cezar80 Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Wcale nie trzeba kupować specjalnych haków wystarczy dobrej jakości z oczkiem i zamontować do tego takie podwójne uszko z drutu nierdzewnego i wszystko zalać ołowiem Ja robię w taki sposób że drut zaginam na wzór podwójnej litery L Dolne służy za uszko zgięcie na mocowanie haka a dwa górne wąsy i tak zostaną zalane Sprawdzone w 100%
Robal Napisano 18 Czerwca 2008 Napisano 18 Czerwca 2008 Mam pytanie czy ktoś używał główki Anti-Snag, te które posiadają "antyzaczep". Polecacie? Czy uchroni mnie ona przed zaczepami typu kamienie na dnie? Czy rybom to nie będzie przeszkadzać? Czekam na odpowiedzi.
Grzes D. Napisano 18 Czerwca 2008 Napisano 18 Czerwca 2008 rybom na pewno nie bedzie przeszkadzac. Co do kamieni to hak sie w nie nie wbija lecz klinuje sie cala glowka pomiedzy kamieniami zatem odpowiedz brzmi nie uchroni.
Homegeon Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Chciałbym ostrzec przed pewnym typem haków firmy Mustad (nie znam modelu) Otóż ostatnio kupiłem parę sztuk główek Mustada na próbę : (pierwszy hak odkształcony po normalnym łowieniu na kamieniach, drugi zmierzył się z zaczepem, a ostatni jest nowy) Łatwo się odkształcają co widać na załączonym zdjęciu, a na zaczepach nawet wyginają do pionu(nieciekawie by było gdyby na haku uwiesiła się jakaś grubsza sztuka ). Przy łowieniu na "wleczonego" haki dość szybko również tępiły się. NIE POLECAM!! Znacznie lepiej wspominam klasyczne haki z okrągłym lukiem kolankowym.
Gość wobler129 Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Homegeon niekiedy producent specjalnie robi główki z takimi hakami - po to, żeby nie tracić przynęt. Nie twierdzę, że w tym przypadku akurat tak było ale...
Lesio Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Mustad nie robi główek na takich hakach, to nie jest ani eagle, ani classic. Mi to wygląda na jakieś podróbki na kiepskich hakach Matzuo.
sandacz Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 A nie jest to przypadkiem model SHARP O ile sie nie myle to bylo cos takiego w sprzedazy
keri Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Homegeon, dziwny ten hak jak na Mustada Tu masz wzory haków http://www.mustad.no/catalog/products.php?id=133 i takich nie ma.
Lord Konrad I Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Ja też jestem załamany jakością kupionych ostatnio przeze mnie główek jigowych, wprawdzie to nie mustad, ale hak główki pękał na zaczepie w połowie, lub przy uszku a żyłka 0.18 spokojnie to wytrzymywała Jedyne w sklepie, więc będę musiał się zaopatrywać gdzie indziej
Homegeon Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 ja również nie znalazłem nigdzie tego modelu ale kupowałem je z woreczków Mustad oraz ma symbol Mustad. A to, że mustady łamią się pryz oczku to dawno sie o tym przekonałem parę główek już tak połamałem
Homegeon Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Okazuje się, ze to jest model Sharp Sklep
marewel Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Widziałem na filmie WMH jak mówili to tych główkach wiec jest to na 100% mustad.
sandacz Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Czyli jednak dobrze mi sie skojarzylo
orwon Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Łowię prawie wyłącznie na główki mustada i nigdy nie miałem takiej przygody, a lądowały już w niezłych zaczepach.Używam główek na haku classic i będę się im teraz uważniej przyglądał. Jak narazie są to dla mnie najlepsze główki. Może po takich przygodach jak ta Homegeon, 'a producent wycofał model sharp z oferty?
Homegeon Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 orwon, na to wygląda. ja również łowie Mustadami Clasic oraz Hakami SASAME lecz te są ciut drogie ale lepszych chyba nie miałem.
orwon Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 SASAME? Homegeon, Daj jakiś namiar gdzie można się w nie zaopatrzyć. Wypróbujemy.
Homegeon Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 allegro Krokodyl sklep z SASAME łowie głownie rozmiarami 5/0 - 7/0
Lord Konrad I Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 a jakie jeszcze główki polecacie? Widziałem, że Gamakatsu również są w cenie, Ownery oscylują wokół >1zł. Coś o najlepszym współczynniku cena/jakość
Gość wobler129 Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Gamakatsu są ok Na Mustady też nie narzekam, jednak Gamaki mają wytrzymalsze haki - Mustaty na kamieniach się tępią, a Gamaki są dalej ok Tyle, że wolę ciemniejsze haki, a w Gamakatsu są srebrzyste.
keri Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Ja zrezygnowałem z firmowych główek na poczet lokalnego wyrobu. Doskonałe czarne haki /firmy nie znam/ i porządnie odlana główka w rozsądnej cenie daje pełnie satysfakcji. Z mustada używam tylko główek micro.
Lord Konrad I Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 keri powiedziałbyś coś więcej
keri Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Lord Konrad I, nie wiele więcej mogę powiedzieć bo producent należy do typu garażowca, robi głównie na swoje potrzeby i trochę na sprzedaż. Jak mam braki w gramaturach uzupełniam je wyrobami http://sklep.ular.pl/index.php?categoryID=48
Gość wobler129 Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Jak dla mnie główka powinna mieć ostry, mocny hak najlepiej z dużym i długim łukiem kolankowym. Powinna także zawierać pierścienie. 2 lub 3 w zależności od wielkości gumy
Lord Konrad I Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 właśnie kolejna trzasła mi w palcach Miałem pytać o VMC. Widzę że niedrogie Rozumiem, że je polecasz keri, jak nie masz dostępu do tamtych rękodzieł?
keri Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Boję się ostatnio używać słowo "polecam" na tym forum ale... tak, te główki spełniają moje oczekiwania .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.