Skocz do zawartości
Dragon

Główki jigowe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wcale nie trzeba kupować specjalnych haków wystarczy dobrej jakości z oczkiem i zamontować do tego takie podwójne uszko z drutu nierdzewnego i wszystko zalać ołowiem

Ja robię w taki sposób że drut zaginam na wzór podwójnej litery L Dolne służy za uszko zgięcie na mocowanie haka a dwa górne wąsy i tak zostaną zalane Sprawdzone w 100%

• 1 month later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Mam pytanie czy ktoś używał główki Anti-Snag, te które posiadają "antyzaczep". Polecacie? Czy uchroni mnie ona przed zaczepami typu kamienie na dnie? Czy rybom to nie będzie przeszkadzać? Czekam na odpowiedzi.

Napisano

rybom na pewno nie bedzie przeszkadzac. Co do kamieni to hak sie w nie nie wbija lecz klinuje sie cala glowka pomiedzy kamieniami zatem odpowiedz brzmi nie uchroni.

• 3 months later...
Napisano

Chciałbym ostrzec przed pewnym typem haków firmy Mustad (nie znam modelu)

Otóż ostatnio kupiłem parę sztuk główek Mustada na próbę :

(pierwszy hak odkształcony po normalnym łowieniu na kamieniach, drugi zmierzył się z zaczepem, a ostatni jest nowy)

3fd1381e334e71c7m.jpg

Łatwo się odkształcają co widać na załączonym zdjęciu, a na zaczepach nawet wyginają do pionu(nieciekawie by było gdyby na haku uwiesiła się jakaś grubsza sztuka :???: ). Przy łowieniu na "wleczonego" haki dość szybko również tępiły się. NIE POLECAM!!

Znacznie lepiej wspominam klasyczne haki z okrągłym lukiem kolankowym.

Napisano

Homegeon niekiedy producent specjalnie robi główki z takimi hakami - po to, żeby nie tracić przynęt. Nie twierdzę, że w tym przypadku akurat tak było ale... :smile:

Napisano

Mustad nie robi główek na takich hakach, to nie jest ani eagle, ani classic. Mi to wygląda na jakieś podróbki na kiepskich hakach Matzuo.

Napisano

Ja też jestem załamany jakością kupionych ostatnio przeze mnie główek jigowych, wprawdzie to nie mustad, ale hak główki pękał na zaczepie w połowie, lub przy uszku a żyłka 0.18 spokojnie to wytrzymywała :shock: Jedyne w sklepie, więc będę musiał się zaopatrywać gdzie indziej

Napisano

ja również nie znalazłem nigdzie tego modelu ale kupowałem je z woreczków Mustad oraz ma symbol Mustad.

8d591b8c66106983m.jpg

A to, że mustady łamią się pryz oczku to dawno sie o tym przekonałem :mrgreen: parę główek już tak połamałem :)

Napisano

Łowię prawie wyłącznie na główki mustada i nigdy nie miałem takiej przygody, a lądowały już w niezłych zaczepach.Używam główek na haku classic i będę się im teraz uważniej przyglądał. Jak narazie są to dla mnie najlepsze główki. Może po takich przygodach jak ta Homegeon, 'a producent wycofał model sharp z oferty?

Napisano

Gamakatsu są ok :wink: Na Mustady też nie narzekam, jednak Gamaki mają wytrzymalsze haki - Mustaty na kamieniach się tępią, a Gamaki są dalej ok :wink: Tyle, że wolę ciemniejsze haki, a w Gamakatsu są srebrzyste.

Napisano

Ja zrezygnowałem z firmowych główek na poczet lokalnego wyrobu. Doskonałe czarne haki /firmy nie znam/ i porządnie odlana główka w rozsądnej cenie daje pełnie satysfakcji.

Z mustada używam tylko główek micro.

Napisano

Jak dla mnie główka powinna mieć ostry, mocny hak najlepiej z dużym i długim łukiem kolankowym. Powinna także zawierać pierścienie. 2 lub 3 w zależności od wielkości gumy :smile:

Napisano

Boję się ostatnio używać słowo "polecam" na tym forum :wink: ale...

tak, te główki spełniają moje oczekiwania :grin: .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.