qbalub Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 Witam!!! mam pytanie a mianowicie jakie radzicie wybrać wędzisko dla początkującego?? mam zamiar nęcić tylko i wyłącznie z workami bądź siateczkami rozpuszczalnymi ponieważ nie pozsiadam ani pontonu ani żadnego innego sprzętu!!1czy dostałbym takie wędzisko w granicy 150 zl??pozdrawiam, Ps rybkami które będę miał zamiar łowić będą karpie od 5- do 10 kg!!1Pozdrawiam
Rafał Kowalski Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 mam zamiar nęcić tylko i wyłącznie z workami bądź siateczkami rozpuszczalnymi Osobiście zanęcam wywożąc ziarna i pellet pontonem, więc zapytałem znajomego co sądzi o twoim problemie? Do zanęcania workami PVA używa on karpiówki o krzywej ugięcia 3,5 lbs oraz przyponu strzałowego z plecionki. Zarzuca płynnym, jednostajnie przyspieszonym ruchem, bez żadnego szarpania. Palec przy rzucie osłania skórzaną bądź neoprenową rękawiczką (patent z surfa - chroni opuszek palca przed starciem). Worki, które przygotowuje mają ok 150-180 g wagi (nieznaczne przeciążenie kija przy płynnym wyrzucie nie "czyni mu krzywdy" - nie powoduje jego uszkodzenia. Łowi kijem Dragon Maxima Carp 13 ft/3,5 lbs
Elton Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 . Palec przy rzucie osłania skórzaną bądź neoprenową rękawiczką I nie zapomnij dokręcić mocno hamulca bo przy takim obciążeniu kilka cm linki wysnute pod palcem nawet z ochroną może odebrać radość z łowienia na dłużej
qbalub Napisano 3 Listopada 2009 Autor Napisano 3 Listopada 2009 Hmmm... to czyli raczej polecacie sztywniejsze wędzisko a nie 3lbs..a z jakiś tanszych bo to kosztuje ponad 300zl i wątpię czy dysponowałbym taką kwotą...i jeżeli kładłbym w ten woreczek porostu mniej kulek i pelletu to też mogłoby być to skuteczne??pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie!!!
warszawa_24 Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 A ja miałem mieć taki zestaw: Tandem Baits Enforcer Travel 3Lb + ciężarek TB 100 G + woreczki PVA. Czy do tego kija to za dużo?
Kubiak Napisano 4 Listopada 2009 Napisano 4 Listopada 2009 Według mnie za dużo. 3lbs to około 110g, a ciężarek 100g + woreczek (choćby 100g) to jest już 200g. Chociaż przy delikatnym rzucie kij powinien wytrzymać.
moesso Napisano 4 Listopada 2009 Napisano 4 Listopada 2009 Sprawdz Kongera Carbomaxx Carp to napewno kosztuje nie wiecej niz 130zl a nie jest zly jak na taka niska cene.
dudi Napisano 4 Listopada 2009 Napisano 4 Listopada 2009 Spokojnie chłopaki ja łowie na 2,74 i 3lbs kije a rzucam 100g ciezarki + Pva i to nawet tym do wywózki - no ale wiadomo wtedy sie nie ciśnie na hama. Ale 3lbs powiedzmy żeby być spokojnym jest ok na większość akwenów. Inaczej się miewa sprawa jeśli zamierzacie łowić w rzece gdzie czasem ciezarek 130g to mało więc najlepiej mieć 3,5lbs kijek.
zdrapek Napisano 4 Listopada 2009 Napisano 4 Listopada 2009 A ja miałem mieć taki zestaw:Tandem Baits Enforcer Travel 3Lb + ciężarek TB 100 G + woreczki PVA. Czy do tego kija to za dużo? Osobiście nie widzę przy żucie Enforcera , który jest dość miękkim kijkiem z obciążeniem przynajmniej 150g (cieżarek+pva), chyba ze mamy na myśli delikatny i czuciowy rzut na niedużą odległość. Ja używam kijków 3,5lbs i jak napełnie woreczek to czasami i dla moich kijków jest za dużo, naturalnie są woreczki o różnych wielkoścach i tutaj też trzeba by było odpowiednio je dobrać.
qbalub Napisano 4 Listopada 2009 Autor Napisano 4 Listopada 2009 Dzięki moesso... tak właśnie się zastanawiałem nad tym kijkiem....ale radzisz żebym wziął 390cm czy 360?i carbomaxx zwykły czy carbomaxx team??chyba lepiej dłuższy do rzutów co nie??Pozdrawiam
dudi Napisano 5 Listopada 2009 Napisano 5 Listopada 2009 qbalub, Ile masz wzrostu ? Kij raczej dobiera się do wzrostu a na 2 mijescu sa upodobania. Mi leża 12ft i 13ft bez różnicy. Granica przeważnie jest 180 czyli do 180cm wzrostu raczej 12ft a powyzej 13ft. Najlepiej jednak przejśc się i wziąc do ręki obie dł. i zobaczysz który lepiej Ci będzie leżał.
qbalub Napisano 5 Listopada 2009 Autor Napisano 5 Listopada 2009 No powiem tak: Człowiekiem dużego wzrostu to ja nie jestem mam z jakieś 170cm. ja myślałem ze im dłuższy kij to wieksze odległości ale jak to nie ma aż takiego znaczenia to tak jak napisałeś wejdę do jakiegoś sklepu i oblukam która długość mi odpowiada...dziekuje i pozdrawiam
zdrapek Napisano 5 Listopada 2009 Napisano 5 Listopada 2009 Pomijając właściwości rzutowe i te dodatkowe ~30cm daje większą kontrolę przy holu ryby szczególnie przy wędkowaniu lub próbie wejścia ryby np. w trzciny, kołki itd. Ale oczywiście kijek dobiera się do własnych preferencji i upodobań, przyzwyczajeń..
qbalub Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Napisano 6 Grudnia 2009 Witam troszeczkę odświeżam temat:) a które wędzisko polecacie z tych co podaje?? konger carbomaxx team carp 3.90/360 3lbs, konger aviator black carp 360/390 3lbs, czy moze robinson lumix 390/360 3lbs bądź 3.5 lbs?? pozdrawiam idzieki a odp
Czerwony Diabeł Napisano 21 Grudnia 2009 Napisano 21 Grudnia 2009 Cóż. Ja też wtrącę swoje trzy grosze... Z podanych wędzisk, oczywiście carbomaxx. Mam wersję 390, chociaż jak dla mnie jest troszeczkę zbyt sztywny. Za to Lumix? Nie wiem jak jest z ich jakością. Mój znajomy ma Lumixa 360. Muszę powiedziec ze jest dośc tandetny, i pękł na małym zaczepie. A naprawa w serwisie ograniczyła się do klejenia szczytówki - po dwóch tygodniach powtórka. Nie wymieniono jej na nową Polecam za to coś innego: Mistrall Red Line Carp 390/3lbs. Wytrzyma naprawdę wiele, ale nie robi wrażenia kija od szczotki A jakosc? SUPER!
oszolom87 Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 ktoś mógłby wyrazić swoje zdanie na temat wędki mistrala?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.