szczupak pociachał jednego sumika przy wyciąganiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz1 Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Ładne rybki Gratulacje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawcio22 Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 Dzisiaj od 17 do 21, 3 płotki, linek 24 cm (oczywiście rosną dalej) i 3 sumiki (już nie rosną, ale za to tamtejsze koty miały ucieche ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi