wojt Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 Witajcie! Temat wielokrotnie wałkowany jednak poprzednie wpisy, prośby i sugestie odnoszą się do sprzętu sprzed paru lat. W międzyczasie pojawiło się mnóstwo nowych świetnych kijków i na pewno wielu z Was ma ogromne doświadczenie w wyborze wedki. Przymierzam się do zakupu nowej odległosciówki. Budżet mam w granicach 400złociszy. Długość 420cm. Mam watpliwości co do akcji - raczej szczytowa czy paraboliczna? oraz co do CW. Będę łowił w jeziorze do 5-6m głębokości na odległości do 30m. Znalazłem kilka kijków m. in. Mivardi czy Fiume których cw jest od 8gr. Czy taka albo podobna wędka da radę z lżejszymi spławikami np. 3-5gr. Może ktoś doradzi matchówkę która ogarnie także takie lekkie spławiki.... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 Godzinę temu, wojt napisał: Witajcie! Temat wielokrotnie wałkowany jednak poprzednie wpisy, prośby i sugestie odnoszą się do sprzętu sprzed paru lat. W międzyczasie pojawiło się mnóstwo nowych świetnych kijków i na pewno wielu z Was ma ogromne doświadczenie w wyborze wedki. Przymierzam się do zakupu nowej odległosciówki. Budżet mam w granicach 400złociszy. Długość 420cm. Mam watpliwości co do akcji - raczej szczytowa czy paraboliczna? oraz co do CW. Będę łowił w jeziorze do 5-6m głębokości na odległości do 30m. Znalazłem kilka kijków m. in. Mivardi czy Fiume których cw jest od 8gr. Czy taka albo podobna wędka da radę z lżejszymi spławikami np. 3-5gr. Może ktoś doradzi matchówkę która ogarnie także takie lekkie spławiki.... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi Ja polecę ci kijaszki od Dragona z serii Mega Baits Combat match. Konkretny model to np : DRAGON MegaBaits Combat Power Match 4.20m 25g - cena ok 380-400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt Napisano 19 Lutego 2020 Autor Share Napisano 19 Lutego 2020 Dzieki za odpowiedź. Wiem, widziałem. Ten kijaszek trafił na moją krótką listę "rankingową"...:-))) Czy ogarnie tylko lżejsze spławiki??? Dodatkowo wybrałem: Tubertini Geodys Light 4-15g Flagman Mantaray elite Slider 5-20g Mivardi superior 8-22g Colmic Kira M1 do 25g Shimano Aernos AX do 20g Coś z tego chciałbym wybrać. Na razie trwa rozpoznanie....-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 19 Lutego 2020 Share Napisano 19 Lutego 2020 3 godziny temu, wojt napisał: Dzieki za odpowiedź. Wiem, widziałem. Ten kijaszek trafił na moją krótką listę "rankingową"...:-))) Czy ogarnie tylko lżejsze spławiki??? Dodatkowo wybrałem: Tubertini Geodys Light 4-15g Flagman Mantaray elite Slider 5-20g Mivardi superior 8-22g Colmic Kira M1 do 25g Shimano Aernos AX do 20g Coś z tego chciałbym wybrać. Na razie trwa rozpoznanie....-) Zapalonym spławikowcem nie jestem, podanych przez ciebie kijaszków w ręce nie miałem.. Sam posiadam dwie matchówki, jakiegoś tańszego flagmana do 20 g i wyżej wspomnianego dragona tylko w krótszej wersji 3,6 m Używam najczęściej spławików 2-5 g łowiąc głównie na 10-30 m od brzegu i głębokościach do 4 m - dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt Napisano 26 Lutego 2020 Autor Share Napisano 26 Lutego 2020 W dniu 2020-02-18 o 11:26, Elast93 napisał: Ja polecę ci kijaszki od Dragona z serii Mega Baits Combat match. Konkretny model to np : DRAGON MegaBaits Combat Power Match 4.20m 25g - cena ok 380-400zł Czy możesz napisać o średnicy przelotek, szczególnie tych na szczytówce. Oglądałem kijki Daiwy, Browninga i Fiume i przyznam szczerze szału nie było jeśli chodzi właśnie o przelotki. Średnica wydawała mi się mała i mam obawy o to czy stoper czy to nitkowy czy zyłkowy nie będzie się haczył.... A jak to wygląda na dragonie? Może ktoś coś jeszcze dorzuci w tym temacie??? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 26 Lutego 2020 Share Napisano 26 Lutego 2020 2 godziny temu, wojt napisał: Czy możesz napisać o średnicy przelotek, szczególnie tych na szczytówce. Oglądałem kijki Daiwy, Browninga i Fiume i przyznam szczerze szału nie było jeśli chodzi właśnie o przelotki. Średnica wydawała mi się mała i mam obawy o to czy stoper czy to nitkowy czy zyłkowy nie będzie się haczył.... A jak to wygląda na dragonie? Może ktoś coś jeszcze dorzuci w tym temacie??? Z góry dzięki! Mogę zmierzyć jutro jak to wygląda w modelu 360cm, ale czy wszystkie wersje są tak samo uzbrojone to nie wiem.. musiałbyś napisać do kogoś z dragon polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt Napisano 28 Lutego 2020 Autor Share Napisano 28 Lutego 2020 Znalazłem w katalogu dragona ze końcowa przelotka ma 4mm prześwitu.... 😁 Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby dorzucić coś od siebie w tym temacie👍 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 A teraz zadam ci głupie pytanie 😉 skoro szukasz odległościówki w granicach 4 m. dlaczego nie weźmiesz pod uwagę bolonki ?🤔 zdecydowanie lżejsza , waglerem też ciepniesz daleko , a że nazywa się do metody bolońskiej ! no i co ! ja 4 metrową bolonką spininguje taką metodę se wymyśliłem i jest skuteczna 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Pewnie się nie znam, bo choc mam bolonkę to uzywam jej kilka razy w sezonie, ale wydaje mi się, że jeśli używasz tego kija do metody bolońskiej, czy do spinningowej to żyłkę masz cały czas napietą bo masz nieustanny kontakt z zestawem/przynętą. Natomiast w metodzie odległościowej odkładasz kij na podpórkę, a duże odległosci między przelotkami powodują, że powstają luzy, natomiast inna konstrukcja przelotek niż w odległościówce sprawia, że podczas mgły, deszczu... żyłka klei się do kija. W obu przypadkach możesz mieć problem ze skutecznym zacięciem. Oczywiście nie zmienia to faktu, że 30 lat temu przepływankę, odległościówkę, a nawet spinningowanie dało się ogarnąć jednym teleskopem i to skutecznie, ale w dzisiejszych czasach specjalizacji w każdej dziedzinie... sam rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt Napisano 29 Lutego 2020 Autor Share Napisano 29 Lutego 2020 Oczywiście tak było.... Zaczynałem od 3,5m kija bambusowego którym zlowilem kilka karpikow 2kg😋 Chcialbym jednak rozwijać swoje umiejętności i nie za bardzo jestem za tym aby stosować kije "niezgodnie" z ich przeznaczeniem. Dotąd łowiłem zwykła wędka teleskopowa. Teraz przyszedł czas aby spróbować typowa wędkę match stąd przypomnienie tematu i kolejne pytania do bardziej doświadczonych w tym temacie. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi